طلاق غیابی [طلاق غیابی در دوران عقد]
طلاق غیابی، اصطلاحی است که در رابطه با دعوای طلاقی مطرح میگردد که در آن، یکی از زن یا شوهر در دعوا حضور ندارد. از آنجا که طرح و پیگیری این دعوا، قواعد مخصوص به خود را دارد، در مقاله حاضر شرایط، مراحل، مدارک، هزینه و ابطال طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد را بررسی خواهیم کرد.
طلاق غیابی چیست؟
برای آشنایی با طلاق غیابی چه از طرف زن و چه از طرف مرد، باید به مفهوم حکم غیابی مراجعه نمود. به موجب ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی، حکم دادگاه در صورتی غیابی محسوب میگردد که خوانده یا وکیل خانواده وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده، لایحهای نیز به دادگاه ارسال نکرده و اخطار یه نیز به وی ابلاغ واقعی نشده باشد.
بر این اساس، دعوای طلاق در صورتی طلاق غیابی محسوب میگردد که خوانده دعوای طلاق (زن یا شوهر) یا وکیل وی در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشده، لایحه کتبی به دادگاه ارسال نکرده و اخطاریه طلاق نیز به وی ابلاغ واقعی نشده، یعنی ابلاغ قانونی شده باشد.
لازم به ذکر است که اگر خوانده دعوای طلاق غیابی دارای حساب در سامانه ثنا باشد، ابلاغ واقعی اخطاریه به وی، نیازمند آن است که با ارسال ابلاغیه به حساب خوانده، این ابلاغیه توسط وی باز شده و مشاهده گردد.
بنابراین، صرف ارسال اخطاریه طلاق به حساب ثنای خوانده، ابلاغ قانونی محسوب میگردد. اما، اگر خوانده، فاقد حساب در سامانه ثنا باشد، ابلاغ اخطاریه طلاق به وی صرفا در صورتی واقعی است که اخطاریه توسط خود خوانده دریافت شده و نسخه دوم آن توسط وی امضا گردد. بنابراین، در سایر حالات ابلاغ کتبی به خوانده، ابلاغ اخطاریه طلاق، از نوع ابلاغ قانونی خواهد بود.
برای دریافت مشاوره حقوقی طلاق غیابی از وکیل مهریه، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
قوانین طلاق غیابی
در رابطه با قوانین طلاق غیابی باید گفت، قوانین این نوع از طلاق، چه درخواست طلاق از طرف زن باشد و چه درخواست طلاق از طرف مرد باشد، دربردارنده مقررات دو قانون است:
قانون مدنی که به توضیح مقررات ماهوی طلاق غیابی پرداخته و قانون آیین دارسی مدنی که دربردارنده مقررات شکلی و آیین رسیدگی طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد است.
انواع طلاق غیابی
طلاق غیابی که یکی از انواع دعوای طلاق است، خود، بر اساس درخواستکننده آن، به دو نوع تقسیم میگردد: طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد. ازآنجاکه هرکدام از این دو نوع طلاق غیابی، دارای تعریف و شرایط خاص خود است، در این بخش، طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد را به طور جداگانه بررسی خواهیم کرد.
طلاق غیابی از طرف زن
طلاق غیابی از طرف زن، همان طور که از عنوان آن مشخص است، به درخواست زن صورت میگیرد. برای اینکه درخواست طلاق از سوی زوجه، تحت عنوان طلاق غیابی از طرف زن شناخته شود، لازم است تا این سه شرط فراهم باشد: شوهر به عنوان خوانده دعوای طلاق یا وکیل وی در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشده، لایحه کتبی به دادگاه ارسال نکرده و اخطاریه طلاق نیز به وی ابلاغ واقعی نشده باشد.
طلاق غیابی از طرف مرد
در طلاق غیابی از طرف مرد، خواهان دعوای طلاق، زوج است. در این صورت، برای اینکه دعوای طلاق مطرح شده، عنوان غیابی داشته باشد، لازم است تا خوانده دعوا، یعنی زوجه یا وکیل وی در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشده، لایحه کتبی به دادگاه نفرستاده و اخطاریه طلاق نیز به او ابلاغ واقعی نشده باشد.
