وکالت فروش ملک [وکالت در فروش ملک و آپارتمان]

وکالت فروش ملک، یکی از انواع وکالت است که اگرچه در برخی از موارد، دارای مزایایی است اما در برخی موارد با خطرات جدی برای خریدار همراه است. با توجه‌ به لزوم بررسی این خطرات و سایر احکام این نوع از وکالت در مقاله حاضر، انواع، شرایط، مراحل تنظیم، مدارک و هزینه وکالت در فروش ملک و آپارتمان را بررسی کرده و یک نمونه متن وکالت فروش ملک را نیز ارائه خواهیم کرد.   

وکالت فروش ملک چیست ؟

وکالت فروش ملک چیست ؟

وکالت فروش ملک، قرارداد وکالتی است که ضمن آن فرد به شخص دیگری وکالت می‌دهد تا برای فروش ملک شخص اول اقدام نماید. در وکالت در فروش ملک و آپارتمان، مالک ملک موکل است. سپس، موکل به وکیل، این اختیار را اعطا می‌کند تا ملک او را بفروشد.  

انواع وکالت فروش ملک

وکالت در فروش ملک و آپارتمان، از این‌ جهت که موکل، حق عزل وکیل را داشته یا نداشته باشد، به وکالت فروش ملک بلاعزل و با حق عزل وکیل تقسیم می‌شود.

همچنین، وکالت در فروش ملک و آپارتمان، از منظر حدود اختیارات وکیل نیز قابل تقسیم‌بندی است. توضیح آنکه در برخی از قراردادهای وکالت فروش ملک، وکیل فروش ملک دارای اختیارات مطلقه است اما در برخی دیگر، اختیارات وکیل محدود می‌گردد. به‌ عنوان‌ نمونه، وکیل صرفا حق فروش ملک را داشته و حق دریافت ثمن را ندارد.

برای دریافت مشاوره حقوقی خرید ملک از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

چرا وکالت فروش ملک می دهیم

چرا وکالت فروش ملک می دهیم؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، دلایل متعددی وجود داشته که موجب می‌شوند تا مالک ملک برای اعطای وکالت در فروش ملک و آپارتمان به وکیل اقدام نماید؛ لذا در این بخش، به بررسی دلایل اعطای وکالت در فروش ملک و آپارتمان پرداخته که به شرح زیر هستند:

چرا وکالت فروش ملک می‌دهیم

موارد مندرج در وکالت فروش ملک

موارد مندرج در وکالت در فروش ملک و آپارتمان عبارت‌اند از :

نام، نام خانوادگی و سایر مشخصات موکل و وکیل؛ مشخصات موضوع وکالت یا همان ملک موردنظر؛ حدود اختیارات وکیل؛ مدت اعتبار وکالت‌نامه؛ حق توکیل وکیل و اینکه آیا وکیل می‌تواند به وکیل دیگری وکالت دهد یا خیر؛ حق عزل وکیل توسط موکل، یعنی آیا وکالت بلاعزل است یا قابل‌عزل.

شرایط وکالت فروش ملک   

شرایط وکالت فروش ملک، شامل این موارد است: وکیل و موکل هر دو باید عاقل، بالغ و رشید باشند؛ وکیل و موکل باید قاصد و مختار باشند؛ موضوع وکالت، یعنی ملک باید کاملا معین و معلوم گردد؛ اعطای وکالت در فروش ملک و آپارتمان باید با تنظیم سند در دفتر اسناد رسمی انجام گیرد.

مراحل تنظیم وکالت فروش ملک  

در صورتی‌ که فروشنده قصد داشته باشد تا برای اعطای وکالت در فروش ملک و آپارتمان به خریدار اقدام نماید، لازم است تا ابتدا طرفین، مبایعه‌نامه‌ای را در یکی از دفاتر املاک تنظیم و امضا کنند. این دفاتر موظف هستند تا مبایعه‌نامه را در سامانه املاک ثبت کرده و کد رهگیری دریافت کنند.

