طلاق خلع | نمونه رای طلاق خلع

طلاق خلع، یکی از اقسام طلاق در شرع است که در حقوق کنونی، تحت عنوان طلاق توافقی شناخته می‌شود. این نوع از طلاق، دارای شرایط و احکام خاصی است که لازم است مورد بررسی قرار گیرد. لذا، در مقاله حاضر، شرایط، ویژگی‌ها، رجوع و مدت عده طلاق خلعی را بررسی خواهیم کرد.

طلاق خلع چیست ؟

طلاق خلع چیست  ؟

طلاق خلع یا طلاق خلعی، یکی از انواع طلاق است که در ماده 1146 قانون مدنی، به آن پرداخته شده است. به‌ موجب این ماده، طلاق خلع، طلاقی است که در آن، زن، کراهت و تنفر شدیدی از شوهر داشته و به این دلیل، مالی به شوهر می‌دهد تا وی را راضی به طلاق و جدایی نماید. بنابراین، در طلاق خلعی، زوجه نمی‌تواند به‌ صورت یک طرفه برای طلاق اقدام کرده و لازم است تا برای جدایی، رضایت شوهر را کسب کند.

برای دریافت مشاوره حقوقی مهریه از وکیل مهریه، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

طلاق خلع بائن چیست  ؟

طلاق خلع بائن

طلاق خلع بائن، همان طلاق خلع است، اما از آن جهت طلاق خلعی بائن نامیده شده که یکی از زیرمجموعه‌های طلاق بائن است؛ به این معنی که در این نوع از طلاق، شوهر حق ندارد در مدت عده به زوجه رجوع کند. بنابراین، در تعریف طلاق خلع بائن می‌توان گفت، طلاق خلع بائن، طلاقی است که به‌دلیل کراهت زن از شوهر صورت گرفته که در آن، زن با پرداخت مالی به شوهر، وی را راضی به طلاق خلعی کرده که شوهر در مدت عده آن، امکان رجوع ندارد.

شرایط طلاق خلعی 

طلاق خلعی، به‌ عنوان یکی از انواع طلاق، یک عمل حقوقی و ایقاع است. بنابراین، به‌ عنوان یکی از اعمال حقوقی، لازم است تا دارای شرایط خاصی باشد. با توجه به اهمیت این شرایط، در این بخش، به بررسی شرایط طلاق خلع پرداخته می‌شود که به‌ شرح زیر هستند:

ویژگی های طلاق خلع  

ویژگی‌های طلاق خلعی، شامل این موارد است: طلاق خلع با رضایت شوهر و در واقع، با توافق زوجه و زوج انجام می‌گیرد؛ رضایت شوهر به طلاق، در مقابل بخشیدن عوض یا فدیه به وی صورت می‌گیرد؛ طلاق خلعی، یک طلاق بائن و غیرقابل رجوع است؛ در صورت پشیمانی زن از دادن فدیه، وی می‌تواند تحت شرایطی از آن رجوع کرده و مرد نیز می‌تواند تحت شرایطی، از طلاق خلعی رجوع کند.

ویژگی های طلاق خلع

مهریه در طلاق خلع  

در رابطه با مهریه در طلاق خلع، لازم است تا به این دو نکته توجه شود: اگر زوجه به‌ منظور راضی کردن زوج به طلاق، تمام مهریه خود را به وی بذل کند ( بذل مهریه )، دیگر نمی‌تواند برای مطالبه مهریه، اقدام قانونی را انجام دهد. استثناء این مسئله در جایی است که زوجه، برای رجوع از بذل اقدام کرده که در این صورت، وی می‌تواند مجددا مهریه خود را از شوهر مطالبه نماید. 

آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن

دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک می‌کند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقع‌بینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیم‌گیری کنند.

برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

مدت عده در طلاق خلعی  

پیش از آن که به مدت عده در این نوع طلاق بپردازیم، لازم است به این نکته اشاره شود که منظور از عده، مدتی پس از طلاق است که در آن مدت، زن حق ازدواج مجدد ندارد. مدت عده در طلاق خلع، طبق توضیحات زیر است:

نفقه در طلاق خلع

آیا در طلاق خلع و در دوران عده این طلاق، نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟ پاسخ اولیه، به این سوال، منفی است. علت این مسئله، آن است که از آنجا که طلاق خلعی، یک طلاق بائن است، لذا، در دوران عده آن، شوهر تکلیفی به پرداخت نفقه ندارد. اما، این طلاق، تا زمانی بائن است که زوجه برای رجوع از فدیه اقدام نکرده باشد. با رجوع زوجه از فدیه، طلاق خلعی بائن تبدیل به طلاق رجعی شده و نفقه نیز در دوران عده به وی تعلق می‌گیرد.

