اثبات وقوع بیع | وکیل اثبات وقوع بیع

اثبات وقوع بیع، یکی از دعاوی حقوقی است که در رابطه‌ با پرکاربردترین قرارداد مالی، یعنی عقد بیع یا همان قرارداد خرید و فروش مطرح می‌گردد. از آنجا که دعاوی ثابت کردن بیع، پیچ‌و‌ خم‌های حقوقی خاص خود را دارد در مقاله حاضر شرایط، ادله و مراحل اثبات وقوع عقد بیع را توضیح می‌دهیم و سپس به بررسی وظایف و نحوه پیداکردن بهترین وکیل اثبات وقوع بیع خواهیم پرداخت.

اثبات وقوع بیع چیست ؟

اثبات وقوع بیع چیست ؟

برای پاسخ به این سوال که اثبات وقوع بیع چیست، نخست لازم است تا توضیح دهیم که مفهوم بیع چیست. منظور از بیع که یک اصطلاح فقهی و حقوقی است، قراردادی است که در عرف موجود در جامعه، قرارداد خرید و فروش نامیده می‌شود. گاهی پس از انعقاد قرارداد خریدو فروش یکی از طرفین، منکر انعقاد قرارداد شده و به‌ این‌ ترتیب از اجرای تعهدات قراردادی که برعهده وی بوده، خودداری می‌ورزد. در این شرایط است که طرف مقابل می‌تواند شخصا یا توسط وکیل اثبات وقوع بیع، برای طرح دعوای ثابت کردن بیع اقدام نماید.

با توجه‌ به توضیحات فوق، در تعریف اثبات وقوع بیع، می‌توان گفت دعوایی است که از سوی خریدار یا فروشنده علیه طرف مقابل قرارداد اقامه شده و ضمن آن دعوا، خواهان با استناد به ادله قانونی، بیع صورت‌گرفته میان خود و خوانده را اثبات می‌کند.  

برای دریافت مشاوره اثبات وقوع بیع از وکیل خرید و فروش ملک، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL
شرایط اثبات وقوع عقد بیع

شرایط اثبات وقوع عقد بیع   

شرایط اثبات وقوع عقد بیع، شامل دو گروه شرایط است. گروه اول، شرایطی هستند که مربوط به عقد بیع بوده و گروه دوم، مربوط به شرایط اقامه دعوای ثابت کردن بیع هستند. شرایط مربوط به عقد بیع، آن است که باید عقد بیع صحیحی میان طرفین منعقد شده باشد. بدین منظور، لازم است تا شرایط صحت قراردادها موجود باشد.

منظور از شرایط صحت قرارداد، آن است که فروشنده و خریدار، هر دو باید دارای اهلیت بوده، یعنی عاقل، بالغ و رشید باشند؛ طرفین باید از قصد و رضا برخوردار باشند؛ موضوع بیع باید معلوم و معین باشد و در نهایت جهت، یعنی هدف از انجام بیع نیز باید یک امر مشروع باشد.

گروه دوم، شرایط مربوط به اقامه دعوای اثبات وقوع بیع هستند. تنظیم دادخواست و ثبت آن از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ضمیمه‌کردن مدارک اثبات‌کننده دعوا به دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی و سایر هزینه‌های قانونی، شرایط اقامه دعوای ثابت کردن بیع هستند.

نحوه و ادله ثابت کردن بیع  

از آنجا که اثبات وقوع عقد بیع، نحوه به‌ خصوصی در قانون دارد، در صورتی‌ که یکی از طرفین عقد بیع، قصد داشته باشد تا برای اقامه دعوای اثبات وقوع عقد بیع اقدام نماید، لازم است تا این کار را با استناد به ادله قانونی انجام دهد. ادله ثابت کردن بیع، عبارت‌اند از:

مراحل اثبات وقوع عقد بیع

مراحل اثبات وقوع عقد بیع بدین صورت است که در مرحله اول، خواهان یا وکیل اثبات وقوع بیع باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم، دادخواست اثبات وقوع بیع را ثبت کنند تا این دادخواست، برای دادگاه صالح ارسال گردد.