البته پس از راه‌اندازی ثبت الکترونیک املاک در آینده، ثبت مبایعه‌نامه‌های ملکی باید در این سامانه انجام گیرد. در مرحله بعد فروشنده و خریدار باید در تاریخ معینی در یکی از دفاتر اسناد رسمی حاضر شده، تا با ارائه مبایعه‌نامه، سند مالکیت و مدارک هویتی طرفین، سردفتر سند مربوط به وکالت فروش ملک را تنظیم کرده و این سند توسط طرفین امضا گردد.

مراحل تنظیم وکالت فروش ملک  

مدارک لازم برای وکالت فروش ملک

هنگامی‌ که فروشنده و خریدار، برای اعطای وکالت فروش ملک به دفتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنند، لازم است تا مدارک مربوطه را ارائه کنند. مدارک لازم برای وکالت در فروش ملک و آپارتمان عبارت‌اند از:

هزینه وکالت فروش ملک  

تنظیم قرارداد وکالت در فروش ملک و آپارتمان می‌بایست در دفاتر اسناد رسمی انجام گیرد. این دفاتر، برای ارائه خدمات خود به متقاضیان، هزینه‌ای را طبق تعرفه اعلامی از سوی سازمان ثبت دریافت می‌کنند. طبق این تعرفه اعلامی، هزینه تنظیم سند وکالت فروش ملک 680 هزار تومان است.

نمونه متن وکالت فروش ملک

قرارداد وکالت در فروش ملک و آپارتمان، یک از اسنادی است که توسط دفاتر اسناد رسمی تنظیم می‌گردد. ازآنجا که نحوه تنظیم این سند و مندرجات آن، ممکن است مورد سؤال بسیاری از اشخاص متقاضی باشد، در این قسمت یک نمونه متن وکالت فروش ملک را ارائه کرده که خوانندگان محترم می‌توانند جهت مطالعه آن، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

تفاوت وکالت فروش ملک با وکالت بلاعزل

هنگامی‌که صحبت از وکالت در فروش ملک و آپارتمان می‌شود، یکی از اصطلاحاتی که در کنار این نوع قرارداد مطرح می‌شود، وکالت بلاعزل است. از آنجا که این دو نوع وکالت، تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند در این بخش به بررسی تفاوت وکالت فروش ملک با وکالت بلاعزل می‌پردازیم.

تفاوت وکالت فروش ملک با وکالت بلاعزل

تفاوت وکالت فروش ملک با سند قطعی  

یکی دیگر از اصطلاحاتی که در رابطه‌ با سند وکالت در فروش ملک و آپارتمان مطرح می‌شود، اصطلاح سند قطعی است. سند قطعی متفاوت از سند وکالت در فروش ملک و آپارتمان است؛ لذا در این بخش به این سؤال پاسخ خواهیم داد که تفاوت سند وکالت فروش ملک با سند قطعی چیست.

1. هنگامی‌ که سند وکالت در فروش ملک و آپارتمان تنظیم و امضا می‌گردد، مالکیت از وکالت‌ دهنده به وکالت ‌گیرنده منتقل نمی‌شود، اما با الزام به تنظیم سند رسمی ، مالکیت از فروشنده به خریدار منتقل می‌شود.
2. مدارک لازم برای تنظیم سند وکالت فروش ملک، در مقایسه با مدارک تنظیم سند قطعی کمتر است. توضیح آنکه برای وکالت در فروش ملک و آپارتمان، شناسنامه و کارت ملی طرفین، سند مالکیت و مبایعه‌نامه لازم است، اما برای تنظیم سند قطعی، علاوه بر این مدارک، پایان‌کار، مفاصاحساب دارایی و مفاصاحساب شهرداری هم ضروری است.
3. مدت اعتبار سند وکالت در فروش ملک و آپارتمان، مدت محدودی بوده، حال‌ آنکه سند قطعی همیشگی بوده و محدود به مدت خاصی نیست.
4. موارد مندرج در سند وکالت فروش ملک و سند قطعی نیز با یکدیگر تفاوت دارند.
5. هزینه تنظیم سند وکالت در فروش ملک و آپارتمان، در مقایسه با هزینه تنظیم سند قطعی بسیار کمتر است.

