شرایط تقسیط مهریه در دادگاه

قسط بندی مهریه چگونه انجام می‌شود؟ در مواردی که زوجه، برای اجرا گذاشتن مهریه خود اقدام می‌کند، در بسیاری از موارد، مرد قادر به پرداخت یکجای مهریه نیست و لازم است برای قسط بندی مهریه اقدام نماید. از آنجا که تقسیط مهریه، مراحل و نحوه مخصوص به خود را دارد، در مقاله حاضر، به بررسی مراحل درخواست، نحوه رسیدگی و دریافت حکم جلب در قسط بندی مهریه خواهیم پرداخت. 

چگونه مهریه قسط بندی می شود؟

چگونه مهریه قسط بندی می‌شود؟

برای پاسخ دادن به این سوال که چگونه مهریه قسط بندی می‌شود و بررسی نحوه قسط بندی مهریه، لازم است تا ابتدا، به بررسی دعوای مهریه از سوی زوجه و اعسار از آن، از سوی زوج بپردازیم و سپس، مساله تقسیط مهریه را توضیح دهیم.

مطابق قانون جدید مهریه، زوجه برای به اجرا گذاشتن مهریه خود، ابتدا باید به دایره اجرای اداره ثبت مراجعه نموده و درخواست توقیف اموال شوهر و سپس، مزایده این اموال را مطرح نماید. حال اگر در جریان استعلام اموال شوهر، مشخص شده که مرد، فاقد مال است، زوجه باید دادخواست مهریه خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای دادگاه خانواده ارسال کند.

دادگاه خانواده، به ادعای زوجه برای مطالبه مهریه رسیدگی کرده و در صورتی که آن را مقرون به صحت تشخیص دهد، حکم به پرداخت مهریه صادر می‌کند. در این صورت، پس از قطعی شدن حکم مهریه، اجراییه صادر شده و به شوهر ابلاغ می‌شود.

در این حالت، مطابق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی، در صورتی که شوهر، فاقد مال باشد، 30 روز از ابلاغ اجراییه، مهلت دارد تا دادخواست اعسار خود را به دادگاه بدوی صادرکننده رای مهریه، ارائه دهد تا به دعوی اعسار وی رسیدگی شود. در این مرحله است که چنانچه معلوم شود که زوج، فاقد اموالی غیر از مستثنیات دین بوده، دادگاه، رای بر پرداخت اقساطی مهریه صادر نموده و قسط بندی مهریه انجام می‌گیرد. این رای، قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است و پس از قطعیت، به اجرا گذاشته می‌شود.

برای دریافت مشاوره مهریه از وکیل پایه یک دادگستری فرم زیر را پر کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

رسیدگی به درخواست تقسیط مهریه چگونه است؟

رسیدگی به درخواست پرداخت قسطی مهریه، بر عهده دادگاه بدوی است که حکم بر پرداخت مهریه صادر کرده است. پس از ثبت دادخواست اعسار، دادگاه، وقت رسیدگی را تعیین نموده و این وقت را از طریق یک ابلاغیه، به اطلاع هر دو طرف می‌رساند. در دعوی اعسار و تقسیط مهریه، زوج موظف است تا به موجب ماده 8 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، علاوه بر دادخواست اعسار، صورت کلیه اموال و مطالبات مالی خود، به‌ همراه فهرست نقل و انتقالات خود در یک سال گذشته را به دادگاه ارائه کند.

تقسیط مهریه

به موجب ماده 10 قانون فوق الذکر: «پس از ثبت دادخواست اعسار، دادگاه مکلف است فورا با استعلام از مراجع ذی‌ربط و به‌ هر نحو دیگر که ممکن باشد، نسبت به بررسی وضعیت مالی محکوم‌علیه جهت روشن شدن اعسار یا ایسار او اقدام کند».

قسط‌بندی مهریه در طلاق یک‌طرفه

سپس، در جلسه دادرسی، دادگاه، با در نظر گرفتن دفاعیات زوجه، نتیجه استعلامات و همچنین، با توجه به صورت‌های مالی ارائه شده از زوج، به ادعای اعسار شوهر رسیدگی کرده و چنانچه، ادعای شوهر مبنی بر ناتوانی مالی از پرداخت یکجای مهریه را مورد پذیرش قرار دهد، رای بر تقسیط مهریه صادر می‌نماید.

لازم به ذکر است که در تقسیط مهریه، توان مالی زوج، شغل وی و وضعیت اقتصادی کشور، من جمله تورم، مورد توجه دادگاه قرار می‌گیرد. در پایان رسیدگی، پرداخت اقساطی مهریه، به این صورت انجام می‌گیرد که دادگاه با توجه به وضعیت مالی شوهر و درآمد وی، مبلغی را به عنوان پیش‌ قسط مهریه (حداقل پیش قسط مهریه چقدر است؟!) تعیین کرده و برای پرداخت مابقی مهریه، اقساطی را مشخص می‌کند. این اقساط، با توجه به درآمد زوج و نرخ تورم، ممکن است به صورت ماهیانه یا چند ماه یکبار تعیین گردد.

