اقرار نامه ملکی چیست و چگونه تنظیم می شود؟
اقرارنامه ملکی، یکی از اسنادی است که در دعاوی ملکی، میتوان جهت اثبات ادعا به آن استناد نمود. از آنجا که این نوع سند، نحوه تنظیم به خصوصی دارد، در مقاله حاضر، به بررسی شرایط، انواع، نحوه تنظیم و اعتبار اقرار نامه ملکی پرداخته و یک نمونه اقرارنامه ملکی را نیز ارائه خواهیم کرد.
اقرارنامه ملکی چیست؟
اقرارنامه ملکی چیست؟ پیش از آنکه به این سوال پاسخ دهیم، لازم است تا به توضیح مفهوم اقرار و اقرارنامه پرداخته و سپس، به این پرسش پاسخ دهیم که اقرار نامه ملکی چیست. در حقوق، هنگامیکه صحبت از اقرار میشود، منظور آن است که فردی به ضرر خود و به نفع دیگری اخبار کند. در صورتیکه این اقرار، در یک سند انجام گیرد، به آن سند، اقرارنامه گفته میشود. ◀ حال، با توجه به توضیحات فوق، در پاسخ به این سوال که اقرار نامه ملکی چیست، باید گفت، اقرارنامه ملکی، سند اقراری است که محتوای آن، یک موضوع ملکی است. انجام بیع (قرارداد خرید و فروش)، دریافت ثمن معامله و فسخ قرارداد اجاره، از جمله موضوعات ملکی هستند.
برای دریافت مشاوره حقوقی ملکی از بهترین وکیل ملکی ، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
کاربرد اقرار نامه ملکی
در رابطه با کاربرد اقرار نامه ملکی باید گفت، در صورتی که اقرارنامه ملکی در یک دفتر اسناد رسمی تنظیم گردد، مانند اقراری است که در دادگاه انجام گرفته است. بنابراین، بهعنوان یکی از دلایل اثبات دعوا، میتواند ادعای فرد مدعی را اثبات کند. برای روشن شدن مطلب، به این مثال توجه نمایید:
فرض کنید که شخص (الف) و شخص (ب) قرارداد بیع (خرید و فروش) را منعقد کردهاند. بعد از انجام معامله و دریافت ثمن (قیمت) آن، شخص (الف) بهعنوان فروشنده، در یک دفتر اسناد رسمی حاضر شده و اقرار نامه ملکی را تنظیم و امضا میکند با این مضمون که ثمن معامله را از شخص (ب) دریافت کرده است. اما، بعد از مدتی، شخص (الف) دعوایی را علیه (ب) طرح کرده و به موجب آن، پرداخت ثمن معامله را مطالبه میکند. در این وضعیت، (ب) میتواند به اقرارنامه ملکی تنظیم شده در دفتر اسناد رسمی استناد کرده و پرداخت ثمن به (الف) را اثبات کند. در این حالت، رای دادگاه، بر بی حقی (الف) صادر میگردد.
نکتهای که باید به آن توجه داشت، این مسئله است که اقرار نامه ملکی که بهصورت سند عادی تنظیم گردد نیز میتواند به عنوان دلیل اثبات در دادگاه، مورد استناد قرار گیرد. اما، ارزش اثباتی این اقرارنامه، در مقایسه با اقرارنامه ملکی رسمی، پایینتر است. علت این مسئله، آن است که با ارائه اقرار نامه ملکی عادی در دادگاه، طرف مقابل میتواند به انکار و تردید در مقابل آن پرداخته که در این صورت، اثبات صحت اقرارنامه ملکی عادی، برعهده ارائهدهنده آن خواهد بود.
