اثبات مالکیت با قولنامه | اثبات مالکیت با سند عادی
اثبات مالکیت با قولنامه یکی از دعاوی حقوقی است که در رابطه با املاک مطرح میگردد. از آنجا که این دعوا، نکات حقوقی خاصی داشته که در هنگام طرح آن باید مورد لحاظ قرار گیرد، در مقاله حاضر روشها، مراحل و مدارک اثبات مالکیت با سند عادی را توضیح میدهیم و سپس یک نمونه دادخواست اثبات مالکیت با قولنامه را نیز ارائه خواهیم کرد.
اثبات مالکیت با قولنامه چیست؟
پیش از آنکه به این سؤال پاسخ دهیم که اثبات مالکیت با قولنامه چیست، لازم است تا ابتدا به توضیح مفهوم قولنامه بپردازیم. هنگامیکه اشخاص قصد خرید و فروش کالایی را دارند، ابتدا یک سند عادی را خودشان یا از طریق مراجعه به بنگاه املاک تنظیم کرده و ضمن آن سند قرارداد بیع (اثبات وقوع بیع) را مکتوب میکنند. به این سند عادی بیع، قولنامه گفته میشود.
دعوای اثبات مالکیت با سند عادی، هم نسبت به برخی از اموال منقول مانند خودرو و هم نسبت به اموال غیر منقول، مانند خانه قابل طرح است. اما بیشترین محل طرح آن، همان اموال غیرمنقول یا املاک است.
هنگامیکه شخصی اقدام به خرید ملک قولنامه ای کرده که فاقد سند رسمی است، اما در شرایط خاصی، این مالکیت توسط شخص دیگری نقض شده و به چالش کشیده شود، مالک مال میتواند با استناد به قولنامه، برای طرح دعوای اثبات مالکیت با قولنامه اقدام نماید.
برای درک بهتر مفهوم دعوای اثبات مالکیت با سند عادی، به این مثال توجه نمایید: شخص (الف) ملکی را با قولنامه از شخص (ب) خریداری کرده، اما (ب) از تخلیه ملک خودداری میکند. حال، (الف) باید دعوای خلعید را علیه(ب) طرح کند. اما، ازآنجا که ملک (الف) سند رسمی ندارد، وی باید ابتدا، دعوای اثبات مالکیت با سند عادی را مطرح کرده و سپس، به استناد حکم قطعی دادگاه که یک سند رسمی است، دعوای خلعید را علیه(ب) مطرح نماید.
برای دریافت مشاوره حقوقی اثبات مالکیت با قولنامه از وکیل ملکی، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
روشهای اثبات مالکیت با قولنامه
در رابطه با روشهای اثبات مالکیت با سند عادی باید گفت به طور معمول، هنگامیکه مالک ملک برای طرح دعوای اثبات مالکیت با قولنامه اقدام میکند، بهتر است علاوه بر قولنامه، از دلایل دیگری نیز برای اثبات مالکیت خود کمک گیرد.
علت این مسئله آن است که قولنامه یک سند عادی است و اعتبار سند رسمی را ندارد و ممکن است بهراحتی از سوی طرف مقابل به چالش کشیده شود. مهمترین ادلهای که میتوانند در کنار قولنامه برای اثبات مالکیت ملک مورد استفاده قرار گیرند، عبارتاند از: اسناد عادی مثل فیش واریز، شهادت و اماره تصرف.
نکته مهمی که در رابطه با روشهای اثبات مالکیت با سند عادی، باید به آن توجه نمود، این مسئله است که اگر ملکی دارای سند رسمی باشد، طرح دعوای اثبات مالکیت با قولنامه در مورد امکانپذیر نیست؛ بنابراین، به عنوان مثال، اگر شخصی ملکی را که دارای سند رسمی است، با قولنامه از شخص دیگری خریداری کرده، اما فروشنده از تنظیم سند رسمی خودداری کند، خریدار باید دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را علیه فروشنده اقامه کند.
