اسقاط کافه خیارات + نمونه متن اسقاط کافه خیارات در قرارداد

اسقاط کافه خیارات، عبارتی است که در قراردادهای منعقد شده، به‌ ویژه قراردادهای مربوط به املاک و خودرو درج می‌گردد. از‌ آنجا که درج این عبارات در قرارداد، سبب آثار حقوقی بسیار مهمی می‌شود، در مقاله حاضر، تعریف حقوقی از این اصطلاح را ارائه کرده و اسقاط کافه خیارات در قرارداد ملکی، معامله خودرو و آثار این عمل حقوقی را بررسی خواهیم کرد.

اسقاط کافه خیارات یعنی چی

اسقاط کافه خیارات یعنی چه؟ 

یکی از سؤالات رایجی که در رابطه با قراردادها و معاملات مطرح می‌گردد، این مسئله است که اسقاط کافه خیارات یعنی چه. برای پاسخ‌گویی به این سؤال، لازم است تا ابتدا مفهوم خیار را توضیح داده و سپس، معنی این اصطلاح را توضیح دهیم.

خیارات، جمع خیار است. منظور از خیار در حقوق عقود و قراردادها، اختیاری است که به یکی از طرفین، هر دو آنها یا شخص ثالث، داده شده تا برای فسخ و بر هم زدن یک‌طرفه قرارداد اقدام نماید. همچنین، اسقاط نیز به معنای ساقط کردن بوده و منظور از کافه نیز تمام و کلیه است. بنابراین، هنگامی که صحبت از اصطلاحی تحت عنوان اسقاط کافه خیارات می‌شود، منظور، آن است که طرفین یک قرارداد، با توافق با یکدیگر، تمام خیارات قانونی را ساقط کرده و دیگر امکان فسخ آن قرارداد را به استناد خیارات قانونی نداشته باشند. به‌ عبارت‌ دیگر در اسقاط کافه خیارات، طرف قرارداد، حق فسخ خود به استناد خیارات قانونی را ساقط می‌کند.

اسقاط کافه خیارات یعنی چه؟

لازم به ذکر است، علت اینکه طرفین عقد می‌توانند برای اسقاط کافه خیارات اقدام کرده و حق فسخ خود را ساقط نمایند، این مسئله است که خیار، یک حق مالی بوده و صاحب حق مالی می‌تواند هر زمان که خواست، حق خود را اسقاط نماید.

◀ نکته مهمی که می‌بایست در رابطه‌ با این اصطلاح مورد توجه قرار گیرد، آن است که با ذکر این عبارت در متن قرارداد یا به‌ موجب یک توافق جداگانه، تمام خیارات قانونی اسقاط نشده و برخی از این خیارات به قوت خود باقی خواهند ماند؛ لذا، در بخش بعد، به بررسی این مسئله می پردازیم.

برای دریافت مشاوره حقوقی انواع قراردادهای ملکی از بهترین وکیل ملکی، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

اسقاط کافه خیارات شامل چه خیاراتی نمیشود

هرچند طبق شرط اسقاط کافه خیارات که در متن قراردادهای مالی درج می‌شود، ظاهرا تمام خیارات قانونی ساقط شده و به‌ این‌ ترتیب، طرفین دیگر نمی‌توانند برای فسخ قرارداد به استناد خیارات قانونی اقدام نمایند، اما باید دانست، شرط اسقاط کافه خیارات، شامل تمام خیارات نشده و در نتیجه، هنوز هم فسخ قرارداد به استناد برخی از خیارات برای طرفین عقد امکان‌پذیر است.

اسقاط کافه خیارات، شامل این خیارات نمی‌شود: خیار غبن فاحش و افحش، خیار تعذر تسلیم، خیار تدلیس و خیار تفلیس. در ادامه، به بررسی این خیارات پرداخته و توضیح خواهیم داد که آیا با تصریح جداگانه به اسقاط این خیارات در عقد، این خیارات ساقط می‌شوند یا خیر.

منظور از خیار غبن فاحش، آن است که تفاوت شدیدی میان ثمن مال مورد معامله و قیمت واقعی آن در بازار وجود داشته باشد که در این ‌صورت، طرف زیان‌دیده می‌تواند برای فسخ قرارداد اقدام نماید. غبن افحش نیز به این معنا است که این تفاوت، بسیار شدید باشد.

اسقاط کافه خیارات شامل چه خیاراتی نمیشود؟

در خیار تعذر تسلیم، بعد از انعقاد قرارداد، انجام تعهد یکی از طرفین، غیرممکن می‌گردد. به‌ عنوان‌ مثال، پس از انعقاد عقد اجاره، چنانچه مالک از تحویل ملک مورد اجاره خودداری کرده و اجبار او به تحویل مورد اجاره نیز امکان‌پذیر نباشد، مستأجر می‌تواند قرارداد اجاره را فسخ کند.

منظور از خیار تدلیس، آن است که یکی از طرفین، دست به فریبی زده که در نتیجه این فریب، وصفی را به موضوع معامله نسبت داده یا عیبی که موضوع معامله دارد را پنهان می‌کند. در اینجا نیز طرف متضرر می‌تواند عقد را فسخ نماید.

