سه طلاقه کردن زن

سه طلاقه، اصطلاحی که در رابطه‌ با تقسیم‌بندی طلاق به رجعی و بائن و همچنین، حرمت ازدواج مطرح می‌گردد. از آنجا که این نوع از طلاق آثار مهمی را در رابطه زوجین دارد، در این مقاله، شرایط و آثار سه طلاقه کردن زن را توضیح داده و سپس، مهریه، عده و ازدواج مجدد زن سه طلاقه را بررسی خواهیم کرد.  

شرایط سه طلاقه کردن زن

سه طلاقه چیست؟

مطابق قانون مدنی کشور ما، سه طلاقه، اصطلاحی است که برای توصیف زنی مورد استفاده قرار می‌گیرد که توسط یک شوهر، برای سه مرتبه طلاق داده شده باشد. به‌ این‌ ترتیب که بعد از هر مرتبه برقراری رابطه زوجیت، شوهر، زن را طلاق داده و در میان این سه طلاق، نباید زن، با مرد دیگری ازدواج کرده باشد.

البته در برخی از مذاهب اسلامی، در صورتی‌ که صیغه طلاق، برای سه مرتبه پشت‌ سر هم جاری شود نیز سه طلاقه کردن زن محقق شده و به چنین زنی، سه طلاقه گفته می‌شود. اما همان‌طور که در بالا گفته شد، در قانون مدنی، سه طلاقه کردن زن، به ‌یکباره و با یک‌ لفظ، امکان‌پذیر نبوده و احکام سه طلاقه بر چنین طلاقی جاری نمی‌گردد. (برای اطلاعات بیشتر درباره انواع طلاق مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.)

برای دریافت مشاوره حقوقی طلاق از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

شرایط سه طلاقه در قانون

برای اینکه سه طلاقه کردن زن محقق شود، لازم است تا شرایط قانونی آن فراهم باشد. این شرایط در ماده 1057 قانون مدنی تعیین شده و لذا، در این بخش، با استناد به این ماده، به این سؤال پاسخ خواهیم داد که شرایط سه طلاقه در قانون چیست.

در ابتدا، یک زن باید با عقد نکاح دائم، به عقد ازدواج مردی درآید؛ بنابراین، اگر نوع نکاح میان زن و شوهر، از نوع موقت یا همان صیغه باشد، سه طلاقه کردن زن محقق نخواهد شد. علت، لزوم دائمی بودن نکاح، آن است که در عقد موقت، طلاق کاربردی ندارد.

سه طلاقه کردن زن چیست؟

بعد از اینکه زن به نکاح دائم مرد درآمد، طلاق میان وی و مرد واقع می‌شود. پس از این طلاق، مرد مجددا با زن ازدواج کرده یا اینکه در دوران عده، به وی رجوع می‌کند. پس از این، مرد مجددا زن را طلاق داده که دومین مرتبه طلاق است.

حال، پس از این طلاق، مرد مجددا در دروان عده به زن رجوع کرده یا با وی ازدواج می‌کند و سپس، مجددا طلاق بین آنها واقع شده که این طلاق، سومین طلاق میان آنها است.

با وقوع طلاق سوم به چنین زنی، سه طلاقه گفته می‌شود. در واقع با طلاق سوم، دیگر طلاق رجعی نخواهد بود و امکان رجوع به زن وجود نخواهد داشت مگر با شرایطی خاص که در ادامه مطرح می‌شود.

آثار سه طلاقه کردن زن

در صورتی‌ که شرایط سه طلاقه وجود داشته باشد، این امر آثاری دارد که در این بخش، قصد داریم تا به بررسی این آثار بپردازیم. آثار سه طلاقه کردن زن، عبارت‌اند از:

  1. هنگامی‌ که زنی سه طلاقه می‌شود، بر مرد حرام می‌گردد. به‌ این‌ ترتیب که آنها نمی‌توانند مجددا با یکدیگر ازدواج کرده، مگر در صورت فراهم‌شدن شرایط قانونی.
  2. در صورتی‌ که زنی سه طلاقه گردد، بعد از وقوع سومین طلاق، نوع طلاق وی بائن خواهد بود. منظور از طلاق بائن، طلاقی است که در مدت عده آن، شوهر، حق رجوع به زوجه را ندارد.

