سوالات قاضی در دادگاه طلاق
سوالات قاضی در دادگاه طلاق و نحوه پاسخ به این سوالات، دغدغه بسیاری از زوجینی است که دادخواست طلاق را ارائه کرده یا لازم است تا به عنوان خوانده، در جلسه دادگاه طلاق پاسخگو باشند. از آنجا که سوالات خاصی در دادگاه طلاق پرسیده شده و لازم است تا نکات مربوطه در پاسخگویی به این سوالات رعایت شود، در این مقاله، سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن، مرد و توافقی را بررسی کرده و نحوه پاسخگویی به این سوالات را نیز توضیح خواهیم داد.
سوالات قاضی در دادگاه طلاق شامل چه مواردی است
سوالات قاضی در دادگاه طلاق به طور دقیق شامل چه مواردی است؟ این سؤال ممکن است برای بسیاری از مردان و زنانی مطرح گردد که قرار است تا در جلسه رسیدگی به دعوای طلاق در دادگاه خانواده حاضر شوند. از آنجا که این اشخاص به دلیل عدم برخورداری از تحصیلات حقوقی و تجربه وکالتی، با این سوالات آشنایی نداشته، در این بخش، به ارائه سوالات قاضی در دادگاه طلاق میپردازیم.
برای دریافت مشاوره حقوقی از بهترین وکیل طلاق تهران، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
مسائل مربوط به ازدواج طرفین
هنگامیکه جلسه دادگاه طلاق تشکیل میشود، غالبا سوالات قاضی در دادگاه طلاق، با طرح پرسشهایی در مورد ازدواج زن و شوهر آغاز میشود. بدین منظور، قاضی رسیدگیکننده به پرونده طلاق، سوالاتی در مورد تاریخ ازدواج زوجین، میزان مهریه و تعداد فرزندان مشترک را از زن و شوهر میپرسد.
علت درخواست طلاق
یکی دیگر از سوالات قاضی در دادگاه طلاق که مهمترین این سوالات نیز بوده، مربوط به علت درخواست طلاق است. سوالات قاضی در دادگاه طلاق که در رابطهبا علت طلاق پرسیده میشود، از دو جهت، دارای اهمیت است که در ذیل به بررسی این جهات میپردازیم. ◀ سوالات قاضی در دادگاه طلاق که در رابطه با علت طلاق مطرح شده، در طلاق از طرف زن بسیار با اهمیت است. دلیل این مسئله آن است که زن برای اینکه موفق به طلاق یک طرفه شود، لازم است تا دلایل عسر و حرج خود را برای دادگاه اثبات نماید.
سوالات قاضی در دادگاه طلاق که در ارتباط با علت طلاق از زوجین پرسیده میشود، در بسیاری از موارد، به منظور ایفای نقش میانجیگری قاضی انجام میگیرد. به اینترتیب، قاضی دادگاه طلاق، سعی میکند تا با طرح این سوالات، علت اصلی جدایی زوجین را احراز کرده تا شاید بتواند با ارائه مشاوره و وساطت میان زوجین، آنها را از طلاق منصرف نماید.
جلسات مشاوره طلاق توافقی
یک گروه دیگر از سوالات قاضی در دادگاه طلاق، پرسشهای مربوط به جلسات مشاوره طلاق توافقی است. توضیح آنکه در طلاق توافقی، زوجین باید قبل از ثبت دادخواست طلاق، در سامانه تصمیم طلاق ثبتنام کرده و در جلسات مشاوره روانشناسی حاضر شده تا شاید با دریافت مشاوره، از طلاق منصرف شوند. سوالات قاضی در دادگاه طلاق در رابطه با این جلسات، به منظور اطمینان از محتوای بحثهای این جلسات، کارآمدی آنها و علت عدم نتیجه مشاورههای ارائهشده، است.
