ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول جرم است؟

ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول، اگرچه امری مذموم است اما از آنجا که گاه دلایل منطقی در پشت آن وجود دارد قانون‌گذار در شرایطی خاص، آن را مجاز دانسته است؛ لذا با توجه‌ به ضرورت مطالعه شرایط ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول، در این مقاله شرایط، مراحل، ضمانت ‌اجرا و قانون جدید ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول را توضیح داده‌ایم و مجازات گرفتن زن دوم را بررسی خواهیم کرد.    

ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول جرم است یا خیر ؟

آیا ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول امکان‌پذیر است

آیا ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول امکان‌پذیر است؟ برای پاسخ به این سؤال باید به قانون حمایت خانواده مصوب 1353 مراجعه نمود. مطابق ماده 16 این قانون، قاعده، آن است که ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین مردی که قصد ازدواج مجدد، چه از نوع نکاح دائم و چه از نوع صیغه موقت را داشته باشد باید رضایت همسر اول خود را اخذ کند و گرنه با ضمانت ‌اجرای حقوقی و مجازات گرفتن زن دوم مواجه خواهد شد.

اما در کنار قاعده ممنوعیت ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول، قانون‌گذار در کنار قانون فوق‌الذکر، شرایط استثنایی را پیش‌بینی نموده است که در صورت وجود آن شرایط، مرد می‌تواند با کسب اجازه از دادگاه برای ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول خود اقدام کند.

لازم به ذکر است که قانون حمایت خانواده 1353 به طور کامل نسخ نشده و تنها موادی از این قانون که با قانون حمایت خانواده 1391 تعارض داشته، نسخ شده است.  

برای دریافت مشاوره حقوقی شرایط گرفتن زن دوم از وکیل خانواده، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

آیا ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول جرم است ؟

مجازات گرفتن زن دوم

یکی دیگر از سؤالاتی که در رابطه‌ با ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول و مجازات گرفتن زن دوم، قابل‌ طرح بوده، این مسئله است که آیا ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول جرم است؟

نکته مهمی که در رابطه‌ با مجازات گرفتن زن دوم، لازم است تا مورد توجه قرار گیرد، این مسئله است که اگرچه صرف ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول، جرم نیست و مجازات گرفتن زن دوم نیز در مورد چنین مردی اعمال نمی‌شود، اما، در صورتی‌ که مردی، پس از ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول، برای ثبت ازدواج دوم خود اقدام نکند، طبق قانون حمایت خانواده 1391، به مجازات جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می‌شود.

البته لازم به ذکر است که این مجازات، اختصاص به عدم ثبت نکاح دائم دارد. بنابراین، لازم است آقایانی که قصد ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول را داشته، به این نکته توجه کنند که از آنجا که برای ثبت ازدواج دوم، نیاز به رضایت همسر اول یا حکم دادگاه داشته، در صورتی‌ که برای ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول اقدام کنند، با توجه‌ به اینکه چنین ازدواجی قابل ثبت نبوده، مجازات گرفتن زن دوم، در انتظار آنها خواهد بود.

اگر مردی زن دوم بگیرد زن اول میتواند طلاق بگیرد

آیا اگر مردی زن دوم بگیرد زن اول میتواند طلاق بگیرد؟ پاسخ قانون‌گذار در قانون حمایت خانواده 1353 به این سؤال، مثبت است؛ بنابراین، اگر شوهر، برای ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول و بدون حکم دادگاه اقدام کند، زن اول می‌تواند درخواست طلاق دهد.

در کنار این ماده‌قانونی، عسر و حرج زن اول نیز می‌تواند مستند درخواست وی برای طلاق باشد. البته، لازم است تا به این مسئله نیز توجه شود که اگر شوهر، بند 12 شروط ضمن عقدنامه را امضا نموده و سپس برای ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول اقدام کرده باشد، زوجه می‌تواند به استناد تحقق وکالت در طلاق این بند نیز دادخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه نماید.

اگر مردی زن دوم بگیرد زن اول میتواند طلاق بگیرد

نکته مهم دیگری که در رابطه‌ با مجازات گرفتن زن دوم باید مورد توجه قرار گیرد، آن است که نوع ازدواج دوم مرد، تأثیری در حق زن برای طلاق ندارد بنابراین چه ازدواج مجدد شوهر از نوع نکاح دائم باشد و چه از نوع نکاح موقت، زوجه حق درخواست طلاق را خواهد داشت.

شرایط ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول

قاعده، آن است که ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول، ممنوع است. با این‌ وجود، قانون‌گذار، مواردی را پیش‌بینی کرده که در آن شرایط مرد می‌تواند برای ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول اقدام نماید. البته تشخیص این موارد، در اختیار شوهر نبوده و این موارد باید توسط دادگاه احراز شود. شرایط ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول عبارت‌اند از:

همچنین، علاوه بر احراز یکی از شرایط فوق، برای اینکه زوج بتواند قانونا برای ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول اقدام نماید، لازم است تا به دادگاه اثبات کند، اولا، از توانایی مالی لازم برخوردار بوده و ثانیاً قادر به رعایت عدالت در میان دو همسر خود است.    