قسط بندی مهریه در طلاق یک طرفه

قسط بندی مهریه در طلاق یک طرفه، دارای ویژگی‌هایی بوده که لازم است مورد بررسی قرار گیرد. از آنجا که طلاق یک طرفه، ممکن است از جانب زن یا شوهر باشد، ما نیز در این بخش، تقسیط مهریه در هر دو فرض را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

تقسیط مهریه در طلاق توافقی

قسط بندی مهریه در طلاق توافقی، بسته به نوع طلاق توافقی دارد. با این توضیح که طلاق توافقی، به دو صورت، قابل انجام است: طلاق توافقی با وکالت‌نامه و طلاق توافقی با حضور زوجین.

حالت اول

در حالت اول، زوجه با در دست داشتن وکالت‌نامه طلاق به دادگاه خانواده مراجعه می‌کند. در این حالت، دادگاه در صورتی می‌تواند در رای خود به تقسیط مهریه رای دهد که اولا، این امر، مورد تقاضای زوجه بوده و ثانیا، زوجه به موجب وکالت‌نامه طلاق، حق درخواست تقسیط را داشته باشد.

حالت دوم

اما، در حالت دوم که زوجین همراه با یکدیگر، دادخواست طلاق توافقی را ثبت می‌کنند، نحوه پرداخت قسطی مهریه، تابع توافق‌نامه میان آنها است. بنابراین، در صورتی که زن و شوهر، برای تقسیط مهریه توافق کرده باشند، دادگاه نیز در رای صادره، رای بر تقسیط آن صادر خواهد کرد.

تعدیل قسط بندی مهریه

تعدیل قسط بندی مهریه، تابع حکم تبصره ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی است. به موجب این تبصره: « هر یک از محکوم‌ٌله یا محکوم‌علیه می‌توانند با تقدیم دادخواست، تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم بر اساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکوم‌علیه نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام می‌کند.»

بنابراین، به‌موجب این تبصره، چنانچه پس از مدتی از صدور رای تقسیط مهریه، به دلیل تورم کشور یا تغییر در درآمد و وضعیت مالی شوهر، پرداخت اقساط مهریه برای او دشوار گردد، وی می‌تواند درخواست تعدیل قسط بندی مهریه را به دادگاه ارائه نماید. در این حالت، دادگاه، یا میزان اقساط مهریه را کاهش داده یا فاصله پرداخت اقساط را افزایش می‌دهد. به عنوان مثال، اگر اقساط مهریه، پرداخت یک سکه، هر سه ماه یکبار باشد، دادگاه رای بر پرداخت هر 6 ماه یکبار یک سکه را صادر خواهد کرد.

تعدیل قسط بندی مهریه

آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن

دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک می‌کند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقع‌بینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیم‌گیری کنند.

برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

حکم جلب برای عدم پرداخت قسط مهریه

در بخش‌های قبل، نحوه پرداخت اقساطی مهریه و مراحل رسیدگی به آن در دادگاه را توضیح دادیم و همچنین گفتیم که تقسیط مهریه در طلاق یک طرفه و طلاق توافقی به چه صورت انجام می‌گیرد. در این بخش، قصد داریم تا به توضیح مساله حکم جلب برای عدم پرداخت قسط مهریه بپردازیم.

در رابطه با حکم جلب برای عدم پرداخت قسط مهریه، باید گفت، پس از صدور رای بر تقسیط مهریه، زوج موظف است تا ظرف 10 روز از ابلاغ اجراییه، اولین قسط مهریه را بپردازد. همچنین، وی این تکلیف را نیز برعهده دارد تا اقساط مهریه را در موعد تعیین شده توسط دادگاه به زوجه بپردازد. حال، در صورت عدم پرداخت پیش قسط مهریه یا هر یک از اقساط آن، زوجه می‌تواند برای جلب شوهر اقدام نماید.

کلام نهایی

قسط بندی مهریه، در وضعیتی انجام می‌گیرد که زوجه، درخواست اجرای مهریه را به دادگاه ارائه کرده، اما شوهر، قادر به پرداخت یکجای مهریه نباشد. در این حالت، زوج می‌تواند ظرف 30 روز از ابلاغ اجراییه، برای تقدیم دادخواست اعسار اقدام نموده که پس از اثبات ادعای وی، دادگاه رای بر پرداخت اقساطی مهریه صادر خواهد نمود.

سوالات متداول

دیدگاهتان را بنویسید