انواع اقرارنامه ملکی
مسئله دیگری که باید در رابطه با اقرارنامه ملکی، مورد بررسی قرار گیرد، انواع این اقرارنامه است. انواع اقرار نامه ملکی، از دو منظر، قابل بررسی است. اول اینکه اقرارنامه ملکی، از نظر نحوه تنظیم آن، به دو نوع تقسیم میگردد: اقرار نامه ملکی رسمی و اقرارنامه ملکی عادی. ◀ اما، از نظر موضوع نیز اقرار نامه ملکی به انواع مختلفی تقسیم شده که از مهمترین موارد آن، میتوان به این موضوعات اشاره نمود: اقرار به انعقاد بیع، اقرار به دریافت ثمن (قیمت معامله)، اقرار به تحویل گرفتن مبیع (ملک مورد معامله)، اقرار به تصرف عدوانی، اقرار به وارد کردن خسارت به ملک غیر، اقرار به دریافت خسارت ملک، اقرار به فسخ قرارداد اجاره و … .
شرایط اقرار نامه ملکی
اقرار نامه ملکی، مانند هر سند حقوقی، در صورتی دارای آثار قانونی لازم بوده که با رعایت شرایط مقرر در قانون تنظیم گردد. از آنجا که هر یک از این شرایط، در صحت و ارزش حقوقی اقرارنامه ملکی موثر بوده، در این بخش، به این سوال پاسخ خواهیم داد که شرایط اقرار نامه ملکی چیست.
- قصد و رضای اقرارکننده: اقرارنامه ملکی در صورتی معتبر است که اقرارکننده در لحظه امضای آن، دارای قصد و رضا باشد. منظور از قصد، آن است که اقرارکننده در لحظه امضای سند، حقیقتا اراده اقرار را داشته و منظور از رضا نیز آن است که اقرارکننده برای امضای اقرار نامه ملکی، اجبار و اکراه نشده باشد.
- اهلیت اقرارکننده: یکی دیگر از شرایط صحت اقرارنامه ملکی، آن است که اقرارکننده در لحظه امضای اقرارنامه ملکی، دارای اهلیت بوده و محجور نباشد. منظور از اهلیت اقرارکننده، وجود سه شرط است: بلوغ، عقل و رشد.
- معلوم و معین بودن موضوع اقرار: برای اینکه اقرار نامه ملکی، صحیح باشد، لازم است تا موضوع اقرار، معلوم و معین باشد. منظور از معلوم بودن موضوع، آن است که مقدار و صفت موضوع اقرار مشخص گردد و معین بودن موضوع نیز به این معنا است که ملک، یکی از دو یا چند مورد غیرمعین نباشد.
- مشروع بودن جهت: آخرین شرط از شرایط صحت اقرارنامه ملکی، آن است که جهت اقرار، یک امر مشروع و قانونی باشد. منظور از جهت اقرار، هدفی است که جهت رسیدن به آن هدف، اقرار انجام میگیرد.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
نحوه تنظیم اقرار نامه ملکی
علاوه بر شرایط اقرارنامه ملکی که در بخش قبل، به توضیح آن پرداختیم، برای اینکه اقرار نامه ملکی در دادگاه، قابل استناد باشد، لازم است تا بهصورت قانونی تنظیم گردد. لذا، در ادامه، به بررسی این مسئله میپردازیم که نحوه تنظیم اقرارنامه ملکی به چه صورت است.
بهطور کلی، تنظیم اقرار نامه ملکی، به دو صورت، قابل انجام است: یکی بهصورت سند رسمی که از طریق دفاتر اسناد رسمی صورت میگیرد . دیگری، به صورت سند عادی که طرفین، میان خود تنظیم میکنند. هرچند، به دلیل ارزش بالاتر اقرارنامه ملکی رسمی، تنظیم اقرار نامه ملکی به این شکل توصیه میشود. اما، در رابطه با تنظیم اقرار نامه ملکی، لازم است تا محتوای آن نیز مورد توجه قرار گیرد. در تنظیم اقرارنامه ملکی، ابتدا باید مشخصات کامل اقرارکننده نوشته شده، سپس، موضوع اقرارنامه بهطور دقیق ذکر شده و در مرحله آخر، اقرارنامه توسط اقرارکننده امضا شده و اثر انگشت وی در زیر آن درج گردد.