مراحل ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول

در صورتی‌ که شرایط ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول، مانند عقیم بودن زوجه و جنون وی وجود داشته باشد، شوهر می‌تواند به‌ منظور انجام ازدواج مجدد، اجازه دادگاه را کسب نماید. در این صورت شوهر مشمول مجازات گرفتن زن دوم نخواهد شد.

از آنجا که اخذ اجازه دادگاه برای ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول، مراحل خاص خود را دارد در ادامه، به توضیح مراحل ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول می‌پردازیم.

مراحل ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول

در صورتی‌ که دلیل شوهر برای ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول، نشوز و عدم تمکین زن باشد، وی ابتدا باید برای اخذ حکم قطعی عدم تمکین و صدور اجراییه این حکم اقدام نماید.

سپس، شوهر می‌تواند برای گرفتن اجازه دادگاه، جهت ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول اقدام نماید؛ بنابراین، در مورد عدم تمکین زن پس از گرفتن حکم قطعی و در سایر موارد غیر از عدم تمکین، شوهر برای گرفتن اجازه ازدواج مجدد، باید مراحل زیر را طی کند.

ابتدا، شوهر باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست اجازه ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول را ثبت و برای دادگاه خانواده محل اقامت زوجه ارسال کند. خواهان این دادخواست، شوهر بوده و خوانده آن نیز همسر اول است.

پس از ارسال دادخواست به دادگاه خانواده و ارجاع آن به یکی از شعب دادگاه، وقت رسیدگی، تعیین و به زوجین ابلاغ می‌شود. در نهایت، در صورتی‌ که دلایل ارائه شده از سوی زوج در انطباق با قانون بوده و دادگاه استطاعت مالی شوهر و توانایی وی برای رعایت عدالت میان زنان را احراز کند، حکم بر جواز ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول را صادر می‌نماید. به‌ این‌ ترتیب، مرد، مشمول مجازات گرفتن زن دوم، یعنی همان حق طلاق همسر اول نخواهد شد.   

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

ضمانت ‌اجرای ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول

ضمانت ‌اجرای ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول، آن است که زن می‌تواند برای طلاق اقدام کرده، بدون آنکه نیاز باشد تا شوهر، به طلاق رضایت دهد.

همچنین، در این وضعیت، زن می‌تواند مهریه و سایر حقوق مالی خود را نیز مطالبه نماید. این حق زوجه برای طلاق، به‌ نوعی مجازات گرفتن زن دوم برای مرد بوده که البته، ناظر بر جریمه حقوقی ازدواج بدون اجازه مرد است. اما از جنبه کیفری، از آنجا که ازدواج بدون رضایت همسر اول، جرم نبوده، شوهر، مشمول مجازات گرفتن زن دوم نخواهد شد.

قانون جدید ازدواج مجدد

دررابطه‌با قانون جدید ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول باید گفت، قانون ناظر بر ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول، همان قانون حمایت خانواده 1355 بوده و لذا، تا این لحظه، مقررات این قانون نسخ نشده و قانون جدیدی نیز تحت عنوان قانون جدید ازدواج مجدد تصویب نشده است.  

قانون جدید زن دوم 1403

یکی از سؤالاتی که در رابطه‌ با ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول مطرح می‌گردد، تصویب یا عدم تصویب قانون جدید زن دوم 1403 است. در رابطه‌ با این سؤال باید گفت، قانون ناظر بر امکان ازدواج دوم مردان و شرایط آن، فعلا همان قانون حمایت خانواده سال 1355 است.

قانون جدید زن دوم 1403

متن رضایت نامه همسر اول برای ازدواج دوم

ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول، ممنوع بوده و مرد را مشمول مجازات گرفتن زن دوم می‌کند؛ بنابراین یکی از شرایطی که به شوهر، امکان ازدواج مجدد می‌دهد، رضایت همسر اول است؛ لذا در این قسمت، یک نمونه متن رضایت نامه همسر اول برای ازدواج دوم را ارائه کرده که خوانندگان محترم می‌توانند جهت مطالعه آن، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

نمونه دادخواست تجویز ازدواج مجدد

درصورتی‌ که شرایط قانونی برای ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول وجود داشته باشد، شوهر باید اجازه دادگاه برای ازدواج دوم را اخذ کند تا مشمول مجازات گرفتن زن دوم نشود.

