خلع ید ملک ورثه ای [دادخواست خلع ید مشاعی وراث]

خلع ید ملک ورثه ای، یکی از دعاوی حقوقی است که مرتبط با دو حوزه حقوقی، یعنی حقوق ارث و حقوق املاک است. از آنجا که این دعوا، دارای شرایط و احکام خاصی است، در مقاله حاضر، شرایط، مراحل، مدارک و هزینه دعوای خلع ید مشاعی وراث را بررسی کرده و یک نمونه دادخواست خلع ید از ناحیه وراث را ارائه خواهیم کرد.

خلع ید از ناحیه وراث

خلع ید ملک ورثه ای چیست ؟

برای توضیح مفهوم خلع ید ملک ورثه ای، لازم است تا ابتدا به تعریف خلع ید و ملک ورثه ای بپردازیم و سپس به این سؤال پاسخ دهیم که خلع ید از ناحیه وراث یا خلع ید مشاعی وراث چیست.

در توضیح مفهوم خلع ید باید گفت هنگامی‌که شخصی ملک دیگری را بدون علت یا اجازه قانونی تصرف کند، مالک ملک می‌تواند دعوای خلع ید را به کمک وکیل خلع ید علیه متصرف مطرح کرده و او را از ملک بیرون نماید. ملک ورثه ای نیز به ملکی گفته شده که از مورث، به دو یا چند تن از ورثه به ارث رسیده و وراث در آن، مالکیت مشاعی دارند.

حال، با توجه به توضیحات ارائه شده در پاسخ به این سؤال که خلع ید ملک ورثه ای چیست، می‌توان گفت خلع ید مشاعی وراث یا خلع ید از ناحیه وراث، دعوایی است که از سوی وراث مطرح شده و به‌موجب آن، وراث، اخراج یک متصرف غیرقانونی را از ملک به ارث رسیده به خود خواستار می‌شوند.

برای دریافت مشاوره خلع ید ملک ورثه ای از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

شرایط خلع ید ملک ورثه ای

طرح دعوای خلع ید ملک ورثه ای، نیازمند وجود شرایط قانونی این دعوا است. از آنجا که بدون وجود هر یک از این شرایط، دادگاه دادخواست خلع ید مشاعی وراث را رد خواهد کرد، در ادامه به بررسی شرایط خلع ید از ناحیه وراث می‌پردازیم.

خلع ید ملک ورثه ای چیست ؟
  • خوانده دعوای خلع ید مشاعی وراث، باید ملک ورثه ای را تصرف کرده و بر آن استیلا یافته و همچنین، تصرف وی باید بدون اجازه و حکم قانونی باشد.
  • ملک ورثه ای باید دارای سند رسمی باشد. البته، درصورتی‌که ملک فاقد سند رسمی باشد، وراث می‌توانند دعوای اثبات مالکیت ملک را طرح کرده و سپس به استناد حکم قطعی دادگاه در این دعوا، برای اقامه دعوای خلع ید ملک ورثه ای اقدام نمایند. 

خواندگان دعوی خلع ید از ناحیه وراث

خوانده دعوای خلع ید از ناحیه وراث می‌تواند یکی از این دو شخص باشد: گاهی، یک شخص ثالث که جزء وراث نیست، برای تصرف ملک ورثه ای اقدام می‌کند. اما گاهی یک یا چند تن از وراث برای تصرف ملک اقدام کرده و بقیه وراث می‌توانند دعوای خلع ید از ناحیه وراث را علیه آنها اقامه نمایند.

مراحل خلع ید مشاعی وراث

در اولین مرحله از مراحل دعوای خلع ید مشاعی وراث، وراث به‌عنوان خواهان دعوا باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم، دادخواست خود را ثبت نمایند. این دادخواست، برای دادگاه حقوقی محل وقوع ملک موروثی ارسال می‌شود.

پس از ارسال دادخواست خلع ید ملک ورثه ای به دادگاه و ثبت آن در دفتر کل دادگاه، دادخواست به یکی از شعب دادگاه ارجاع می‌شود. دفتر شعبه، پس از اطمینان از کامل‌بودن دادخواست، وقت رسیدگی را تعیین کرده و این وقت به طرفین دعوا ابلاغ می‌گردد.