رجوع در طلاق خلعی  

رجوع در طلاق خلعی  

رجوع در طلاق خلعی، در دو شکل مطرح می‌گردد: رجوع زوجه از فدیه یا عوض و رجوع شوهر از طلاق. در رابطه با رجوع زوجه از فدیه یا عوض باید گفت، قانون‌گذار به تبعیت از شرع، به زوجه، این حق را داده که تا پایان عده طلاق خلعی، از عوض رجوع نماید.

اما، در مقابل این حق زوجه، حق رجوعی را نیز برای شوهر در نظر گرفته است. توضیح آنکه در حالت عادی، طلاق خلعی، یک طلاق بائن بوده و بنابراین، شوهر نمی‌تواند در دوران عده از طلاق رجوع کند. اما، در صورتی‌که زوجه از عوض رجوع کند، طلاق خلعی بائن، تبدیل به طلاق رجعی شده و شوهر نیز این حق را خواهد داشت تا از طلاق رجوع نماید. 

شرایط برگشت در طلاق خلع  

شرایط برگشت در طلاق خلع، هم از نظر زوجه و هم از نظر زوج، قابل بررسی است. در رابطه با زوجه باید گفت، وی می‌تواند تا زمانی که مدت عده طلاق خلعی به پایان نرسیده، با رجوع از عوض یا فدیه، برای برگشت و مطالبه مجدد مهریه اقدام کند. در مقابل این برگشت زوجه، زوج نیز این حق را داشته تا برای رجوع از طلاق اقدام نماید.

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

طلاق خلع بدون رضایت شوهر  

آیا طلاق خلع بدون رضایت شوهر امکان‌پذیر است؟ پاسخ به این سوال، منفی است. همانطور که در تعریف طلاق خلعی گفته شد، در این نوع از طلاق، زوجه، مالی را تحت عنوان فدیه به شوهر می‌دهد تا وی را راضی به طلاق نماید. به این ترتیب، طلاق خلعی، طلاقی است که با توافق طرفین انجام می‌گیرد.

در این رابطه می‌توان گفت اولا، برخلاف طلاق خلعی، در طلاق مبارات، کراهت و تنفر، دو جانبه بوده و هم زن از شوهر و هم شوهر از زن متنفر است. ثانیا، در طلاق مبارات، عوضی که زن به شوهر می‌بخشد، نباید بیشتر از مهریه باشد.

در این بخش، قصد داریم تا به بررسی مسئله اثبات کراهت در طلاق خلعی بپردازیم. در این رابطه باید گفت، کراهت یا تنفر شدید زوجه از زوج، یک امر درونی بوده و بنابراین، نیاز به ارائه مستندات و اثبات وضعیت عسر و حرج ندارد.  

طلاق خلع بدون رضایت شوهر  

رجوع از بذل مهریه در طلاق خلعی  

رجوع از بذل مهریه در طلاق خلعی، یکی دیگر از موضوعاتی است که باید در رابطه با این نوع از طلاق، مورد بررسی قرار گیرد. رجوع از بذل مهریه یا رجوع از فدیه، تا پایان مدت عده، برای زوجه امکان‌پذیر بوده و پس از پایان این مدت، زوجه دیگر حقی برای رجوع از بذل مهریه نخواهد داشت.

طلاق خلع چقدر طول میکشد   ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، مدت زمان خاصی را نمی‌توان به‌ عنوان زمان ثابتی برای طلاق خلع تعیین کرد. با این وجود، از آنجا که این نوع طلاق به‌ دلیل توافق زوج و زوجه بر سر بذل مهریه و طلاق، یک نوع طلاق توافقی بوده، مدت زمان انجام آن، با توجه به شهر محل دادگاه، از یک تا سه ماه خواهد بود.

نمونه رای طلاق خلع بدون رضایت شوهر  

در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه رای طلاق خلع را ارائه کرده که علاقه‌مندان می‌توانند جهت مطالعه این رای، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند. لازم به ذکر است همانطور که پیش از این گفته شد، طلاق خلعی بدون رضایت شوهر امکان‌پذیر نیست.

کلام نهایی

طلاق خلع، طلاقی است که در آن، زن، کراهت و تنفر شدیدی از شوهر داشته و به این دلیل، مالی به شوهر می‌دهد تا وی را راضی به طلاق و جدایی نماید. در طلاق خلعی، زوجه حق دارد تا پیش از پایان مدت عده، برای رجوع از فدیه اقدام کرده و در مقابل شوهر نیز می‌تواند از طلاق رجوع نماید.

سوالات متداول

آیا در طلاق خلع امکان بازگشت زوجین وجود دارد؟

بله، در طلاق خلعی، زوجه و زوج می‌توانند به ترتیب از فدیه و طلاق رجوع نمایند.

پرداخت هزینه‌ها در طلاق خلع برعهده زن است یا مرد؟

پرداخت هزینه‌ها در طلاق خلع، علی‌الاصول با در خواست‌کننده طلاق یعنی زن است.

آیا طلاق خلع بدون رضایت شوهر امکان‌پذیر است؟

خیر، طلاق خلع بدون رضایت شوهر امکان‌پذیر نیست.

دیدگاهتان را بنویسید