طلاق غیابی در دوران عقد
آیا طلاق غیابی در دوران عقد نیز امکانپذیر است؟ پاسخ این سؤال مثبت است. توضیح آنکه طلاق در دوران عقد، هیچ تفاوتی با طلاق در دوران زندگی در منزل مشترک نداشته و بنابراین، در صورت وجود شرایط طلاق غیابی، طرح دعوای طلاق غیابی از طرف مرد و طلاق غیابی از طرف زن در دوران عقد نیز امکانپذیر خواهد بود.
شرایط طلاق غیابی
برای اینکه دعوای طلاق مطرح شده در دادگاه خانواده، دعوای طلاق غیابی محسوب شود، لازم است تا شرایط خاص این دعوا وجود داشته باشد. اصلیترین شرط عمومی مربوط به آیین دادرسی بوده که عبارت است از اینکه خوانده در جلسات دادگاه حاضر نشده، لایحه ارسال نکرده و اخطاریه نیز به وی ابلاغ واقعی نشده باشد. اما، علاوه بر این شرط عمومی، طلاق غیابی از طرف مرد و طلاق غیابی از طرف زن، شرایط اختصاصی نیز دارد که در ادامه، به بررسی آنها میپردازیم.
شرایط طلاق غیابی از طرف زن
شرایط طلاق غیابی از طرف زن، ناظر بر حق قانونی وی برای طلاق است. توضیح آنکه در حقوق کشور ما، طلاق در اختیار مرد است و زن اگر قصد داشته باشد تا برای جدایی اقدام نماید، لازم است تا درخواست وی مشمول یکی از موارد قانونی باشد. بنابراین، برای امکان طلاق غیابی از طرف زن، لازم است تا یکی از این شرایط فراهم باشد:
زوجه وکالت در طلاق یا حق طلاق داشته باشد، یکی از شروط دوازدهگانه انتهای عقدنامه محقق شده یا اینکه زن بتواند یکی از موارد عسر و حرج را در مورد خود اثبات نماید. مانند اینکه شوهر، شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب، زندگی مشترک را ترک کرده است.
شرایط طلاق غیابی از طرف مرد
در رابطه با شرایط طلاق غیابی از طرف مرد باید گفت، درخواست طلاق غیابی از طرف زوج، علیالاصول، با دشواری خاصی همراه نیست. چراکه طبق قانون مدنی، طلاق از اختیارات شوهر بوده و وی میتواند هر زمان که بخواهد برای طلاق دادن همسر خود اقدام نماید. البته، در فرض طلاق غیابی از طرف مرد، دادگاه، ضمن حکم طلاق، تکلیف تمام حقوق مالی زوجه، از جمله مهریه و نفقه را مشخص خواهد کرد.
طلاق غیابی چقدر طول میکشد
یکی از سؤالات مهم و متداولی که مطرح میگردد، این مسئله است که طلاق غیابی چقدر طول میکشد. از آنجا که پاسخ این سؤال، در مورد طلاق غیابی از طرف مرد و طلاق غیابی از طرف زن یکسان نبوده، در ادامه، ضمن دو بخش جداگانه به این سؤال پاسخ خواهیم داد.
طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد ؟
مدتزمان طلاق غیابی از طرف زن، بستگی به این عامل دارد که زوجه با استناد به چه مجوزی برای طلاق غیابی اقدام میکند. اگر درخواست طلاق غیابی از طرف زن به دلیل داشتن وکالت در طلاق باشد، مدت طلاق غیابی بسیار کوتاهتر است که در برخی از موارد، در فاصله یک تا سه ماه نیز قابل انجام است. در مقابل، در حالتی که طلاق به دلیل عسروحرج زوجه باشد، مدت طلاق غیابی طولانیتر خواهد بود.
طلاق غیابی از طرف مرد چقدر طول میکشد ؟
مدت زمان طلاق غیابی از طرف مرد، در مقایسه با مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن کوتاهتر است. علت این مسئله، آن است که در مقایسه با زنان، مردان برای طلاق، ملزم به ارائه دلیل نبوده و لذا، جلسات دادگاه صرف بررسی صحت دلایل طلاق نمیگردد. مدت زمان طلاق غیابی از طرف مرد، در حدود شش ماه بوده، اما این مدت، باتوجه به شهر محل دادگاه و حجم پروندههای شعبه ارجاعی، میتواند کمتر یا بیشتر گردد.