مراحل خلع ید مشاعی وراث

جلسه دادگاه در وقت تعیین‌شده، تشکیل می‌گردد و پس از استماع اظهارات طرفین و بررسی ادله، در صورتی که قاضی پرونده، صحت ادعای خواهان ها را احراز کند، رأی بر خلع ید از ناحیه وراث صادر می‌نماید. این رأی ظرف بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر است.

مدارک لازم برای خلع ید ملک ورثه ای

هنگامی‌که وراث برای ارائه دادخواست خلع ید مشاعی وراث، به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه می‌کنند، لازم است تا تصویر مدارکی را به‌ضمیمه دادخواست، برای دادگاه ارسال کرده و اصل این مدارک را نیز در جلسه اول دادرسی به دادگاه ارائه نمایند. مدارک لازم برای خلع ید ملک ورثه ای، شامل موارد زیر است:

  1. کارت ملی خواهان‌ها و ثبت‌نام آنها در سامانه ثنا.
  2. سند رسمی ملک ورثه ای و در صورت نبود این سند، حکم قطعی دادگاه که در دعوای اثبات مالکیت صادر شده باشد.
  3. گواهی انحصار وراثت.
  4. استشهادیه‌ای که در آن، مشخصات کامل شهود ذکر شده و حاوی متن شهادت آنها بر تصرف ملک ورثه ای توسط خوانده است.
  5. استناد به نظر کارشناس رسمی دادگستری و اجرای قرار تحقیق محلی و معاینه محل در صورت لزوم.   
هزینه خلع ید از ناحیه وراث

هزینه خلع ید از ناحیه وراث

در رابطه‌ با هزینه دعوای خلع ید از ناحیه وراث، باید گفت، مهم‌ترین هزینه‌ای که وراث برای طرح این دعوا باید بپردازند، هزینه دادرسی است. هزینه دادرسی دعوای خلع ید مشاعی وراث، بر مبنای قیمت منطقه‌ای ملک ورثه ای محاسبه می‌شود.

به‌این‌ترتیب ‌که اگر قیمت منطقه‌ای ملک ورثه ای تا 20 میلیون تومان بوده، 2/5 درصد آن و در صورتی که قیمت منطقه‌ای ملک بیش از این مبلغ باشد، 3/5 درصد آن به‌عنوان هزینه دادرسی دعوای خلع ید مشاعی وراث، محاسبه شده و از وراث دریافت می‌گردد.

اما علاوه بر هزینه دادرسی، وراثی که خواهان دعوای خلع ید از ناحیه وراث بوده، لازم است تا هزینه‌های دیگری شامل هزینه خدمات دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و حق‌الوکاله وکیل (در صورت طرح دعوا توسط وکیل) را نیز بپردازند.

نمونه دادخواست خلع ید ملک ورثه ای

در صورتی که وراث قصد داشته باشند تا برای طرح دعوای خلع ید مشاعی وراث اقدام نمایند، لازم است تا دادخواست این دعوا را با رعایت اصول خاصی تنظیم کرده و محتوای دادخواست نیز شامل کلیه نکات مربوط به دعوا باشد.

با توجه به اهمیت رعایت این مسائل در تنظیم دادخواست خلع ید از ناحیه وراث، در این بخش یک نمونه دادخواست خلع ید ملک ورثه ای را ارائه خواهیم کرد.

ریاست محترم دادگاه حقوقی شهرستان …
با سلام. احتراما به استحضار می‌رساند، مورث اینجانبان، خانم / آقای … در تاریخ … فوت نموده و دارایی ایشان یک باب مغازه به پلاک ثبتی … فرعی از … اصلی است که مالکیت آن، مشترک میان وراث است. لیکن، خوانده دعوا از تاریخ … اقدام به تصرف مغازه نموده که در این زمینه، شهود با مشخصات مندرج در استشهادیه پیوست، حاضر به ادای شهادت در محضر دادگاه هستند. اکنون، باتوجه‌به توضیحات فوق، صدور حکم مبنی بر خلع ید خوانده از ملک فوق‌الذکر مورد استدعا است.   