اثبات مالکیت با قولنامه به تنهایی
آیا اثبات مالکیت با قولنامه به تنهایی امکانپذیر است؟ برای پاسخ این سؤال، نمیتوان یک حکم کلی و برای تمام دعاوی ارائه نمود. توضیح آنکه اگر خواهان، برای اثبات مالکیت، قولنامهای ارائه کرده که این قولنامه، از سوی خوانده، مورد تردید، انکار یا ادعای جعل قرار نگیرد و اعتبار قولنامه اثبات گردد، در این صورت، اثبات مالکیت با سند عادی امکانپذیر خواهد بود.
همچنین است در فرضی که قولنامه از سوی خوانده، مورد تردید، انکار و یا ادعای جعل قرار گرفته و کارشناس رسمی دادگستری، صحت قولنامه را تأیید نماید. اما، در فرضی که خوانده، نسبت به قولنامه، انکار یا تردید یا ادعای جعل کرده و این مسئله اثبات شود، اثبات مالکیت با سند عادی امکانپذیر نخواهد بود.
اثبات مالکیت با قولنامه و سایر اسناد عادی
خواهان دعوای اثبات مالکیت با سند عادی، میتواند در کنار قولنامه، از دیگر اسناد عادی نیز برای اثبات مالکیت با قولنامه استفاده کند. به عنوان مثال درصورتی که پرداخت ثمن قرارداد از طریق واریز بانکی انجام گرفته، فیش پرداخت میتواند دلیلی بر صحت بیع و اعتبار قولنامه ارائه شده باشد. همچنین است اقرارنامهای که به امضای خوانده رسیده و اثر انگشت وی نیز در ذیل آن درج شده است.
اثبات مالکیت با قولنامه و شهادت
یکی از دلایلی که میتواند در کنار قولنامه، برای اثبات مالکیت با قولنامه، مورد استناد قرار گیرد، شهادت شهود است.
از آنجا که دعوای اثبات مالکیت با سند عادی، یک دعوای مالی است در صورتیکه خواهان، قصد استناد به شهادت شهود را داشته باشد، لازم است تا دو مرد یا یک مرد و دو زن، بر صحت قولنامه شهادت دهند.
اثبات مالکیت با قولنامه و اماره تصرف
اثبات مالکیت با سند عادی و با کمک اماره تصرف، بدین صورت بوده که خواهان، علاوه بر قولنامه، به این مسئله استناد مینماید که وی، متصرف ملک مورد نزاع است. منظور از تصرف، آن است که عرف، خواهان را مسلط بر ملک میداند. بهعنوانمثال در یک زمین کشاورزی، خواهان، اقدام به شخمزدن زمین و کاشت بذر در آن کرده است.
مراحل دعوای اثبات مالکیت با قولنامه دستی
بهمنظور اقامه دعوای اثبات مالکیت با قولنامه، خواهان باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و برای ثبت دادخواست اقدام نماید.
این دادخواست برای دادگاه حقوقی محل وقوع ملک ارسال میشود. سپس، وقت دادرسی تعیین شده و به خواهان و خوانده ابلاغ میگردد. جلسه دادرسی در وقت مقرر تشکیل شده و در صورتی که صحت ادعای خواهان احراز گردد، رأی بر اثبات مالکیت با سند عادی صادر میشود.
مدارک لازم برای اثبات مالکیت با سند عادی
درصورتی که خواهان قصد داشته باشد تا برای ثبت دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی اقدام نماید، لازم است تا مدارک خاصی را ضمیمه دادخواست خود نماید. مدارک لازم برای اثبات مالکیت با قولنامه عبارتاند از:
قولنامه، استشهادیه، اقرارنامه، فیش واریز وجه و استناد به تحقیق محلی.
لازم به ذکر است که غیر از قولنامه، ارائه سایر مدارک به طور کامل، الزامی نبوده و خواهان در هر مورد با توجه به دلایل مورد استناد خود، باید مدارک مربوطه را ضمیمه دادخواست نماید.
نمونه دادخواست اثبات مالکیت با قولنامه
هنگامی که خواهان، به منظور طرح دعوای اثبات مالکیت با سند عادی، برای تنظیم دادخواست اقدام میکند، لازم است تا این دادخواست را با رعایت تمام نکات قانونی تنظیم نماید؛ لذا، در این بخش، یک نمونه دادخواست اثبات مالکیت با قولنامه را ارائه خواهیم کرد.