وکالت فروش ملک ورثه ای

وکالت فروش ملک ورثه ای به این معنا است که کلیه ورثه‌ای که ملکی را از مورث خود به ارث برده‌اند، به یکی از ورثه یا به شخص ثالثی، این اختیار را می‌دهند تا برای فروش ملک ورثه‌ای اقدام نماید. در این قرارداد، وراث موکل محسوب شده و شخصی که اختیار فروش ملک به او اعطا می‌شود، وکیل ملکی است.

مدت اعتبار وکالت فروش ملک

مدت اعتبار وکالت فروش ملک

مدت اعتبار وکالت در فروش ملک و آپارتمان، در سند تنظیم‌شده درج می‌گردد و پس از پایان‌یافتن این مدت، وکالت‌نامه دیگر اعتبار نخواهد داشت.

البته مدت اعتبار وکالت در فروش ملک و آپارتمان، علاوه بر این زمان تعیین شده، به عوامل دیگری نیز وابسته است. با این توضیح که اگر یکی از طرفین عقد وکالت، مجنون یا سفیه شده و یا فوت کند، وکالت پایان می‌پذیرد.

وکالت فروش ملک بدون سند

مسئله وکالت فروش ملک بدون سند، در حالتی مطرح می‌شود که ملک از اساس قولنامه‌ای بوده و فاقد سند رسمی است.

در رابطه‌ با وکالت فروش این نوع املاک باید گفت از آنجا که سند وکالت در فروش ملک و آپارتمان باید در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده و این دفاتر صرفا اسناد مربوط به املاک ثبت شده را تنظیم می‌کنند، لذا، وکالت فروش ملک بدون سند قابل اعطا نیست.

وکالت فروش بدون مبایعه ‌نامه  

وکالت فروش ملک بدون مبایعه ‌نامه، در دو حالت مطرح می‌گردد:

  • حالت اول، آن است که رابطه فروشنده و خریدار میان موکل و وکیل وجود نداشته، بلکه موکل صرفا به وکیل وکالت می‌دهد تا ملک وی را به یک خریدار مناسب بفروشد.
  • حالت دوم، زمانی است که معامله خریدوفروش میان دو شخص انجام شده، اما آنها بدون اینکه مبایعه‌نامه‌ای میان خود تنظیم کنند، صرفا به اعطای وکالت در فروش ملک و آپارتمان از فروشنده به خریدار اکتفا کرده‌اند.

نکته مهی که باید در رابطه‌ با حالت دوم در نظر داشت، آن است که اکیداً توصیه می‌شود تا اشخاصی که قصد خرید ملک به‌ صورت وکالتی را داشته، از دریافت وکالت فروش ملک بدون تنظیم مبایعه‌نامه خودداری کنند.

علت این مسئله آن است که وکالت در فروش ملک و آپارتمان صرفا یک وکالت است نه بیع (قرارداد خریدوفروش)؛ بنابراین این امکان برای فروشنده وجود داشته تا به‌ عنوان مالک ملک، آن را مجددا به شخص دیگری انتقال دهد.

فروش ملک در رهن بانک با وکالت فروش ملک  

فروش ملک در رهن بانک با وکالت فروش ملک، بدین صورت است که به دلیل در رهن بودن سند ملک، فروشنده به خریدار، وکالت فروش ملک را داده تا پس از پرداخت اقساط وام به بانک، برای فک رهن ملک ( الزام به فک رهن ملک ) سند اقدام کرده و سپس سند را به نام خود انتقال دهد.

از آنجا که این نوع معامله با ریسک بالایی همراه بوده، توصیه می‌شود که اشخاص، از خرید ملک در رهن و به‌ صورت وکالتی خودداری کنند.

آیا با وکالت فروش میتوان سند قطعی زد

آیا با وکالت فروش ملک میتوان سند قطعی زد؟ پاسخ این سؤال مثبت است. توضیح آنکه پس از تنظیم وکالت در فروش ملک و آپارتمان، خریدار می‌تواند به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم، برای انتقال سند ملک به خود اقدام نماید.

