مدت اعتبار حکم طلاق چقدر است؟
مدت اعتبار حکم طلاق، یکی از مسائلی است که در رابطه با ثبت آن مطرح میگردد. با توجه به اهمیت بررسی حقوقی این مسئله، در مقاله حاضر، مدت اعتبار رای طلاق در انواع طلاق از جمله طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی را توضیح داده و سپس، اجرای طلاق پس از اتمام اعتبار حکم طلاق را بررسی خواهیم کرد.
مدت اعتبار حکم طلاق
منظور از مدت اعتبار حکم طلاق، زمانی است که تا پایان آن زمان، حکم طلاق، قابل ارائه به دفاتر طلاق، جهت اجرای صیغه طلاق است. به این ترتیب، پس از گذشت این مدت، اعتبار حکم طلاق از بین خواهد رفت. از آنجا که مدت اعتبار رای طلاق، در اقسام مختلف طلاق به یک میزان نیست، در ادامه، به این سؤال پاسخ خواهیم داد که در هر یک از اقسام سهگانه طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی، اعتبار حکم طلاق پس از گذشت چه مدتی از بین میرود.
برای دریافت مشاوره حقوقی طلاق از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
مدت اعتبار حکم طلاق از طرف زن
مدت اعتبار رای طلاق از طرف زن بر مبنای مهلت فرجامخواهی تعیین میشود. بر این مبنا، اعتبار حکم طلاق از طرف زن، جهت ارائه به دفتر رسمی طلاق، تا شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامخواهی یا انقضای مهلت فرجامخواهی است.
◀ حال اگر زوجه، در این مدت، حکم طلاق را به دفتر طلاق ارائه کند، چنانچه، شوهر ظرف یک هفته جهت اجرای صیغه طلاق حاضر نگردد، سردفتر، ابلاغیهای برای زوجین ارسال کرده که با حضور در دفترخانه برای اجرای صیغه طلاق حاضر شوند. هرگاه در این مهلت نیز شوهر در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر صیغه طلاق را جاری کرده و آن را ثبت مینماید.
مدت اعتبار حکم طلاق از طرف مرد
اعتبار حکم طلاق، در طلاق از طرف مرد تا سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای طلاق است. حال اگر شوهر، پس از قطعی شدن رای طلاق، ظرف مدت اعتبار حکم طلاق، رای طلاق را به دفتر رسمی طلاق ارائه کرده، ولی زوجه ظرف یک هفته از حضور در آن دفتر خودداری کند، سردفتر ابلاغیهای را برای زن و شوهر ارسال کرده تا جهت اجرای تشریفات طلاق، در آن دفترخانه حاضر شوند. اما، اگر زوجه مجددا از حضور در دفترخانه امتناع نماید، سردفتر صیغه طلاق را جاری کرده و طلاق را ثبت مینماید.
مدت اعتبار حکم طلاق توافقی
مدت اعتبار رای طلاق توافقی، سه ماه پس از تاریخ ابلاغ حکم قطعی یا قطعی شدن حکم طلاق است. حال اگر، در این مدت، رای طلاق توافقی به دفتر رسمی طلاق ارائه نشده یا هر یک از زوجین که رای را به دفتر رسمی طلاق ارائه کرده، ظرف سه ماه ار تاریخ ارائه رای در دفترخانه حاضر نشود، رای طلاق از درجه اعتبار ساقط میگردد. به این ترتیب، تمام توافقاتی که زوجین در طول روند طلاق توافقی داشتهاند نیز از اعتبار ساقط شده و در صورت تمایل زوجین برای طلاق توافقی، لازم است تا روند این طلاق از ابتدا تکرار گردد. در این رابطه پیشنهاد میکنیم حتماً اجرای این فرآیند را به دست یک وکیل خانواده متبحر بسپارید تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود.
تفاوت مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش و حکم طلاق
پیش از آنکه به بررسی تفاوت مدت اعتبار حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش بپردازیم، لازم است تا به این سؤال پاسخ دهیم که تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش چیست؟ در صورتی که طلاق از طرف زن مطرح گردد، به رای طلاق، حکم طلاق گفته میشود.
◀ اما چنانچه، طلاق از طرف مرد مطرح شده یا اینکه طلاق از نوع توافقی باشد، رأیی که در چنین دعاوی صادر میگردد، گواهی عدم امکان سازش نامیده میشود. حال، پس از توضیح مفهوم حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش، در رابطه با تفاوت مدت اعتبار رای طلاق و گواهی عدم امکان سازش میتوان گفت، اعتبار حکم طلاق، برای ارائه به دفتر رسمی طلاق، تا شش ماه پس از تاریخی است که رای فرجامخواهی ابلاغ شده یا مهلت فرجامخواهی تمام شده است. اما، اعتبار گواهی عدم امکان سازش، جهت ارائه به دفتر رسمی طلاق، سه ماه پس از تاریخی است که رای قطعی ابلاغ شده یا رای قطعی شده است.