ریاست محترم دادگاه حقوقی شهرستان …
با سلام. احتراما به استحضار میرساند که اینجانب در تاریخ … اقدام به خرید یک قطعه زمین کشاورزی به مساحت … از خوانده نموده که قولنامه تنظیمی فیمابین خوانده و اینجانب به شماره … مؤید این مطلب است.
متأسفانه، علیرغم فروش ملک به نحو صحیح و قانونی، خوانده تا کنون از تخلیه و تحویل ملک خودداری ورزیده است. نظر به اینکه ملک مورد ذکر، فاقد سند رسمی بوده، لذا، ضروری است تا جهت اقامه دعوای خلعید، حکم دادگاه اخذ گردد؛ لذا، با تقدیم این دادخواست، صدور حکم مبنی بر اثبات مالکیت نسبت به ملک با مشخصات مندرج در ستون خواسته مورد استدعا است.
نمونه رای اثبات مالکیت با سند عادی
در بخشهای قبل، به این سؤال پاسخ دادیم که اثبات مالکیت با سند عادی چیست و سپس، مراحل اثبات مالکیت با قولنامه دستی را نیز توضیح دادیم. در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه رای اثبات مالکیت با سند عادی را ارائه کرده که علاقهمندان میتوانند جهت مطالعه این رأی، فایل پیدیاف زیر را دانلود نمایند.
وکیل اثبات مالکیت با قولنامه
اشخاصی که قصد داشته تا برای طرح دعوای اثبات مالکیت با سند عادی، به یک وکیل اثبات مالکیت با قولنامه وکالت دهند، لازم است تا به وجود سه ویژگی در چنین وکیلی توجه نمایند: نخست، دانش تخصصی وکیل در زمینه حقوق ملکی؛ دوم، تجربه وی در زمینه دعاوی ملکی و به ویژه اثبات مالکیت با قولنامه و سوم، پایبندی وکیل به اصول اخلاقی.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
اثبات مالکیت با کپی قولنامه
آیا اثبات مالکیت با کپی قولنامه امکانپذیر است؟ برای پاسخ به این سؤال باید هر دعوا را به طور جداگانه، مورد بررسی قرار داد. نکته مهمی که باید به آن توجه نمود، آن است که اگر خوانده، نسبت به کپی قولنامه ارائه شده از سوی خواهان، اظهار انکار و تردید کند، در صورت عدم ارائه اصل قولنامه توسط خواهان، قولنامه از اعداد دلایل خواهان خارج میگردد.
اما این امر بدین معنا نیست که دعوای اثبات مالکیت با سند عادی با شکست مواجه خواهد شد. بلکه اگر خواهان بتواند دلایل دیگری مانند فیش واریز وجه و شهادت شهود را ارائه نماید، در کنار کپی قولنامه که یک اماره قضایی محسوب شده، میتواند ادعای خود مبنی بر مالکیت ملک را اثبات کند.
اثبات مالکیت زمین روستایی با قولنامه
اثبات مالکیت زمین روستایی با قولنامه امکانپذیر است. هرچند توصیه میشود که خواهان علاوه بر استناد به قولنامه، در صورت امکان، دلایل دیگری مانند اماره تصرف و شهادت شهود را ارائه کرده تا شانس موفقیت خود را در دعوای اثبات مالکیت با سند عادی افزایش دهد.
کلام نهایی
اثبات مالکیت با قولنامه به تنهایی و همراه با سایر ادله، نظیر شهادت شهود، فیش واریز ثمن و اماره تصرف امکانپذیر است. به منظور اثبات مالکیت با سند عادی، خواهان باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم مانند قولنامه و استشهادیه، برای ثبت دادخواست اقدام نماید.
سوالات متداول اثبات مالکیت با سند عادی
دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی باید به چه صورت تنظیم شود؟
در دادخواست اثبات مالکیت با سند عادی، لازم است تا مشخصات خواهان و خوانده، موضوع خواسته، دلایل و شرح خواسته نوشته شود.
دیدگاهتان را بنویسید