نمونه رای خلع ید ملک ورثه ای

در بخش‌های قبل به این سؤال پاسخ دادیم که خلع ید از ناحیه وراث چیست و سپس، شرایط، مدارک لازم و هزینه دعوای خلع ید مشاعی وراث را نیز بررسی کردیم. در این بخش یک نمونه رای خلع ید ملک ورثه ای را ارائه کرده که علاقه‌مندان می‌توانند جهت مطالعه این رأی، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

وکیل خلع ید ملک ورثه ای

برای اینکه یک وکیل پایه یک دادگستری، به‌ عنوان یک وکیل خلع ید ملک ورثه ای خوب شناخته شود، لازم است تا از سه ویژگی برخوردار باشد. اول اینکه چنین وکیلی باید از دانش تخصصی کافی در زمینه حقوق ملکی، به‌ویژه خلع ید برخوردار بوده و به آخرین قوانین، آرای وحدت رویه و نظریه‌های مشورتی مرتبط با این موضوع تسلط داشته باشد.

وکیل خلع ید ملک ورثه ای

همچنین یک وکیل خلع ید از ناحیه وراث، باید دارای تجربه کافی در زمینه دعاوی ثبتی ملکی و به‌ویژه خلع ید بوده و با رویه‌های قضایی مرتبط با این دعوا آشنایی کافی داشته باشد. در نهایت یک وکیل خلع ید مشاعی وراث خوب باید پایبند به اصول اخلاقی بوده و متصف به وصف امانت‌داری باشد.     

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

خلع ید ملک ورثه ای چقدر زمان میبرد

در پاسخ به این سؤال باید گفت، مدت‌زمان دعوای خلع ید از ناحیه وراث، باتوجه‌به عوامل مختلفی نظیر شهر محل دادگاه و حجم پرونده‌های شعبه رسیدگی‌کننده به دعوای خلع ید مشاعی وراث، متغیر بوده و یک مدت‌زمان ثابت نیست. اما در هر حال حداقل مدت قابل‌ تصور برای به‌ نتیجه‌ رسیدن دعوای خلع ید از ناحیه وراث، یک سال است.

چگونگی اجرای حکم خلع ید ملک ورثه ای

برای مشخص‌کردن چگونگی اجرای حکم خلع ید ملک ورثه ای، باید به ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی مراجعه نمود. به‌موجب این ماده: «در مواردی که حکم خلع ید، علیه متصرف ملک مشاع به ‌نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد، از تمام ملک خلع ید می‌شود، ولی تصرف محکوم‌له در ملک خلع ید شده، مشمول مقررات املاک مشاعی است.»

برای روشن‌ شدن مفهوم ماده فوق‌الذکر، به این مثال توجه نمایید: یک ملک ورثه ای دارای سه مالک بوده و سهم هرکدام، دو دانگ ملک است. شخصی این ملک را تصرف کرده و یکی از وراث، دعوای خلع ید مشاعی وراث را علیه متصرف اقامه می‌کند.

حال چنانچه آن وارث در دعوا پیروز شود، رأی به خلع ید از شش‌دانگ ملک موروثی صادر می‌گردد. اما پس از اجرای حکم خلع ید از ناحیه وراث و بیرون‌کردن متصرف، ملک به وارثی که طرح دعوا کرده، تحویل داده نمی‌شود. چراکه تصرف یک شریک در مال مشاع، بدون اجازه سایر شرکا امکان‌پذیر نیست.

جمع‌بندی

 خلع ید ملک ورثه ای، دعوایی است که از سوی وراث مطرح شده و به‌موجب آن، وراث، اخراج یک متصرف غیرقانونی را از ملک به ارث رسیده به خود خواستار می‌شوند.

به‌ منظور اقامه دعوای خلع ید از ناحیه وراث، وارثان باید با دردست‌داشتن مدارک لازم، شامل سند رسمی ملک موروثی و گواهی انحصاروراثت، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست دعوای خلع ید مشاعی وراث را ثبت نمایند.

سوالات متداول خلع ید ملک ورثه ای

ماده قانونی خلع ید ملک ورثه ای چه ماده‌ای است؟

ماده قانونی خلع ید از ناحیه وراث، ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی است.

دیدگاهتان را بنویسید