مدارک لازم برای طلاق غیابی
هنگامیکه زن یا مرد، برای ثبت دادخواست طلاق غیابی اقدام میکنند، لازم است تا علاوه بر پرداخت هزینههای مربوط به دعوا، مدارک لازم را نیز ضمیمه دادخواست خود نمایند. مدارک لازم برای طلاق غیابی، شامل این موارد است:
شناسنامه، کارت ملی، سند ازدواج ( رونوشت عقدنامه)، وکالتنامه طلاق (در صورت درخواست به استناد حق طلاق) و مدارک مربوط به ادله عسروحرج زوجه.
مراحل طلاق غیابی
برای اینکه دعوای طلاق غیابی از طرف زن یا طلاق غیابی از طرف مرد، منتهی به صدور رأی طلاق شده و به نتیجه مطلوب خواهان برسد، لازم است تا مراحل قانونی طی گردد. این مراحل، به دو گروه تقسیم میشود: مراحل طلاق غیابی در دادگاه و دفترخانه که در ادامه، به توضیح آنها میپردازیم.
مراحل طلاق غیابی در دادگاه
مراحل طلاق غیابی در دادگاه، از ثبت دادخواست طلاق آغاز میگردد. بدین منظور، خواهان باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق را ثبت نماید. پس از ارجاع دادخواست به شعبه دادگاه، وقت رسیدگی تعیین شده و جلسه دادگاه در وقت تعیین شده، تشکیل میگردد. در صورتی که ادعای خواهان، صحیح تشخیص داده شود، دادگاه، رأی بر طلاق غیابی صادر مینماید.
مراحل طلاق غیابی در دفترخانه
پس از صدور رأی طلاق غیابی، خواهان باید برای ثبت طلاق، به یکی از دفاتر طلاق مراجعه نماید. مراحل طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد در دفترخانه بدین صورت بوده که با مراجعه طرف حاضر به دفترخانه، اگر طرف غایب، ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر، به زوجین اخطار میکند که برای ثبت طلاق در دفترخانه حاضر شوند. اما، در صورت عدم حضور شوهر یا زن غایب، صیغه شرعی توسط سردفتر جاری شده و مراتب ثبت میگردد.
هزینه طلاق غیابی
هزینه طلاق غیابی، به طور کلی، در طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد، مانند یکدیگر است. اما، از آنجاکه هزینههای این دو دعوا تفاوتهای جزئی با یکدیگر داشته، در این بخش، به بررسی این هزینهها خواهیم پرداخت.
هزینه طلاق غیابی از طرف زن در سال 1403
هزینه طلاق غیابی از طرف زن، شامل این موارد است: هزینه دادرسی و هزینه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، در حدود دویست هزار تومان؛ هزینه داوری، برای هر داور صدهزار تومان؛ هزینه دفاتر طلاق، در حدود هشتصد هزار تومان؛ هزینه حقالوکاله وکیل، که با توجه به دشوار بودن دعوای طلاق غیابی از طرف زن، مبلغ بالاتری نسبت به حقالوکاله طلاق زوج است.
هزینه طلاق غیابی از طرف مرد در سال 1403
هزینه طلاق غیابی از طرف مرد، تا حد زیادی مانند هزینه دعوای طلاق از طرف زوجه بوده که عبارت است از: هزینه دادرسی و هزینه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، در حدود دویست هزار تومان؛ هزینه داوری، برای هر داور صدهزار تومان؛ هزینه دفاتر طلاق، در حدود هشتصد هزار تومان؛ هزینه حقالوکاله وکیل که در مقایسه با حقالوکاله طلاق از سوی زوجه، بسیار کمتر بوده و با توافق وکیل و موکل تعیین میگردد.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
وکیل طلاق غیابی
در دعاوی طلاق غیابی توصیه میشود که درخواستکننده طلاق، از طریق یک وکیل طلاق غیابی، برای طرح دعوا اقدام نماید. در انتخاب چنین وکیلی، لازم است تا علاوه بر دانش تخصصی وی در حوزه دعاوی خانواده، به تجربه او در رابطه با دعوای طلاق و دعاوی مرتبط با آن نیز توجه گردد.