خیار تفلیس، خیاری است که در آن، مشتری پس از انعقاد قرارداد، ورشکسته شده و در این صورت، فروشنده می‌تواند از تحویل‌دادن مبیع (مال موضوع قرارداد) خودداری کرده و در صورت تحویل‌ دادن مبیع، آن را پس بگیرد که این به معنی فسخ قرارداد است.

رأی وحدت رویه در مورد اسقاط کافه خیارات

حال این سؤال مطرح شود که اگر طرفین قرارداد به طور جداگانه به اسقاط این خیارات تصریح کنند، آیا این خیارات ساقط می‌شوند؟ مانند اینکه در کنار عبارت اسقاط کافه خیارات، چنین نوشته شود که با توافق طرفین، خیار تدلیس نیز ساقط گردید.

برای پاسخ به سؤال فوق، باید میان خیار غبن فاحش و افحش و سه خیار دیگر تمایز قائل شد. توضیح آنکه اگر به ساقط شدن خیار غبن فاحش و افحش تصریح گردد، این خیار ساقط می‌گردد، اما سه خیار دیگر، یعنی خیار تدلیس، تفلیس و تعذر تسلیم حتی با وجود تصریح نیز ساقط نمی‌شوند. علت این مسئله، آن است که این خیارات با نظم عمومی در ارتباط بوده و اسقاط آنها از اراده طرفین قرارداد خارج است.

اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن هرچند فاحش یا افحش  

یکی از عبارت‌هایی که در متن قراردادهای منعقد‌ شده درج می‌گردد، این عبارت است: (اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن هر چند فاحش یا افحش از طرفین به عمل آمد) در این صورت، این سؤال ممکن است برای بسیاری از اشخاصی که تحصیلات حقوقی نداشته، مطرح گردد که معنی این عبارت چیست.

تأثیر اسقاط کافه خیارات در قراردادها 

برای بررسی تأثیر اسقاط کافه خیارات در قراردادها، لازم است تا ابتدا تقسیم بندی عقود و قراردادها، از نظر امکان برهم‌ زدن و فسخ آن ها ارائه شده تا با ارائه این تقسیم بندی، بتوان تأثیر درج عبارت اسقاط کافه خیارات در متن قرارداد را بر روی آن قرارداد توضیح داد.

عقود و قراردادها، از نظر امکان فسخ آن‌ها به دو گروه تقسیم می‌شوند: عقد جایز و عقد لازم. منظور از عقد جایز، عقدی است که هر یک از طرفین، هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را فسخ کند. در مقابل، عقد لازم به قراردادی گفته می‌شود که هیچ‌کدام از طرفین قرارداد نمی‌تواند برای فسخ آن اقدام نماید.

اما، هر چند عقد لازم، توسط طرفین قرارداد غیر قابل‌ فسخ است، در صورتی که شرایط یکی از خیارات قانونی وجود داشته باشد، طرف متضرر می‌تواند به استناد آن خیار، برای بر هم زدن قرارداد اقدام نماید. حال، اگر در متن قرارداد، عبارت اسقاط کافه خیارات درج شود، دیگر طرف متضر نمی‌تواند برای بر هم زدن آن قرارداد اقدام نماید، مگر در رابطه‌ با سه خیار تدلیس، تفلیس و تعذر تسلیم.

تأثیر اسقاط کافه خیارات در قراردادها

نمونه متن اسقاط کافه خیارات 

ما در این بخش، دو نمونه متن اسقاط کافه خیارات را ذکر کردیم تا در هنگام انعقاد قرارداد، مورد توجه خوانندگان محترم قرار گیرد. توجه داشته باشید که استفاده از این اصطلاح در قرارداد می‌تواند با هر متنی که دلالت به آن کند، انجام گیرد.

  • 1️⃣ اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن هر چند فاحش یا افحش از طرفین بعمل آمد.
  • 2️⃣ کلیه خیارات، از جمله خیار غبن به‌ استثنای خیار تدلیس، با اقرار طرفین اسقاط گردید.

رأی وحدت رویه در مورد اسقاط کافه خیارات

در این بخش، یک نمونه رأی وحدت رویه اسقاط کافه خیارات را ارائه کردیم که علاقه‌مندان می‌توانند جهت مطالعه این رأی، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

اسقاط کافه خیارات در قرارداد ملکی 

اسقاط کافه خیارات در قرارداد ملکی، با توافق طرفین و با درج عبارت مربوطه، امکان‌پذیر است. در این ‌صورت، تمام خیارات معاملات ملکی ساقط شده، مگر خیار غبن فاحش و افحش، خیار تدلیس، خیار تفلیس و خیار تعذر تسلیم. البته، در مورد خیار غبن، در صورتی که استفاده از این اصطلاح با عبارت (اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن هرچند فاحش یا افحش از طرفین بعمل آمد) انجام گیرد، خیار غبن نیز ساقط خواهد شد.