اعتبار اقرارنامه ملکی در دادگاه
اعتبار اقرارنامه ملکی در دادگاه، وابسته به نوع آن است. توضیح آنکه اقرار نامه ملکی که بهصورت سند رسمی تنظیم گردد، از اعتبار بالاتری نسبت به اقرار نامه ملکی که بهصورت سند عادی تنظیم گردد، برخوردار است؛ چراکه نسبت به اقرار نامه با سند رسمی تنها ممکن است ادعای جعل صورت بگیرید که اثبات آن بر عهده مدعی جعل است. اما، نسبت به اقرار نامه ملکی عادی، میتوان اظهار انکار و ترید کرد که در این صورت، اثبات آن برعهده ارائه کننده اقرارنامه است.
وکیل اقرار نامه ملکی
در صورتیکه شخصی قصد داشته باشد تا برای تنظیم اقرار نامه ملکی یا طرح دعوا یا دفاع به استناد آن اقدام نماید، بهتر است تا این اقدامات را توسط یک وکیل اقرار نامه ملکی انجام دهد. چراکه چنین وکیلی، بهدلیل تسلط بر قوانین مرتبط با آیین دادرسی و بهویژه اقرار و داشتن تجربه عملی در این زمینه، صحت تنظیم قانونی اقرارنامه ملکی را تضمین کرده و شانس موفقیت در دعوا را بهمیزان چشمگیری افزایش میدهد.
اقرارنامه زمین کشاورزی
اقرارنامه زمین کشاورزی، به اقرارنامهای گفته میشود که موضوع آن، یکی از اعمال حقوقی مرتبط با زمین کشاورزی است. از جمله موضوعات اقرارنامه زمین کشاورزی، میتوان به این موارد اشاره نمود: اقرار به فروش زمین کشاورزی، اقرار به دریافت ثمن زمین کشاورزی و اقرار به فسخ اجاره زمین کشاورزی.
نمونه متن اقرارنامه ملکی
در بخشهای قبل، به این سوال پاسخ دادیم که اقرارنامه ملکی چیست و سپس، انواع، شرایط، نحوه تنظیم و میزان اعتبار این نوع اقرارنامه را توضیح دادیم. در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه اقرار نامه ملکی را ارائه کرده که متن آن به شرح زیر است:
اینجانب … فرزند … به شماره شناسنامه … صادره از … و به کد ملی … به نشانی …، با رضایت و اختیار کامل و بدون هرگونه اجبار و اکراه اقرار نمودم که ثمن معامله با موضوع فروش یک قطعه زمین به شماره پلاک ثبتی … فرعی از … اصلی، واقع در بخش … را به صورت نقدی دریافت کردم و با امضای ذیل این اقرارنامه، حق هرگونه ادعا و اعتراضی را در این خصوص، از خود سلب و ساقط نمودم.
کلام نهایی
اقرارنامه ملکی، سند اقراری است که محتوای آن، یک موضوع ملکی، مانند انجام بیع و دریافت ثمن معامله است. قصد و رضا، اهلیت اقرارکننده و معلوم و معین بودن موضوع اقرار، شرایط اقرار نامه ملکی را تشکیل داده و برای تنظیم چنین سندی، لازم است تا به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمود.
سوالات متداول
1. اقرارنامه ملکی در چه صورتی معتبر است؟
اقرار نامه ملکی در صورتی معتبر است که با رعایت شرایط قانونی تنظیم گردد.
2. آیا میتوان به استناد اقرار نامه ملکی طرح دعوا کرد؟
بله، اقرارنامه ملکی، یکی از ادله اثبات دعوا بوده و میتوان به استناد آن، طرح دعوا نمود.
3. آیا اقرارنامه ملکی در زمان اجبار و شکنجه پذیرفته میشود؟
خیر، در صورتی که اقرار نامه ملکی، تحت اجبار و شکنجه اخذ گردد، هیچ اعتباری نخواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید