سند نسقی چیست؟
سند نسقی، یکی از انواع سند مرتبط با املاک است. از آنجا که این سند، دارای ویژگیها و احکام قانونی خاصی بوده، لازم است تا این ویژگیها و احکام، مورد بررسی قرار گیرند؛ لذا، در مقاله حاضر، ویژگیهای نسق و مراحل و هزینه تبدیل سند ملک نسقی به سند رسمی را توضیح داده و به این سؤال نیز پاسخ خواهیم داد که آیا خانه نسقی بخریم یا نه.
سند نسقی چیست ؟
برای پاسخگویی به این سؤال که سند نسقی چیست، لازم است تا به توضیح مختصری از تاریخ شکلگیری این سند و ملک نسقی بپردازیم. در سال 1341 و با اجرای قانون اصلاحات ارضی، دولت، بخشی از زمینهای متعلق به خانها و ملاکین را از آنها گرفت و این زمینها را در اختیار کشاورزان قرار داد، با این شرط که در صورت فعالیت مستمر کشاورز بر روی زمین، مالکیت آن به کشاورز منتقل میگشت. به این زمینها نسق یا نسق زراعی کشاورز گفته شده و سند عادی که برای این زمینها صادر میشد نیز، سند نسقی نامیده میشد. حال، اگر خانهای بر روی چنین زمینی ساخته شود، این خانه، خانه نسقی نامید میشود.
برای دریافت مشاوره حقوقی درباره اسناد نسقی از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
ویژگی های سند نسقی
در بخش قبل، به بررسی مفهوم نسق پرداخته و توضیح دادیم که منظور از سند و خانه نسقی چیست. اما، یکی دیگر از مسائلی که باید در رابطه با سند ملک نسقی، مورد بررسی قرار گیرد، ویژگیهای سند نسقی بوده که این ویژگیها به شرح زیر هستند:
1️⃣ سند نسقی، یک سند عادی بوده و سند رسمی محسوب نمیشود. منظور از سند رسمی، سندی است که توسط دفاتر اسناد رسمی یا سایر مأمورین دولتی و در حوزه اختیارات آنها تنظیم میگردد. غیر از این اسناد، سایر اسناد، اسناد عادی هستند. در صورت تمایل میتوانید مقاله مربوط به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را مطالعه کنید. |
2️⃣ سند ملک نسقی، صرفا برای زمینهای کشاورزی صادر شده و در املاکی که کاربری آنها مسکونی، تجاری یا اداری بوده، کاربرد ندارد. |
3️⃣ سند خانه نسقی، قابل انتقال است. این انتقال میتواند بهصورت اختیاری بوده، مانند اینکه صاحب سند، ملک خود را به دیگری بفروشد؛ یا اینکه بهصورت اجباری بوده و از طریق ارث، به وراث مالک منتقل گردد. |
4️⃣ هر سند نسقی، دارای یک شماره پلاک اختصاصی بوده که متفاوت از شماره سایر اسناد نسقی است. |
5️⃣ در اسناد نسقی، نام و نام خانوادگی مالک، مشخصات ملک نسقی یا خانه نسقی، شماره پلاک و تاریخ صدور آنها درج میشود. |
فرق سند با نسق چیست ؟
در رابطه با فرق سند با نسق باید گفت، تفاوتهای این دو سند، شامل این موارد است:
- سند مالکیت ، یک سند رسمی است، اما سند ملک نسقی، یک سند عادی است؛
- اعتبار سند مالکیت، بسیار بیشتر از سند خانه نسقی است؛
- سند نسقی را نمیتوان در رهن بانک قرار داد، اما سند مالکیت را میتوان؛
- قیمت زمینی که دارای سند مالکیت بوده، بسیار بیشتر از ملکی است که سند آن از نوع نسقی است؛
- خریدوفروش ملکی که دارای سند مالکیت است، در مقایسه با ملکی که سند آن نسقی بوده، آسانتر است.
مراحل تبدیل نسق به سند تک برگ
درصورتیکه شخصی، مالک یک ملک نسقی یا یک خانه نسقی باشد، میتواند برای تبدیل سند ملک نسقی یا خانه نسقی خود به سند رسمی اقدام نماید. تبدیل سند نسقی به سند رسمی تکبرگ، بهصورت حضوری و اینترنتی امکانپذیر بوده که در ادامه، به توضیح هر دو روش میپردازیم.
مراحل تبدیل نسق به سند تک برگ به صورت حضوری
برای تبدیل سند نسقی به سند رسمی تکبرگ بهصورت حضوری، مالک ملک نسقی یا خانه نسقی باید ابتدا با مراجعه به یک مهندس نقشهکش عضو نظاممهندسی یا یک کارشناس رسمی نقشهکش دادگستری، نقشه با مختصات UTM را تهیه کند.
سپس، مالک باید با دردستداشتن این نقشه و سایر مدارک، به یکی از دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده تا دفتر مربوطه برای ثبت اطلاعات ملک نسقی یا خانه نسقی اقدام نماید. پس از انجام ثبتنام، باید پرینت تکمیل درخواست سند نسقی به همراه مدارک، از طریق پست سفارشی، برای واحد ثبتی ارسال گردد.
مراحل تبدیل نسق به سند تک برگ به صورت اینترنتی
مراحل تبدیل اینترنتی سند نسقی به سند رسمی تکبرگ، مانند روش حضوری، با تهیه نقشه با مختصات UTM توسط نقشهکش عضو نظاممهندسی یا یک کارشناس رسمی نقشهکش دادگستری آغاز میشود. سپس، مالک ملک نسقی یا خانه نسقی باید به سایت sabtemelk.ssaa.ir مراجعه کرده و بر روی قسمت (درخواست پذیرش جدید) کلیک کند.
حال، مالک ملک نسقی یا خانه نسقی باید تقاضانامه را پر کرده و مشخصات مالک و ملک را وارد نموده تا اطلاعات ورود به سامانه را دریافت کند. سپس، مالک ملک نسقی یا خانه نسقی باید مدارک مربوطه را آپلود کرده و هزینه درخواست را نیز بپردازد. پس از انجام ثبتنام، مالک باید پرینت تکمیل درخواست سند نسقی را به همراه مدارک، از طریق پست سفارشی، برای واحد ثبتی ارسال نماید.
سامانه تبدیل نسق به سند
سامانه تبدیل سند نسقی به سند رسمی، سامانه درخواست صدور سند تکبرگی بوده که نشانی اینترنتی این سامانه sabtemelk.ssaa.ir است. مالک ملک نسقی یا خانه نسقی، میتواند با مراجعه به این سامانه، برای تبدیل نسق به سند رسمی تکبرگ اقدام نماید.
هزینه تبدیل نسق به سند
مسئله دیگری که باید دررابطهبا سند ملک نسقی و خانه نسقی، مورد بررسی قرار گیرد، هزینه تبدیل نسق به سند رسمی تکبرگ است. هزینه تبدیل سند نسقی به سند رسمی تکبرگ، چنانچه این تبدیل به روش اینترنتی انجام گیرد، مبلغ 50 هزار تومان است. اما، در صورت تبدیل نسق به سند رسمی به روش حضوری، مالک ملک نسقی یا خانه نسقی باید علاوه بر مبلغ 50 هزار تومان، هزینه خدمات دفتر اسناد رسمی را نیز بپردازد.
مزایا و معایب خرید ملک نسقی
خرید ملک نسقی، دارای مزایایی است، ازجمله اینکه قیمت چنین ملکی در مقایسه با ملک سنددار کمتر است و هزینههای نقلوانتقال سند نسقی نیز در مقایسه با سند مالکیت رسمی، بسیار کمتر است. اما، در مقابل، خرید ملک نسقی این عیب را نیز داشته که امکان کلاهبرداری در معاملات آن زیاد است.
خانه نسقی بخریم یا نه ؟
یکی از سؤالاتی که در رابطه با سند نسقی مطرح میگردد، این است که آیا خانه نسقی بخریم یا نه؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، خرید خانه نسقی برای اشخاصی که قصد خرید خانه را داشته، اما سرمایه کافی ندارند، یک گزینه مناسب است. اما، ازآنجا که امکان کلاهبرداری در معاملات خانه نسقی زیاد بوده، لازم است تا خریدار، از مشاوره یک وکیل ملکی استفاده کند.
استعلام زمین نسقی
در رابطه با استعلام زمین نسقی باید گفت، از آنجا که سند نسقی، در ادارات ثبتاسناد و املاک ثبت نشده، لذا، نمیتوان از طریق این اداره، وضعیت نقلوانتقال آن را استعلام نمود؛ بنابراین، خریدار ملک نسقی یا خانه نسقی، باید در بررسی سند عادی نسق، دقت بسیار زیادی کرده و حتیالمقدور، بعد از دریافت مشاوره حقوقی ملکی اقدام نماید.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
تفاوت سند نسقی با سند ملکی
تفاوت سند نسقی با سند ملکی، آن است که اولا، مرجع صادرکننده سند نسقی، اشخاص عادی بوده، اما مرجع صادرکننده سند ملکی، اداره ثبت است. ثانیا، سند ملک نسقی یا خانه نسقی، سند عادی است، اما سند ملکی یک سند رسمی است. ثالثا، محتوای دو سند و شکل ظاهریشان نیز متفاوت است.
موارد ابطال سند نسقی
سند نسقی، در مواردی ابطال میگردد که این موارد عبارتاند از:
- درصورتیکه اثبات شود که سند جعلی بوده است؛
- درصورتیکه صاحب ملک نسقی فوت شده و وارثی نداشته باشد؛
- درصورتیکه خانه نسقی یا ملک نسقی، قانونا و بهاجبار توسط دولت تملک شود.
جمعبندی
سند نسقی، به سند عادی گفته شده که برای یک ملک یا خانه نسقی صادر میگردد. صاحب ملک نسقی میتواند از دو طریق مراجعه به دفتر اسناد رسمی و مراجعه به سامانه صدور سند تکبرگی، سند نسقی خود را به سند رسمی تکبرگ تبدیل نماید.
سوالات متداول
صاحب نسق یعنی چه؟
صاحب نسق، به کشاورزی گفته میشود که مالک یک زمین کشاورزی نسقی است.
معنی نسق در املاک چیست؟
نسق در املاک، یعنی زمینهای کشاورزی که در جریان اصلاحات ارضی به کشاورزان واگذار گردید.
معنی کلمه نسق در حقوق چیست؟
نسق در حقوق، یعنی حق فردی برای کاشت محصول در زمین دیگری.
آیا سند نسقی معتبر است؟
بله، سند ملک نسقی بهعنوان یک سند عادی معتبر است.
در نمونه سند نسق زراعی چه مواردی درج میشود؟
در نمونه سند خانه نسقی، مشخصات مالک، مشخصات ملک و شماره ملک درج میشود.
آیا نسق زراعی سند رسمی است؟
خیر، نسق زراعی سند عادی است.
مزایای تبدیل سند نسقی به سند ملکی چیست؟
با تبدیل سند ملک نسقی به سند ملکی، سند رسمی شده و معتبرتر خواهد بود.
در صورت فوت صاحب نسق، چه اتفاقی برای سند نسقی می افتد؟
در صورت فوت صاحب خانه نسقی، سند آن به وراث وی منتقل میشود.
آیا میتوان سند نسقی را به شخص دیگری منتقل کرد؟
بله، سند ملک نسقی و خانه نسقی، قابلانتقال به غیر است.
دیدگاهتان را بنویسید