اسقاط کافه خیارات در معامله خودرو

اسقاط کافه خیارات در معامله خودرو

اسقاط کافه خیارات در معامله خودرو بدین صورت بوده که طرفین باید ضمن قرارداد اصلی یا در یک توافق جداگانه، با توافق یکدیگر، برای ساقط ‌کردن تمام خیارات قانونی اقدام نمایند. ◀ البته، با وجود درج عبارت اسقاط کافه خیارات، باز هم در معامله خودرو چهار خیار غبن فاحش و افحش، تدلیس، تفلیس و تعذر تسلیم ساقط نشده که در مورد خیار غبن، با تصریح به ساقط شدن آن، این خیار نیز ساقط می‌گردد.

اسقاط کافه خیارات در مبایعه نامه 

اسقاط کافه خیارات در مبایعه ‌نامه نیز امکان‌پذیر است. منظور از مبایعه‌نامه، یک سند عادی است که میان طرفین قرارداد تنظیم شده و ضمن آن، مالی توسط یک طرف به طرف دیگر فروخته می‌شود. با درج عبارت اسقاط کافه خیارات در مبایعه نامه، تمام خیارات قانونی ساقط شده، مگر چهار خیار غبن فاحش و افحش، تدلیس، تفلیس و تعذر تسلیم.

شرط فاسخ و اسقاط کافه خیارات 

در صورتی که طرفین به اسقاط کافه خیارات در قرارداد تصریح کرده باشند، آیا این مسئله، بر روی شرط فاسخ نیز اثرگذار بوده و فسخ قرارداد به استناد شرط فاسخ را نیز غیرممکن می‌سازد؟

پیش از پاسخ به این سؤال، لازم به توضیح است که منظور از شرط فاسخ، آن است که شرطی در قرارداد درج شود که در صورت عدم تحقق آن، یکی از طرفین بتواند برای فسخ عقد اقدام نماید. مثلا، در قرارداد شرط می‌شود که در صورت برگشت خوردن یکی از چک‌های ثمن معامله، فروشنده می‌تواند قرارداد را فسخ کند. اما، در پاسخ به سؤال مطرح شده باید گفت، هنگامی که عبارت اسقاط کافه خیارات در قرارداد درج می‌شود، این عبارت، ناظر به خیارات قانونی مانند خیار عیب و غبن بوده و بنابراین، شرط فاسخ که یک نوع خیار قراردادی است را دربر نمی‌گیرد.

اسقاط کافه خیارات و شرط فاسخ

اسقاط کافه خیارات صریح و ضمنی 

منظور از اسقاط کافه خیارات صریح، آن است که عبارت اسقاط کافه خیارات، به‌ صراحت در قرارداد درج شود. اما آیا اسقاط کافه خیارات به‌ صورت ضمنی نیز امکان‌ پذیر است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، اگر عبارتی در قرارداد درج شده که به طور ضمنی، دلالت بر اسقاط کافه خیارات داشته باشد، امکان ساقط شدن تمام خیارات، با این عبارت وجود خواهد داشت.

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

اسقاط کافه خیارات به طور مطلق 

اسقاط کافه خیارات، در صورتی که به صورت مطلق انجام گیرد، تمام خیارات قانونی را ساقط می‌کند. استثنای این قاعده، چهار خیار غبن فاحش و افحش، تدلیس، تفلیس و تعذر تسلیم است. البته، در مورد خیار غبن، اگر به اسقاط خیار غبن به طور جداگانه تصریح گردد، این خیار نیز ساقط می‌شود.

اسقاط کافه خیارات به طور مطلق

در پاسخ به این سؤال باید گفت، برای اسقاط برخی از خیارات و حفظ برخی دیگر، کافی است تا طرفین قرارداد، عبارت اسقاط کافه خیارات را در قرارداد درج نکرده و به‌ جای آن، به اسقاط خیاراتی که مد نظر آنها است، تصریح نمایند.

در صورتی که شرط اسقاط کافه خیارات در قرارداد درج شده و با این وجود، طرف متضرر، به استناد یکی از خیارات ساقط شده، مانند خیار عیب، برای فسخ قرارداد اقدام نماید، این فسخ، یک عمل حقوقی غیر نافذ بوده و صرفا در صورت تأیید طرف مقابل، موجب بر هم خوردن قرارداد می‌شود، در غیر این صورت، فاقد اثر خواهد بود.

کلام آخر

اسقاط کافه خیارات، آن است که طرفین یک قرارداد، با توافق با یکدیگر، تمام خیارات قانونی را ساقط کرده و دیگر امکان فسخ آن قرارداد را به استناد خیارات قانونی نداشته باشند. البته، با وجود درج این عبارت در قرارداد، چهار خیار غبن فاحش و افحش، تدلیس، تفلیس و تعذر تسلیم ساقط نمی‌شوند. 

سؤالات متداول

تلفظ اسقاط کافه خیارات به چه صورت است؟

تلفقظ اسقاط کافه خیارات بدین صورت بوده که (الف) در اسقاط، با کسره تلفظ می‌گردد.

دیدگاهتان را بنویسید