در گام بعد از مراحل ثابت کردن بیع، دادخواست از طرف دفتر کل دادگاه، به یکی از شعب ارجاع می‌شود. با وصول دادخواست به شعبه، دفتر شعبه، وقت رسیدگی را تعیین کرده و این وقت به طرفین دعوا، یعنی فروشنده و خریدار ابلاغ می‌گردد.

جلسه دادرسی در وقت مقرر تشکیل شده و پس از اخذ اظهارات خواهان و خوانده و رسیدگی به دلایل ارائه‌شده، درصورتی‌که صحت ادعای خواهان اثبات گردد، دادگاه، رأی بر اثبات وقوع عقد بیع صادر می نماید. این رأی ظرف بیست روز از ابلاغ به طرفین، قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر خواهد بود.

مرجع صالح رسیدگی به دعوای ثابت کردن بیع

برای تعیین مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای ثابت کردن بیع، باید ابتدا مشخص کرد که موضوع عقد بیع یعنی آن مالی که مورد معامله قرار گرفته، یک مال منقول است یا یک مال غیرمنقول.

اگر موضوع بیع یک مال منقول، مانند خودرو باشد، دادگاه صالح، دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده است. اما، در صورتی‌ که موضوع عقد بیع، یک مال غیرمنقول، نظیر زمین و آپارتمان باشد، دادگاه حقوقی محل وقوع مال غیرمنقول، صلاحیت رسیدگی به دعوای اثبات وقوع عقد بیع را خواهد داشت. 

دعوای ثابت کردن بیع

مدارک لازم برای اثبات وقوع بیع  

هنگامی‌که یکی از طرفین عقد بیع، شخصاً یا توسط وکیل اثبات وقوع بیع، برای طرح دعوای اثبات وقوع عقد بیع اقدام می‌کند، لازم است تا مدارک اثبات‌کننده ادعای خود را به دادخواست ضمیمه نماید.

مدارک لازم برای اثبات وقوع عقد بیع، شامل قرارداد عادی بیع، استشهادیه، رسید پرداخت ثمن، مدارک مربوط به تحویل کالا مانند قبض باربری و به‌طور‌کلی، هر مدرکی است که اثبات‌کننده ادعای خواهان باشد.  

هزینه اثبات وقوع عقد بیع

هزینه اثبات وقوع عقد بیع

دعوای ثابت کردن بیع، یک دعوای مالی است و برای تعیین هزینه دادرسی، باید به ارزش خواسته توجه نمود. به‌ این‌ ترتیب که اگر ارزش خواسته تا 20 میلیون تومان باشد، 2.5 درصد آن و برای بیش از 20 میلیون تومان، 3.5 درصد ارزش خواسته، باید به‌ عنوان هزینه دادرسی پرداخت شود.

همچنین علاوه بر هزینه دادرسی، خواهان باید هزینه خدمات دفتر خدمات الکترونیک قضایی و حق‌الوکاله وکیل اثبات وقوع بیع (در صورت داشتن وکیل ملکی) را نیز بپردازد.

نمونه دادخواست اثبات وقوع بیع

درصورتی‌که یکی از طرفین عقد بیع قصد داشته باشد تا برای طرح دعوای ثابت کردن بیع اقدام نماید، لازم است تا دادخواست دعوا را در قالب خاصی تنظیم کند. به همین دلیل، در این بخش یک نمونه دادخواست اثبات وقوع بیع را ارائه کرده که این دادخواست به ‌شرح زیر است.