تعیین داور قابل اطمینان
سوالات قاضی در دادگاه طلاق، در برخی از انواع طلاق ، در رابطه با تعیین داور قابل اطمینان پرسیده میشود. با این توضیح که در طلاق از طرف زن و طلاق از طرف مرد، هر یک از زوجین باید یک داور را به دادگاه معرفی کند تا در نقش یک فرد باتجربه و به عنوان واسطه، برای آخرین سازش میان زوجین تلاش نماید. به این ترتیب، قاضی دادگاه طلاق، ابتدا از زن و شوهر سؤال میکند که آیا میتوانند فردی از خویشاوندان خود را به عنوان داور معرفی نمایند. اما، در صورت عدم معرفی داور از سوی زوجین، داوران مستقر در دادگاه خانواده، وظیفه داوری را برعهده خواهند گرفت.
حقوق مالی زوجه
حقوق مالی زوجه، موضوع یکی دیگر از سوالات قاضی در دادگاه طلاق است. با این توضیح که قاضی دادگاه طلاق، از زوجین سؤال میکند که آیا مهریه زوجه، نفقه و اجرتالمثل وی پرداخت شده یا نه. اگر این حقوق مالی پرداخت نشده، آیا شوهر، ترتیبی برای پرداخت آن قرار داده است یا خیر. همچنین، آیا زوجه قصد بخشیدن حقوق مالی خود را داشته یا اینکه میخواهد کلیه حقوق مالی خود را مطالبه نماید. در این رابطه میتوانید درباره بخشیدن مهریه مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
شرط تنصیف دارایی و اموال مرد
سوالات قاضی در دادگاه طلاق ممکن است حول شرط تنصیف دارایی و اموال مرد باشد. توضیح آنکه در عقدنامهها شرطی به نام شرط تنصیف دارایی وجود داشته که در صورت امضای این شرط، شوهر باید در هنگام طلاق، تا نصف داراییهای کسب شده در زمان ازدواج را مجانا به همسر خود تملیک کند. به شرط اینکه طلاق، به درخواست زن نبوده و به دلیل عدم ایفای وظایف زناشویی از جانب وی نیز نباشد.
وضعیت حضانت فرزندان بعد از طلاق
یکی دیگر از موضوعاتی که سوالات قاضی در دادگاه طلاق در رابطه با آن مطرح میشود، وضعیت حضانت فرزندان بعد از طلاق است. به موجب قانون، حضانت فرزندان، اعم از دختر و پسر، تا هفتسالگی با مادر است. پس از این سن، حضانت فرزند دختر تا نهسالگی و حضانت فرزند پسر تا پانزدهسالگی با پدر است. ◀ البته، در صورتی که مصلحت فرزند اقتضا کند، قاضی میتواند خلاف حکم فوق نیز در مورد حضانت فرزندان تعیین تکلیف نماید. با این وجود، حضانت فرزند یا فرزندان مشترک، یکی از موضوعاتی است که زوجین میتوانند در مورد آن توافق کنند. به همین دلیل است که بخش مهمی از سوالات قاضی در دادگاه طلاق مربوط به حضانت فرزندان بوده تا توافق زوجین در این زمینه را در حکم طلاق، مکتوب کند.
اطمینان یا عدم اطمینان از طلاق
سوالات قاضی در دادگاه طلاق، با پرسش در مورد اطمینان یا عدم اطمینان از طلاق پایان میپذیرد. به این ترتیب، قاضی دادگاه طلاق، پیش از آنکه اقدام به صدور حکم طلاق نماید، برای آخرین مرتبه از زوجین یا متقاضی طلاق میپرسد که آیا از قصد خود برای جدایی اطمینان دارد یا خیر. در صورتی که زوجین یا متقاضی طلاق از قصد خود برای جدایی اطمینان داشته باشد، در آن صورت است که قاضی حکم طلاق را صادر میکند.
سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن
هنگامیکه درخواست طلاق از سوی زن مطرح میشود، قاضی سوالاتی را از زوجه میپرسد. سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن، به دو گروه از سوالات تقسیم میگردد: گروه نخست، سوالات اختصاصی که صرفا در طلاق از طرف زن پرسیده میشود. گروه دوم، سوالات عمومی که در تمام انواع طلاق پرسیده میشود. در ادامه، به بررسی این سوالات میپردازیم.
