بخشش ارث [نمونه متن بخشیدن سهم الارث ]

بخشش ارث یکی از اعمال حقوقی بوده که در رابطه‌ با مسئله ترکه و تقسیم آن مطرح می‌گردد. از آنجا که بخشیدن ارث، شرایط و مراحل مخصوص به خود را داشته، در این مقاله شرایط، انواع، مراحل، مدارک لازم و هزینه بخشیدن سهم الارث را بررسی خواهیم کرد.

بخشیدن سهم الارث

در پاسخ به این سؤال که بخشش ارث چیست، می‌توان گفت هنگامی‌ که شخصی فوت می‌کند، بر طبق قانون تقسیم ارث بین فرزندان اموال به‌ جا مانده از وی تحت عنوان ترکه به وراث او منتقل می‌شود. پس از مشخص‌شدن سهم هر وارث، هر کدام از ورثه می‌تواند برای انتقال سهم خود از ترکه به یکی دیگر از وراث یا یک شخص ثالث به نحو رایگان اقدام کرده که به این عمل، بخشیدن سهم الارث گفته می‌شود.

برای دریافت مشاوره حقوقی ارث از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

شرایط بخشیدن سهم الارث 

هنگامی‌ که یکی از ورثه برای بخشش ارث اقدام می‌کند، برای اینکه بخشیدن سهم الارث از سوی وی، دارای آثار قانونی باشد، لازم است تا شرایط قانونی در این زمینه رعایت شود؛ لذا در این بخش به بررسی شرایط بخشیدن سهم الارث پرداخته که این شرایط، به شرح زیر هستند:

انواع بخشش ارث 

شخصی که برای بخشیدن سهم الارث خود اقدام می نماید، می‌تواند بخشش ارث را در قالب اعمال حقوقی متفاوتی انجام دهد. البته، همان‌طور که از کلمه‌های بخشش و بخشیدن استنباط می‌شود، بخشش ارث ناظر بر انتقال رایگان سهم الارث به دیگری است.

به همین دلیل است که در بخشیدن سهم الارث، از اعمال حقوقی رایگان استفاده می‌شود. در ادامه به توضیح انواع بخشش ارث خواهیم پرداخت.

بخشش ارث با وصیت 

وصیت یک عمل حقوقی رایگان است. در بخشش ارث با وصیت، وارث سهم الارث خود را به نفع یکی از وراث و یا یک شخص ثالث وصیت کرده که آن شخص، موصی‌له نامیده شده و وارث نیز موصی نامیده می‌شود.

همچنین به سهم الارث که موضوع وصیت قرار گرفته نیز موصی‌به گفته می‌شود. در بخشیدن سهم الارث از طریق وصیت، تا زمانی که موصی فوت نکرده، سهم الارث به موصی‌له منتقل نمی‌شود.

بخشیدن سهم الارث با هبه، بدین صورت بوده که وارث، سهم ارث خود را موضوع هبه قرار داده و مالکیت سهم الارث از طریق عقد هبه به منتقل‌الیه منتقل می‌گردد. در این صورت، وارث، واهب نامیده شده، منتقل‌الیه، متهب نامیده شده و به سهم الارث که موضوع عقد هبه است نیز عین موهوبه گفته می‌شود.

لازم به ذکر است که در بخشیدن سهم الارث از طریق هبه، تا زمانی که عین موهوبه به قبض و تصرف متهب داده نشده، مالکیت سهم الارث به وی منتقل نمی‌گردد.

یکی دیگر از راه‌های بخشش ارث، استفاده از عقد صلح است. عقد صلح، یکی از عقود معین در قانون مدنی بوده که موضوع آن طیف گسترده‌ای از اعمال حقوقی، از رفع‌اختلاف تا انتقال مالکیت را دربر می‌گیرد. در صورتی‌ که بخشیدن سهم الارث با عقد صلح انجام گیرد، به وارث، مصالح گفته شده و منتقل‌الیه نیز متصالح نامیده می‌شود.

وارثی که قصد بخشیدن سهم الارث خود را داشته، مختار است تا از هر قالب حقوقی برای بخشش ارث خود استفاده کرده و بنابراین، بخشیدن سهم الارث از طریق یکی از سه عمل حقوقی وصیت، هبه یا صلح الزامی نیست؛ بنابراین به‌ عنوان‌ مثال، وارث می‌تواند با انصراف از دریافت سهم الارث، برای بخشیدن سهم الارث به سایر وراث اقدام نماید.