بدین منظور، وی باید دادخواست مربوط به این دعوا را ثبت کرده که این دادخواست باید به نحو خاصی تنظیم گردد؛ لذا، در این بخش، یک نمونه دادخواست تجویز ازدواج مجدد را ارائه کرده که به شرح زیر است:

آگاهی، تضمین شروع یک زندگی روشن

دوره مشاوره مهریه پیش از ازدواج به زوجین کمک می‌کند تا با آگاهی کامل و دیدگاهی واقع‌بینانه در مورد حق زن در زندگی مشترک یعنی مهریه، تصمیم‌گیری کنند.

برای خرید و آشنایی با دوره مهریه بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

مجازات گرفتن زن دوم

در رابطه‌ با مجازات گرفتن زن دوم باید گفت، اگر منظور، یک مجازات کیفری مانند حبس شوهر باشد، ازآنجا که ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول، جرم نیست، پس با مجازاتی نیز مواجه نمی‌گردد.

اما، اگر منظور از مجازات گرفتن زن دوم، ضمانت ‌اجرای حقوقی ازدواج مجدد شوهر باشد، باید گفت مجازات گرفتن زن دوم برای مرد، دادن حق طلاق به همسر اول وی است.

ثبت ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول

ثبت ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول

آیا ثبت ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول امکان‌پذیر است؟ در پاسخ باید گفت، ثبت ازدواج مجدد مرد بدون اذن همسر اول، امکان‌پذیر نیست مگر حکم دادگاه در این زمینه صادر شده باشد؛ بنابراین با اندکی مسامحه در رابطه‌ با مجازات گرفتن زن دوم، می‌توان گفت اگر مردی برای ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول و بدون حکم دادگاه اقدام کند، از آنجا که ثبت این ازدواج برای وی امکان‌پذیر نبوده، به دلیل عدم ثبت نکاح دوم، به مجازات جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می‌شود.  

شرایط ازدواج دوم برای زن

علاوه بر ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول، یکی دیگر از مسائلی که باید در رابطه‌ با ازدواج مجدد زوجین مورد بررسی قرار گیرد، شرایط ازدواج دوم برای زن است. به‌ منظور ازدواج دوم زن، لازم است تا اولا، ازدواج اول زن، به واسطه طلاق، فسخ یا فوت شوهر منحل شده و ثانیا، مدت عده زوجه به اتمام رسیده باشد. همچنین، اگر زن باکره باشد اذن پدر یا جد پدری وی نیز موردنیاز است. (برای اطلاع از شرایط ازدواج بدون اجازه پدر برای دختر مقاله مربوطه را بخوانید.)

ازدواج مجدد زن بدون طلاق

ازدواج مجدد زن بدون طلاق امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین، اگر زوجه به هر ترتیبی بدون طلاق، اقدام به ازدواج مجدد کرده، از آنجا که نکاح دوم وی باطل است، چنانچه میان او و شوهر دوم نزدیکی انجام گیرد، این رابطه از نوع زنای محصنه خواهد بود.

حکم شرعی ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول

دور زدن قانون برای ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول

چنانچه مردی اقدام به دورزدن قانون برای ازدواج مجدد بدون اجازه زن اول کند، مانند اینکه زن خود را مجبور به رضایت‌دادن کند، این امر تأثیری در مجازات گرفتن زن دوم و ضمانت ‌اجرای آن نداشته و همسر وی همچنان می‌تواند به استناد ازدواج مجدد شوهر، برای طلاق اقدام نماید.

مسئله دیگری که باید در رابطه‌ با ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول، مورد بررسی قرار گیرد، ازدواج هم‌زمان یک مرد با چهار زن در حقوق کشور ما است. اگرچه، قوانین خانواده کشور ما بر مبنای شریعت اسلام نگارش یافته، اما مرد نمی‌تواند بدون رضایت همسر فعلی یا همسران فعلی خود برای ازدواج مجدد اقدام نماید؛ بنابراین، ازدواج هم‌زمان مرد با چهار زن که یک اقدام ناپسند از منظر عرف محسوب شده، صرفا با رضایت زنان امکان‌پذیر است.

آیا ازدواج مرد با 4 زن در ایران جایز است

کلام نهایی

ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول، امکان‌پذیر نبوده، مگر اینکه شوهر، با اثبات مواردی مانند عقیم بودن زوجه، جنون او یا عدم تمکین وی، برای کسب اجازه از دادگاه اقدام نماید. همچنین، ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول، جرم نبوده و در نتیجه، مجازات گرفتن زن دوم، در مورد چنین مردی اعمال نمی‌شود.

سوالات متداول ازدواج دوم اجازه زن اول

آیا برای ازدواج دوم اجازه زن اول لازم است؟

بله، برای ازدواج دوم اجازه زن اول لازم است.

آیا ازدواج مرد با 4 زن در اسلام جایز است؟

بله، ازدواج مرد با 4 زن در اسلام جایز است، البته به‌شرط رعایت عدالت میان زنان.

دیدگاهتان را بنویسید