نحوه ابطال وکالت بلاعزل در فروش ملک  ؟

نحوه ابطال وکالت بلاعزل در فروش ملک، یکی از مسائل مهمی است که می‌بایست در رابطه‌با وکالت در فروش ملک و آپارتمان، مورد بررسی قرار گیرد. در وکالت در فروش ملک و آپارتمان که به‌ صورت بلاعزل اعطا شده، موکل یعنی مالک نمی‌تواند وکیل را عزل کند. اما وکالت از طرق دیگری ابطال می‌گردد که این طرق عبارت‌اند از:

وکالت در فروش ملک و آپارتمان

آیا وکالت در فروش ملک جلوی دخالت موکل را می‌گیرد ؟

آیا وکالت در فروش ملک جلوی دخالت موکل را می‌گیرد؟ اگر وکالت در فروش ملک و آپارتمان، صرفا اعطای وکالت به وکیل، جهت فروش ملک موکل و پرداخت ثمن به موکل باشد، وکالت فروش ملک، جلوی دخالت موکل را نگرفته و موکل خود نیز می‌تواند برای فروش ملک اقدام نماید، بی‌آنکه مسئولیتی متوجه وی باشد.

اما اگر اعطای وکالت فروش ملک همراه با یک مبایعه‌ نامه باشد، آن وقت اگر چه موکل که فروشنده ملک بوده، می‌تواند برای معامله نسبت به ملک اقدام کرده، اما این اقدام وی معامله فضولی و معامله به مال غیر بوده و با مجازات قانونی مواجه خواهد شد.

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی
معایب فروش ملک با وکالت نامه

معایب فروش ملک با وکالت نامه

استفاده از وکالت در فروش ملک و آپارتمان برای معاملات ملکی، در کنار مزایایی که داشته، با خطرات و معایبی نیز همراه بوده که از مهم‌ترین آن معایب، می‌توان به این موارد اشاره نمود:

همچنین، وکالت در فروش ملک و آپارتمان صرفا وکالت است، بنابراین مالکی که اقدام به اعطای وکالت فروش ملک به خریدار کرده، ازآنجا که سند هنوز به نام فروشنده است، وی می‌تواند نسبت به آن ملک، معاملات جدیدی را با اشخاص دیگر انجام دهد.

تکلیف وکالت فروش ملک با فوت مالک

وکالت در فروش ملک و آپارتمان، یکی از انواع وکالت است بنابراین در گروه عقود جایز قرار می‌گیرد. یکی از ویژگی‌های عقود جایز، آن است که عقد با فوت یکی از طرفین عقد ابطال می‌شود؛ بنابراین، در وکالت فروش ملک نیز با فوت مالک، وکالت باطل می‌گردد.

درج شرط بقای وکالت پس از فوت در وکالت‌نامه

در مورد این مسئله که آیا موکل می‌تواند در قرارداد وکالت فروش ملک، چنین شرط کند که وکالت بعد از فوت او نیز پابرجا بماند یا خیر، اختلاف‌ نظر وجود دارد. برخی، شرط را صحیح دانسته و برخی دیگر، آن را باطل می‌دانند. درهرحال، بهتر است اگر مالک قصد دارد تا وکالت بعد از فوت وی نیز پابرجا بماند، از عبارت(وکیل در حیات و وصی در ممات) استفاده شود.

کلام نهایی

وکالت فروش ملک، قراردادی است که ضمن آن، یک طرف، یعنی مالک ملک، به‌عنوان موکل، به وکیل، این اختیار را اعطا می‌کند تا ملک او را بفروشد. کارت ملی و شناسنامه طرفین، اصل سند مالکیت و مبایعه‌نامه، مدارک لازم برای وکالت در فروش ملک و آپارتمان بوده که برای تنظیم این سند، طرفین باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند.     

سوالات متداول وکالت فروش ملک

آیا با تنظیم وکالت فروش ملک بازهم مالک می‌تواند ملکش را بفروشد؟

بله، با تنظیم وکالت در فروش ملک و آپارتمان، بازهم مالک می‌تواند ملکش را بفروشد. اما، در صورت انجام عقد بیع هم‌زمان با اعطای وکالت، عمل مالک، معامله به مال غیر خواهد بود.

آیا اعطای وکالت فروش ملک به همسر امکان‌پذیر است؟

بله، اعطای وکالت در فروش ملک و آپارتمان به همسر امکان‌پذیر است.

دیدگاهتان را بنویسید