رای وحدت رویه اثبات وقوع بیع

در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه رای وحدت رویه اثبات وقوع بیع را ارائه کرده که خوانندگان محترم می‌توانند جهت مطالعه این رأی، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

نمونه رای اثبات وقوع بیع شفاهی  

درصورتی‌که عقد بیع به‌صورت شفاهی منعقد شده و سندی دررابطه‌با آن تنظیم نشود، خواهان همچنان می‌تواند با استناد به ادله‌ای مانند شهادت شهود و رسید پرداخت ثمن، برای ثابت کردن بیع اقدام کرده و دادگاه نیز رأی مقتضی را در این زمینه صادر خواهد کرد؛ لذا، در این قسمت، یک نمونه رای اثبات وقوع بیع شفاهی را ارائه کرده که خوانندگان محترم با دانلود فایل پی‌دی‌اف زیر می‌توانند برای مطالعه این رأی اقدام نمایند.

وکیل اثبات وقوع بیع کیست ؟

وکیل اثبات وقوع بیع، یک وکیل ملکی است که از یک‌سو به ارائه مشاوره حقوقی در زمینه دعوای ثابت کردن بیع پرداخته و از سوی دیگر در صورت نیاز به اقامه دعوای اثبات بیع یا دفاع از آن، به وکالت از موکل، در دعوا اعلام وکالت می‌نماید.

بهترین وکیل اثبات وقوع بیع در تهران

برای اینکه یک وکیل پایه یک دادگستری، به‌ عنوان بهترین وکیل اثبات وقوع بیع در تهران شناخته شود، لازم است تا از دو ویژگی به طور هم‌زمان برخوردار باشد: دانش تخصصی و تجربه عملی در زمینه دعاوی مربوط به عقود و قراردادها و به‌ویژه عقد بیع. 

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

ویژگی‌های وکیل اثبات وقوع بیع

اشخاصی که قصد انعقاد قرارداد با یک وکیل اثبات وقوع بیع را داشته، لازم است تا به ویژگی‌های چنین وکیلی توجه نمایند تا با انتخاب یک وکیل حرفه‌ای، شانس موفقیت خود را در دعوای ثابت کردن بیع افزایش دهند. ویژگی‌های یک وکیل اثبات وقوع بیع خوب عبارت‌اند از:

وظایف وکیل اثبات وقوع بیع  

وظایف وکیل اثبات وقوع بیع، شامل موارد متعددی بوده که مهم‌ترین این وظایف عبارت‌اند از: ارائه مشاوره حقوقی ملکی ، تنظیم دادخواست و لوایح، حضور به‌ جای موکل در جلسات دادرسی و اعتراض به آرای مرتبط با دعوای ثابت کردن بیع.

چگونه یک وکیل اثبات وقوع بیع خوب پیدا کنیم؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، راه‌های متعددی برای پیدا کردن یک وکیل اثبات وقوع بیع خوب وجود دارد که از مهم‌ترین این راه‌ها می‌توان به مراجعه به سایت‌های جست‌وجوی وکیل و سایت‌های شخصی وکلا اشاره نمود. البته در هر حال دانش و تجربه کاری باید مهم‌ترین معیار برای انتخاب یک وکیل اثبات وقوع بیع خوب باشد.

هزینه وکیل اثبات وقوع بیع، مبلغی است که با توافق وی و موکل، تعیین و پرداخت می‌گردد. از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار در حق‌الوکاله چنین وکیلی، می‌توان به سطح تحصیلات وکیل، تجربه و خوش‌نامی وی اشاره نمود. 

وکیل اثبات وقوع

شماره‌ تلفن وکیل اثبات وقوع بیع  

برای پیداکردن شماره‌ تلفن وکیل اثبات وقوع بیع، می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد که مهمترین این راه‌ها عبارت‌اند از: مراجعه به سایت کانون وکلا یا مرکز وکلای قوه قضاییه، مراجعه به سایت‌های جست‌وجوی وکیل و مراجعه به صفحات شخصی وکلا.

اثبات وقوع بیع با مبایعه نامه عادی

یکی از راه‌های ثابت کردن بیع، اثبات وقوع عقد بیع با مبایعه نامه عادی است. توضیح آنکه درحالتی‌که عقد بیع با یک سند عادی یا همان مبایعه‌نامه یا قولنامه منعقد شده و یکی از طرفین، وجود چنین سندی و در نتیجه، انعقاد بیع را انکار کرده، طرف مقابل می‌تواند با ارائه مبایعه‌نامه عادی، ادعای خود مبنی بر وقوع بیع را اثبات نماید.