◀ سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن که جنبه اختصاصی داشته، حول علت طلاق زوجه پرسیده میشود. توضیح آنکه در طلاق از طرف زن، زوجه باید عسر و حرج خود را اثبات نماید؛ لذا، زن باید مدارکی که مبنی بر عسروحرج وی بوده را جمعآوری و آماده نموده و با استناد به این مدارک، به سوالات قاضی در دادگاه طلاق پاسخ دهد. سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن که جنبه عمومی داشته نیز مربوط به شرایط ازدواج، حقوق مالی زوجه، شرط تنصیف دارایی، حضانت فرزندان، تعیین داور و اطمینان زن از طلاق است.
سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف مرد
در حالتی که متقاضی طلاق زوج باشد، سوالاتی که از سوی قاضی مطرح میگردد، کمی متفاوت از سوالاتی است که قاضی در طلاق به درخواست زن میپرسد. توضیح آنکه تأکید سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن، بر روی علت طلاق است، اما در دادگاه طلاق از طرف مرد، بر روی حقوق مالی زوجه است.
علت اینکه چرا سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف مرد به جای علت طلاق، متمرکز بر حقوق مالی زوجه است، آن است که در حقوق کشور ما، طلاق از اختیارات شوهر است و وی برای درخواست طلاق، ملزم به ارائه دلیل نیست. البته، در دادگاه طلاق از طرف مرد نیز قاضی در مورد علت طلاق از شوهر سوالاتی را میپرسد تا در صورت اهمیت نداشتن این علت، شوهر را برای انصراف از طلاق ترغیب نماید.
◀ در مقابل، به موجب قانون حمایت خانواده، در طلاق به درخواست مرد، دادگاه باید تکلیف حقوق مالی زوجه را مشخص کند. به همین دلیل، عمده سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف مرد، در مورد حقوق مالی زوجه، شامل مهریه، نفقه و اجرتالمثل است. قاضی با پرسیدن این سوالات، مشخص مینماید که زوج، حقوق مالی زوجه را پرداخته، ترتیبی برای پرداخت آن داده، قصد دارد دادخواست اعسار دهد یا اینکه زوجه، قصد بخشش در مورد این حقوق مالی را دارد.
سوالات قاضی در دادگاه طلاق توافقی
از آنجا که طلاق توافقی، با درخواست هر دو زوجین انجام گرفته و هر دو آنها راضی به جدایی هستند، سوالات قاضی در دادگاه طلاق توافقی، همان سوالات عمومی است که در رابطه با طلاق پرسیده میشود. سؤال در مورد ازدواج طرفین، جلسات مشاوره پیش از طلاق، علت توافق برای جدایی، حقوق مالی زن، شرط تنصیف دارایی، حضانت فرزندان و اطمینان زوجین برای طلاق، سوالات قاضی در دادگاه طلاق توافقی را تشکیل میدهند.
دوره مشاوره مهریه پیش و پس از ازدواج
آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن
دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک میکند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقعبینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیمگیری کنند.
برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
در اولین جلسه دادگاه طلاق قاضی چه سوالاتی می پرسد
در پاسخ به این سؤال باید گفت، سوالات قاضی در دادگاه طلاق که در نخستین جلسه پرسیده میشود، مسائل کلی مربوط به ازدواج و طلاق زوجین است. با این توضیح که قاضی، در ابتدا در مورد ازدواج طرفین و سال انجام آن سوالاتی را میپرسد. سپس، علت طلاق را جویا شده تا اطمینان حاصل نماید که علت منطقی برای جدایی وجود دارد. سؤال در مورد جلسات مشاوره، تعیین داور، حقوق مالی زوجه، حضانت فرزندان و اطمینان زوجین از جدایی، بقیه سوالات قاضی در دادگاه طلاق است. لازم به ذکر است که برخی از قضات، در همان جلسه نخست، حکم طلاق را صادر نکرده و با تأخیر جلسه دادرسی، این فرصت را به زوجین میدهند تا بهتر در مورد طلاق فکر کنند.