مدت اعتبار ثبت طلاق
یکی از مفاهیمی که در رابطه با اعتبار حکم طلاق مطرح میشود، مدت اعتبار ثبت طلاق است. منظور از مدت اعتبار ثبت طلاق، زمانی است که تا پیش از پایان یافتن آن زمان، لازم است تا حکم طلاق به دفتر رسمی طلاق، جهت ثبت طلاق ارائه شود، در غیر اینصورت پس از پایان یافتن آن زمان، اعتبار حکم طلاق از بین میرود.
مدت اعتبار ثبت طلاق، در طلاق از سوی مرد و طلاق توافقی، تا سه ماه بعد از قطعیشدن رای طلاق یا ابلاغ رای قطعی طلاق است. همچنین، مدت اعتبار ثبت طلاق در طلاق از سوی زن، حداکثر شش ماه پس از تمامشدن مهلت فرجامخواهی یا تاریخ ابلاغ رای فرجامی خواهد بود.
باطل شدن حکم طلاق
باطل شدن حکم طلاق، به معنی پایان مدت اعتبار رای طلاق است. به این ترتیب، اعتبار حکم طلاق به اتمام رسیده و دیگر نمیتوان برای ثبت آن در دفتر رسمی طلاق اقدام نمود. در طلاق به درخواست مرد و طلاق توافقی، پس از گذشت سه ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی یا قطعیشدن رای، حکم طلاق باطل میشود. اما، در طلاق به درخواست زن، حکم طلاق، پس از شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم فرجامخواهی یا انقضای مهلت فرجامخواهی باطل میگردد.
مدت اعتبار گواهی قطعیت حکم طلاق
یکی دیگر از مسائلی که در رابطه با مدت اعتبار رای طلاق مطرح میشود، مدت اعتبار گواهی قطعیت حکم طلاق است. منظور از گواهی قطعیت حکم طلاق، نامهای است که دادگاه صادر کرده و ضمن آن، گواهی میکند که مهلت شکایت از رای طلاق سپری شده یا رای قطعی طلاق صادر شده و به این ترتیب، رای، قابل ثبت در دفتر رسمی طلاق است. ◀ مدت اعتبار گواهی قطعیت حکم طلاق، در طلاقی که به درخواست زوج بوده و طلاق توافقی، تا سه ماه پس از تاریخی است که رای قطعی ابلاغ شده یا رای طلاق قطعی گشته است. همچنین، در طلاقی که به درخواست زوجه بوده، تا شش ماه از تاریخی است که حکم فرجامخواهی ابلاغ شده یا مهلت فرجامخواهی منقضی شده است.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
مدت زمان ثبت طلاق در شناسنامه
مدت زمان ثبت طلاق در شناسنامه و اعتبار حکم طلاق، در طلاق از سوی زوج و طلاق توافقی، تا سه ماه پس از تاریخ ابلاغ شدن رای قطعی یا قطعی شدن رای است. همچنین، در طلاق از سوی زوجه، تا شش ماه از تاریخ ابلاغ شدن حکم فرجامی یا تمام شدن مهلت فرجامخواهی است.
مدت اعتبار گواهی مشاوره طلاق
گواهی مشاوره طلاق، گواهی است که در طلاق توافقی از سوی مراکز مشاوره صادر شده و به استناد آن، زوجین میتوانند دادخواست طلاق توافقی را ثبت کنند. مدت اعتبار گواهی مشاوره طلاق، همانند مدت اعتبار رای طلاق توافقی، سه ماه است.
اجرای طلاق بعد از اتمام مدت اعتبار حکم طلاق
اجرای طلاق بعد از اتمام مدت اعتبار رای طلاق، امکانپذیر نیست. اما، در طلاق از طرف زن، قانون حمایت خانواده، این مسئله را پیشبینی کرده که پس از ابلاغ سردفتر، اگر زوج عذر موجهی داشته باشد، سردفتر، یک نوبت دیگر از طرفین، جهت اجرای صیغه طلاق دعوت می کند. در بخش بعد، به توضیح این معاذیر میپردازیم.
موارد تمدید مدت اعتبار حکم طلاق
در طلاق از طرف زن، طبق ماده 33 قانون حمایت خانواده، پس از اینکه سردفتر ابلاغیه را برای زوجین صادر میکند، اگر شوهر عذر موجه داشته باشد، سر دفتر تا یک نوبت به وی مهلت مجدد میدهد. مطابق آییننامه این ماده، عذر موجه شوهر، شامل این موارد است: بیماری که مانع حرکت است؛ فوت والدین یا فرزندان؛ حوادثی مانند سیل و زلزله؛ توقیف یا در حبس بودن.
دوره مشاوره مهریه پیش و پس از ازدواج
آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن
دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک میکند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقعبینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیمگیری کنند.
برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
کلام نهایی
مدت اعتبار رای طلاق از سوی مرد و طلاق توافقی، تا سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. اما، مدت اعتبار حکم طلاق از سوی زن، تا شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم فرجامخواهی یا انقضای مهلت فرجامخواهی است.
دیدگاهتان را بنویسید