لازم به ذکر است که به عقیده برخی از قضات، دعوای اثبات وقوع عقد بیع با مبایعه‌نامه به‌صورت تنهایی، قابلیت استماع نداشته و لازم است تا همراه با آن، دعوای دیگری، مانند الزام به تنظیم سند رسمی اقامه شود.

دعوای ثابت کردن بیع

تفاوت اثبات مالکیت و اثبات وقوع بیع

تفاوت دعوای اثبات مالکیت ملک با اثبات وقوع بیع، آن است که در دعوای اثبات مالکیت دو یا چند شخص، در مورد مالکیت یک مال اختلاف داشته و لذا، لازم است تا دعوای اثبات مالکیت، جهت مشخص‌شدن مالک واقعی مال طرح شود.

اما، در دعوای اثبات وقوع عقد بیع، یک طرف قرارداد بیع، وقوع آن را انکار کرده و طرف مقابل باید، وقوع بیع را اثبات کند. همچنین، در دعوای اثبات مالکیت اماره تصرف نیز به‌ عنوان یکی از ادله قانونی، قابل‌ استناد است، اما در دعوای ثابت کردن بیع، اماره تصرف، قابلیت استناد ندارد.

اثبات وقوع بیع و الزام به تحویل مبیع  

دعوای اثبات وقوع عقد بیع، به طور معمول هم‌زمان با دعاوی دیگری که مرتبط با آن است مطرح می‌شود. یکی از دعاوی که هم‌زمان با دعوای ثابت کردن بیع اقامه می‌شود، دعوای الزام به تحویل مبیع است.

با این‌ توضیح ‌که اگر فروشنده با انکار بیع، از تسلیم کردن مبیع خودداری کند، خریدار باید دعوای اثبات وقوع بیع و الزام به تحویل مبیع را به طرفیت فروشنده اقامه کند.

اثبات وقوع بیع در شورای حل اختلاف

در صورتی‌ که موضوع دعوای اثبات وقوع عقد بیع، مال منقولی بوده که ارزش آن تا 20 میلیون تومان باشد، طرف قرارداد، جهت طرح دعوای اثبات وقوع بیع باید از طریق شورای حل اختلاف اقدام نماید. لازم به ذکر است که جز در مورد تخلیه ملک استیجاری، سایر دعاوی مربوط به اموال غیرمنقول مانند زمین باید در دادگاه اقامه شوند.

دعوای اثبات وقوع عقد بیع

کلام نهایی

اثبات وقوع بیع دعوایی است که از سوی خریدار یا فروشنده اقامه شده و ضمن آن دعوا، خواهان با استناد به ادله قانونی، بیع صورت‌گرفته میان خود و خوانده را اثبات می‌کند. طرف قرارداد، به‌منظور اقامه دعوای اثبات وقوع عقد بیع، باید با ارائه مدارک لازم ازجمله مبایعه‌نامه، استشهادیه و رسید پرداخت وجه، برای ثبت دادخواست ثابت کردن بیع، از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام نماید.    

سوالات متداول اثبات وقوع بیع

برای درخواست اثبات وقوع بیع باید به چه مرجعی مراجعه کنیم؟

برای درخواست ثابت کردن بیع، در مورد اموال غیرمنقول باید به دادگاه محل وقوع ملک و در مورد اموال منقول، باید به دادگاه محل اقامت خوانده مراجعه نمود.

چگونه می‌توان عقد بیع شفاهی را اثبات کرد؟

با استناد به مدارکی همچون استشهادیه و رسید پرداخت وجه، می‌توان برای اثبات بیع شفاهی اقدام نمود.

خواهان دعوای اثبات بیع چه کسی است؟

خواهان دعوای اثبات بیع، یکی از طرفین قرارداد بیع، یعنی فروشنده یا خریدار است.

دیدگاهتان را بنویسید