نحوه پاسخ صحیح به سوالات قاضی در دادگاه طلاق
نحوه پاسخ صحیح به سوالات قاضی در دادگاه طلاق، بستگی به سؤالی داشته که از سوی قاضی پرسیده میشود. در سؤال در مورد اطلاعات ازدواج، پاسخ به سوال دشواری خاصی نداشته و کافی است تا زوجین، اطلاعات مربوطه را ارائه نمایند. در پاسخ به علت طلاق، در طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی نیز مشکل خاصی وجود ندارد. اما، در طلاق از طرف زن، زوجه باید همزمان با پاسخ به سؤال قاضی، مدارک علت طلاق را نیز به دادگاه ارائه کند. نتیجه آزمایش اعتیاد شوهر، حکم محکومیت قطعی کیفری وی، نامه پزشکی قانونی مبنی بر ضرب و جرح زوجه و اسناد مربوط به ازدواج مجدد زوج، از جمله این مدارک هستند.
چنانچه، سوالات قاضی در دادگاه طلاق، حول جلسات مشاوره باشند، لازم است تا اطلاعات این جلسات ارائه گردد. همچنین، در سؤال در مورد معرفی داور، هریک از زوجین که خویشاوند مورد اطمینانی داشته باشد، میتواند وی را بهعنوان داور معرفی کند. در سؤال در مورد حقوق مالی زن و شرط تنصیف نیز پاسخ سوالات قاضی، باید بر اساس واقعیت و با استناد به مدارک موجود ارائه شود. در پاسخ به پرسش وضعیت حضانت فرزندان، باید پاسخ سؤال قاضی با توجه به توافق طرفین ارائه شود. در مورد اطمینان از طلاق نیز اگر زوجین از این امر مطمئن هستند، لازم است تا پاسخ سؤال قاضی را با اطمینان داده تا جلسه دادرسی تجدید نگردد.
نکات مهم مربوط به سوالات قاضی در دادگاه طلاق
در رابطه با سوالات قاضی در دادگاه طلاق، لازم است تا به این نکات توجه شود: نخست، در پاسخ سوالات قاضی در دادگاه طلاق، لازم است تا مطالب ضروری گفته شده و از توضیح مسائل فرعی خودداری شود؛ دوم، بهتر است تا هر یک از زوجین، از قبل، پاسخ سوالات احتمالی قاضی را یادداشت کرده تا در جلسه دادرسی، مطلبی را فراموش نکنند؛ سوم، توصیه میشود تا زوجین، از حضور یک وکیل خانواده استفاده کرده تا برای پاسخگویی به سوالات قاضی در دادگاه طلاق، با مشکلی مواجه نشوند.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
چگونه در دادگاه طلاق صحبت کنیم
در پاسخ به این سؤال باید گفت، سوالات قاضی در دادگاه طلاق، ابتدا از خواهان، یعنی کسی که متقاضی طلاق است، پرسیده میشود. در زمانی که نوبت خواهان بوده تا سخن بگوید، خوانده باید سکوت کرده و چنانچه سؤالی نیز دارد، توسط قاضی این سؤال را بپرسد. پس از شنیدن اظهارات خواهان، نوبت به شنیدن اظهارات خوانده رسید که در این زمان، خواهان نیز ملزم است تا سکوت کند.
کلام آخر
سوالات قاضی در دادگاه طلاق، در مورد مسائل مربوط به ازدواج طرفین، علت درخواست طلاق، جلسات مشاوره طلاق توافقی، تعیین داور قابلاطمینان، حقوق مالی زوجه، شرط تنصیف دارایی مرد، وضعیت حضانت فرزندان بعد از طلاق و اطمینان یا عدم اطمینان از طلاق است. سوالات قاضی در دادگاه طلاق، ابتدا از خواهان پرسیده شده که در این زمان، خوانده باید سکوت کند و سپس، از خوانده پرسیده میشود که در زمان پاسخگویی وی خواهان باید سکوت نماید.
سوالات متداول
در دادگاه طلاق چه بگوییم؟
در دادگاه طلاق، لازم است تا پاسخ سوالات قاضی، بر اساس اسناد و مدارک موجود داده شود.
سوالات قاضی در اولین جلسه دادگاه طلاق از طرف زن چیست؟
سوالات قاضی در دادگاه طلاق از طرف زن عمدتا مربوط به علت طلاق زوجه است.
دیدگاهتان را بنویسید