بخشش ارث با سایر روش ها 

مراحل بخشش ارث 

مراحل بخشش ارث بستگی به نوع مالی دارد که از سوی وارث به دیگری بخشیده می‌شود. اگر سهم الارث وارث، به‌ صورت یک مال غیرمنقول، یعنی ملک یا زمین یا مواردی مانند خودرو باشد، به‌ منظور بخشیدن سهم الارث وارث و منتقل‌الیه باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده، تا متن سند بخشش ارث توسط سر دفتر تنظیم شده و سپس توسط وارث و منتقل‌الیه امضا گردد.

مدارک لازم برای بخشیدن سهم الارث 

در غالب موارد، بخشیدن سهم الارث از سوی وارث به یک شخص دیگر، با مراجعه به دفتر اسناد رسمی انجام می‌گیرد. در این صورت، لازم است تا مدارک مربوطه به سردفتر ارائه گردد. مدارک لازم برای بخشیدن سهم الارث عبارت‌اند از:

هزینه بخشیدن سهم الارث 

در بخش‌های قبل به بررسی انواع بخشش ارث پرداخته و سپس شرایط، مراحل و مدارک لازم برای بخشیدن سهم الارث را نیز توضیح دادیم. در این بخش قصد داریم تا در مورد هزینه بخشیدن سهم الارث توضیح دهیم. هزینه بخشش ارث، شامل این موارد است:

هزینه اخذ گواهی انحصار وراثت، هزینه گرفتن حکم تقسیم ترکه و هزینه تنظیم سند انتقال سهم الارث در دفتر اسناد رسمی.

نمونه متن بخشش ارث 

به طور معمول بخشیدن سهم الارث در دفتر اسناد رسمی و با تنظیم سند آن توسط سردفتر انجام می‌گیرد. از آنجا که محتوای متن سند بخشیدن ارث، ممکن است مورد سؤال بسیاری از اشخاص باشد، در این بخش یک نمونه متن بخشش ارث را ارائه کرده که خوانندگان محترم می‌توانند جهت مطالعه آن، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

بخشیدن ارث خواهر به برادر 

در رابطه‌ با بخشیدن سهم الارث خواهر به برادر باید گفت، از لحاظ قانونی، هیچ منعی وجود ندارد تا یکی از وراث، سهم الارث خود را به سایر ورثه یا یکی از آنها انتقال دهد؛ بنابراین خواهر می‌تواند سهم خود از ارث را به برادر خود منتقل کند. این انتقال می‌تواند از طریق هبه، وصیت، صلح یا هر قالب حقوقی دیگری انجام گیرد.

بخشیدن ارث به نوه

وارثی که بخشی از ترکه مورث به وی منتقل شده، می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در قانون، برای بخشش ارث خود به هر شخصی اقدام نماید. یکی از اشخاصی که وارث می‌تواند سهم الارث خود را به وی ببخشد، نوه وارث است که در صورت وجود شرایط، با هیچ منع قانونی مواجه نیست. (شرایط ارث بردن نوه از پدربزرگ و مادربزرگ)

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

درخواست نخواستن ارث

هرچند به طور معمول، بخشیدن سهم الارث از طریق اعمال حقوقی مانند وصیت، صلح و هبه انجام می‌گیرد اما هنگامی‌ که یکی از وراث قصد داشته تا سهم الارث خود را به همه وراث دیگر ببخشد، کافی است تا وی برای انصراف از ارث‌بردن اقدام کرده و نخواستن ارث را درخواست کند. در این صورت بهتر است تا انصراف وارث از سهم الارث از طریق دفتر اسناد رسمی به ثبت رسیده تا از بروز مشکلات آتی جلوگیری شود.

بخشش سهم الارث برای فرار از مهریه 

بخشش سهم الارث برای فرار از مهریه 

اگر بخشیدن سهم الارث به‌ منظور فرار از مهریه باشد، در این صورت حکم بخشش ارث چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت بخشیدن سهم الارث با قصد فرار از مهریه، به دلیل نامشروع بودن جهت و هدف معامله، غیرنافذ است؛ بنابراین زوجه می‌تواند معامله بخشش ارث را ابطال کرده و مهریه خود را از سهم الارث شوهر وصول نماید. (گرفتن مهریه از سهم الارث شوهر)

کلام نهایی

بخشش ارث، یعنی یکی از وراث، سهم الارث خود از ترکه را به نحو رایگان، به وارث دیگر یا شخص ثالثی انتقال دهد. بخشیدن سهم الارث، از طریق اعمال حقوقی مانند وصیت، هبه، صلح و همچنین، انصراف از دریافت سهم الارث امکان‌پذیر است. بدین منظور، وارث و منتقل‌الیه باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و پس از تنظیم سند، آن را امضا نمایند.

سوالات متداول بخشش ارث

آیا بخشش ارث قابل‌ رجوع است؟

بخشیدن سهم الارث در شرایط خاصی مانند فسخ صلح یا رجوع از وصیت قابل‌رجوع است.

دیدگاهتان را بنویسید