فرق طلاق با سه طلاقه کردن زن

یکی از سؤالاتی که در این رابطه‌ مطرح می‌شود، فرق طلاق با سه طلاقه کردن زن است. در این مورد باید گفت، لفظ طلاق، عام است. یعنی هنگامی‌ که لفظ طلاق مورد استفاده قرار می‌گیرد، بر طلاق مرتبه اول، دوم، سوم و مرتبه‌های بعدی صادق است.

اما هنگامی‌ که صحبت از سه طلاقه کردن زن شده و مسئله زن سه طلاقه مطرح می‌شود، منظور سومین طلاق پس از سه وصلت متوالی است.

با این توضیح که زنی، ابتدا با مردی نکاح دائم منعقد کرده، بعد میان آنها طلاق واقع شود. سپس، مجددا زوجیت میان آنها برقرار شده و دوباره از یکدیگر طلاق بگیرند. بعد برای سومین مرتبه، زوجیت میان زن و شوهر برقرار شده و برای سومین دفعه، آنها از یکدیگر طلاق بگیرند. در این ‌صورت است که با وقوع طلاق سوم، سه طلاقه کردن زن محقق شده و به چنین زنی، سه طلاقه گفته می‌شود.

شرایط رجوع و ازدواج مجدد با زن سه طلاقه  

مسئله دیگری که در این رابطه مطرح می‌گردد، شرایط رجوع بعد از طلاق و ازدواج مجدد با زن سه طلاقه است. از آنجا که بعد از وقوع سه طلاق پشت‌ سر هم، طلاق سوم از نوع بائن بوده، شوهر نمی‌تواند در مدت عده و حتی بعد از آن، برای رجوع و یا ازدواج مجدد با زن سه طلاقه اقدام نماید.

استثنای این قاعده، آن است که زن با یک مرد دیگر ازدواج کرده که این ازدواج باید از نوع نکاح دائم باشد، میان آنها نزدیکی صورت گیرد و سپس، به ‌واسطه طلاق، فسخ نکاح یا فوت شوهر دوم، نکاح میان آنها از بین برود. پس از انجام این مراحل، شوهر اول می‌تواند مجددا با زن ازدواج نماید.

شرایط رجوع و ازدواج مجدد با زن سه طلاقه

مهریه زن سه طلاقه  

مهریه زن سه طلاقه، تابع قواعد عام مهریه است. با این توضیح که نوع و میزان مهریه زن، تابع توافق وی و شوهر است؛ خواه مهریه زن در ازدواج‌های میان سه طلاق، مورد نظر بوده، خواه مهریه زن، در ازدواج وی با شوهر دوم، مدنظر باشد.

از سوی دیگر، مالی که در جریان این طلاق یا بعد از ازدواج وی با شوهر دوم، به‌ عنوان مهریه تعیین می‌گردد، لازم است تا از چند ویژگی برخوردار باشد: اول، مالیت داشته؛ دوم، قابل تملک توسط زوجه باشد؛ سوم، در مالکیت شوهر بوده یا اگر متعلق به یک شخص ثالث است، اجازه وی کسب شود و چهارم، قابل تسلیم و تحویل توسط شوهر باشد.   

آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن

دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک می‌کند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقع‌بینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیم‌گیری کنند.

برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

عده زن سه طلاقه

در صورت سه طلاقه کردن زن، عده این زن، یعنی مدتی که در طی آن، زن نمی‌تواند مجددا ازدواج کند، 3 طهر است. منظور از طهر، فاصله زمانی میان دو عادت ماهیانه زن است. البته، اگر زن به اقتضای سن عادت ماهیانه نبینید، عده وی 3 ماه خواهد بود. در مورد زن حامله، مدت عده تا زمان وضع‌ حمل او است. همچنین در فرضی که زوجه، یائسه بوده لازم نیست تا عده نگه دارد.