طلاق غیابی از طرف زن و مهریه
در صورتی که درخواست طلاق غیابی از طرف زن صورت گیرد، آیا وی میتواند برای مطالبه مهریه خود نیز اقدام نماید؟ پاسخ این سؤال مثبت است. چراکه اساسا مهریه ارتباطی با طلاق نداشته و بنابراین، طرح دعوای طلاق غیابی، نافی حق زوجه برای دریافت مهریه نیست، مگر اینکه وی پیش از این، برای بخشیدن مهریه خود به شوهر اقدام کرده باشد.
دوره مشاوره مهریه پیش و پس از ازدواج
آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن
دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک میکند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقعبینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیمگیری کنند.
برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
اعتراض به رای طلاق غیابی
از آنجا که در طلاق غیابی، رأی دادگاه به صورت غیابی صادر میگردد، طرف غایب میتواند پس از اطلاع از رأی صادره، برای واخواهی و تجدیدنظرخواهی از رأی اقدام نماید. اما رأی طلاق غیابی از طرف زن، دارای تفاوتی با رأی طلاق غیابی از طرف مرد است.
توضیح آنکه حکم طلاق غیابی از طرف زن، قابل فرجامخواهی بوده، اما رأی طلاق غیابی از طرف مرد که گواهی عدم امکان سازش نامیده میشود، قابل فرجامخواهی نیست. (اعتراض به حکم طلاق)
ابطال طلاق غیابی
ابطال طلاق غیابی، از طریق اعتراض به رأی صادره امکانپذیر است. توضیح آنکه در طلاق غیابی از طرف زن، شوهر میتواند از طریق واخواهی، تجدید نظرخواهی و فرجامخواهی برای ابطال طلاق اقدام کرده و در طلاق غیابی از طرف مرد، زوجه میتواند با استفاده از واخواهی و تجدید نظرخواهی، رأی صادره را ابطال نماید.
مدت عده در طلاق غیابی
مدت عده در طلاق غیابی، علیالقاعده، سه طهر است، مگر اینکه زن به اقتضای سن عادت ماهیانه نبیند که مدت عده وی سه ماه خواهد بود. در مورد زن باردار، مدت عده وی تا وضع حمل است. همچنین، زنی که میان وی و شوهر نزدیکی صورت نگرفته و زن یائسه عده ندارند.
حضانت فرزندان در طلاق غیابی
حضانت فرزندان در طلاق غیابی، بدین صورت است که حضانت فرزند دختر و پسر تا هفتسالگی با مادر است. پس از آن، حضانت فرزند دختر تا نهسالگی و حضانت فرزند پسر تا پانزدهسالگی با پدر است، مگر مصلحت فرزند به گونه دیگری اقتضا کند. اما، در هر حال، در طلاق غیابی، حضانت با والدی است که در دعوا حاضر بوده، چراکه حضانت، تکلیف والدین است و آنها نمیتوانند از انجام این تکلیف اجتناب کنند.
کلام نهایی
دعوای طلاق، در صورتی طلاق غیابی محسوب میگردد که خوانده دعوای طلاق یا وکیل وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده، لایحه کتبی به دادگاه ارسال نکرده و اخطاریه طلاق غیابی نیز به وی ابلاغ واقعی نشود. مراحل طلاق غیابی از طرف زن و طلاق غیابی از طرف مرد، با ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، قابل انجام بوده و رأی صادره در این دعوا از طریق واخواهی، تجدید نظرخواهی و فرجامخواهی قابل ابطال است.
سوالات متداول
چگونه میتوان دادگاه را برای صدور رأی طلاق غیابی قانع کنیم؟
قانع کردن دادگاه برای صدور رأی طلاق غیابی، در دعوای طلاق غیابی از طرف زن مطرح بوده که از طریق اثبات موارد عسر و حرج امکانپذیر است.
دیدگاهتان را بنویسید