آیا وقتی زن سه بار طلاق بگیرد بر شوهر حرام می‌ شود؟

آیا وقتی زن سه بار طلاق بگیرد بر شوهر حرام می‌شود؟ پاسخ این سؤال مثبت است. با این توضیح که در صورت سه طلاقه کردن زن، زوجه بر شوهر حرام می‌شود، اما این حرمت، از نوع حرمت ابدی نیست. به‌ این‌ ترتیب که اگر زن با مرد دیگری ازدواج کرده و این ازدواج از نوع نکاح دائم بوده، نزدیکی میان آنها صورت گرفته و سپس، میان زن و شوهر دوم، به ‌واسطه طلاق، فسخ یا فوت شوهر، جدایی واقع شود، زوجه می‌تواند مجددا با شوهر اول خود ازدواج نماید.   

حکم ازدواج مجدد با زن سه طلاقه چیست؟

حکم ازدواج مجدد با زن سه طلاقه چیست؟

در این مورد، زن بر شوهر حرام شده و در نتیجه، شوهر دیگر نمی‌تواند برای مرتبه چهارم با آن زن ازدواج کند؛ مگر اینکه این شرایط فراهم گردد:

سه طلاقه در یک مجلس  

منظور از سه طلاقه کردن زن در یک مجلس، آن است که مرد، لفظ طلاق، مانند (أنت طالق) را سه مرتبه پشت‌ سر هم جاری ساخته و به‌ این‌ ترتیب، احکام این نوع طلاق میان وی و شوهر جاری گردد؛ یعنی اینکه زن بر مرد حرام شود.

از نظر قانون مدنی کشور ما سه طلاقه کردن زن در یک مجلس، امکان‌پذیر نبوده و لازم است تا سه طلاق در سه دفعه جداگانه واقع شده و میان طلاق‌ها، رابطه زوجیت میان زن و شوهر برقرار گردد؛ بنابراین، اگر مردی برای سه طلاقه کردن زن خود در یک جلسه اقدام نماید، تنها یک طلاق میان آنها واقع شده و آثار سه طلاقه کردن زن نیز در مورد این طلاق جاری نخواهد شد.   

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

حکم نه طلاقه

در توضیح مفهوم نه طلاقه باید گفت، اگر سه طلاقه کردن زن، برای سه مرتبه متوالی انجام گرفته و مرد برای نهمین مرتبه زن خود را طلاق دهد، آن زن بر وی حرام ابدی خواهد شد.  

مطابق فقه شیعه، سه طلاقه کردن زن در یک مجلس و با سه مرتبه تکرار پشت‌ سر هم صیغه طلاق ممکن نبوده، اما، مطابق فقه اهل سنت، این امر امکان پذیر است.

حکم نه طلاقه کردن زن

معنای محلل

محلل، مفهومی است که در رابطه‌ با زن سه طلاقه مطرح می‌شود. توضیح آنکه پس از سه طلاقه کردن زن، لازم است تا وی با مرد دیگری ازدواج کرده تا بتواند پس از انحلال نکاحش با شوهر دوم، مجددا با شوهر اول ازدواج کند. به این شوهر دوم که نکاح مجدد زن با شوهر اول را حلال کرده، محلل گفته می‌شود.

کلام نهایی

سه طلاقه، زنی است که سه مرتبه متوالی با مردی ازدواج کرده و هر مرتبه بعد از هر ازدواج، رابطه آنها به طلاق ختم شده و به‌ این‌ ترتیب، سه طلاق پشت‌ سر هم، میان آنها واقع شده است.

بعد از سه طلاقه کردن زن، شوهر دیگر نمی‌تواند برای مرتبه چهارم با وی ازدواج کند، مگر اینکه زن با مرد دیگری ازدواج دائم کرده و سپس، در اثر طلاق، فسخ یا فوت شوهر دوم، میان آنها جدایی حاصل شود.

سؤالات متداول

حکم سه طلاقه در قرآن چیست؟

در آیه 229 سوره بقره، یکی از احکام سه طلاقه، چنین بیان شده که الطلاق مرتان؛ یعنی طلاقی که رجوع دارد، دو مرتبه است.

دیدگاهتان را بنویسید