صفر تا صد تبدیل رای تخریب به جریمه

تبدیل رای تخریب به جریمه، دغدغه و سؤال بسیاری از مالکینی بوده که کمیسیون ماده صد شهرداری، رای تخریب ساختمان متعلق به آنها را صادر کرده است. باتوجه‌ به ضرورت بررسی این مسئله در مقاله حاضر، شرایط، نحوه، مدارک و هزینه تبدیل رای تخریب به جریمه را بررسی خواهیم کرد.

تبدیل رای تخریب به جریمه جیست

پیش از آنکه به بررسی مسئله تبدیل رای تخریب به جریمه بپردازیم، لازم است تا به‌ عنوان مقدمه، به این سؤال پاسخ دهیم که رای تخریب ملک و جریمه چه زمانی صادر می‌شود. به‌ موجب قانون شهرداری، هنگامی‌که مالک یک ملک که در محدوده شهر قرار داشته، قصد دارد تا برای ساخت بنای جدید اقدام نماید، لازم است تا پروانه ساختمانی را از شهرداری دریافت کند. پس از اتمام ملک، شهرداری، ساختمان جدید را از دو منظر، مورد بررسی قرار داده تا پایان کار ساختمان صادر شود:

این کمیسیون، برای تخلفات با اهمیت کمتر که امکان جبران آن وجود داشته، نظیر عدم ایمنی آسانسور، جریمه نقدی تعیین می‌کند. اما، در مورد تخلفات مهمی که امکان جبران آن وجود نداشته، مانند تجاوز به معبر عمومی، رای تخریب صادر می‌نماید. البته، در شرایط خاصی، امکان تبدیل رای تخریب به جریمه وجود داشته که در بخش‌های بعد، به بررسی این مسئله می‌پردازیم.

برای دریافت مشاوره رای تخریب به جریمه از وکیل ملکی، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

آیا تبدیل رأی تخریب به جریمه امکان‌پذیر است؟    

آیا تبدیل رای تخریب به جریمه امکان‌پذیر است؟ این سؤال، توسط بسیاری از مالکین و سازنده‌هایی مطرح می‌شود که رای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری در مورد ملک نوساز آنها صادر شده است. در پاسخ به این سؤال باید گفت، در موارد خاصی قبل از اینکه رای بدوی کمیسیون صادر شده یا پس از ابلاغ رای بدوی، امکان تبدیل رای تخریب به جریمه وجود دارد.

البته در یک مورد استثنایی حتی پس از صدور رای قطعی کمیسیون نیز امکان تبدیل رأی تخریب به جریمه وجود دارد که این مورد، در قانون بودجه 1402 پیش‌بینی شده است. در بخش بعد، شرایط تبدیل رأی تخریب به جریمه را بررسی خواهیم کرد.

شرایط تبدیل رای تخریب به جریمه 

در صورت وجود یکی از این شرایط، سازنده می‌تواند با اعتراض به رای با مشاوره وکیل کمیسیون ماده 100 شهرداری، درخواست تبدیل رأی تخریب به جریمه نماید: کمیسیون، تخلف ساختمانی را به مالک ابلاغ نکند؛ شهرداری، ظرف یک هفته از جلوگیری از ساخت‌وساز، موضوع را به کمیسیون اطلاع ندهد؛ مهلت ده‌ روزه جهت ادای توضیحات توسط ذی‌نفع، به وی داده نشود؛ کمیسیون ظرف یک ماه تصمیمی اتخاذ نکند؛ تخلف انجام‌گرفته، قابل‌رفع بوده، به‌نحوی‌که نیاز به تخریب ملک نباشد.

شرایط تبدیل رای تخریب به جریمه

علاوه بر تبدیل رای تخریب به جریمه که با اعتراض به رای کمیسیون، قابل‌ انجام بوده، بند «ت» تبصره 6  قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور نیز شرایطی را پیش‌بینی نموده که در صورت وجود این شرایط، مالک می‌تواند درخواست تبدیل رأی تخریب به جریمه را ارائه نماید.

به‌ موجب بند مزبور، شرایط تبدیل رای تخریب به جریمه عبارت‌اند از: رای قطعی تخریب، تا پایان سال 1400 صادر شده باشد؛ ساختمان در ملک با کاربری باغ و فضای سبز ساخته نشده باشد؛ اصول فنی، بهداشتی و شهرسازی رعایت شده باشد؛ مرجع صالح، استحکام بنا را تأیید نماید؛ ساختمان در محدوده قانونی شهر ساخته شده باشد؛ ملک ساخته‌شده تجاوز به معبر عمومی نداشته باشد. در صورتی‌ که تمام این شرایط وجود داشته باشد، مالک می‌تواند درخواست تبدیل رأی تخریب به جریمه را ارائه نماید.

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

نحوه تبدیل رای تخریب به جریمه 

نحوه تبدیل رای تخریب به جریمه، بسته به مرحله‌ای از رسیدگی که مالک در آن مرحله، قصد اقدام برای درخواست تبدیل رای تخریب به جریمه داشته، متفاوت است. با این توضیح که پس از اعلام تخلف به مالک و تا پیش از صدور رای بدوی کمیسیون ماده صد شهرداری، در موارد قابل‌ رفع و جبران، مالک ملک می‌تواند با پرداخت عوارض و اصلاح تخلفات ملک، از کمیسیون درخواست نماید تا برای تبدیل رای تخریب به جریمه اقدام نماید.

پس از صدور رای بدوی کمیسیون ماده صد، مالک می‌تواند به این رای اعتراض کرده و تبدیل رای تخریب به جریمه را درخواست کند. همچنین پس از قطعی‌ شدن رای کمیسیون، مالک می‌تواند با مراجعه به دیوان عدالت اداری به این رای اعتراض کرده و تبدیل رأی تخریب به جریمه را از دیوان عدالت اداری خواستار گردد.

در مورد بند «ت» تبصره 6  قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، در صورت وجود شرایط این بند که در بخش قبل توضیح دادیم، به‌منظور تبدیل رأی تخریب به جریمه، مالک باید عوارض و جریمه را به‌‌حساب شهرداری واریز کرده و پس از واریز وجه، حکم تخریب، کأن‌لم‌یکن خواهد شد.

مدارک لازم برای تبدیل رأی تخریب به جریمه 

هنگامی‌که مالک ملک قصد داشته تا برای اعتراض به رای شهرداری و تبدیل رای تخریب به جریمه اقدام نماید، لازم است تا مدارک خاصی را ضمیمه دادخواست تبدیل رای تخریب به جریمه نماید. مدارک لازم برای تبدیل رای تخریب به جریمه، شامل این موارد است:

کارت ملی خواهان، سند ملکی، رای کمیسیون ماده صد، مدارک مربوط به رفع تخلف، مدارکی که نشان‌دهنده آن است که تخلف با اقدامات جبرانی، قابل‌ رفع است.

هزینه تبدیل رای تخریب به جریمه 

برای اینکه مالک برای ثبت درخواست تبدیل رای تخریب به جریمه اقدام نموده و این درخواست نیز مورد پذیرش قرار گیرد، لازم است تا هزینه‌های تبدیل رای تخریب به جریمه پرداخت گردد. هزینه‌های تبدیل رای تخریب به جریمه، شامل موارد زیر است:

هزینه‌های مربوط به رفع تخلف ملک؛ هزینه عوارض شهرداری؛ هزینه دادرسی اعتراض به رای کمیسیون ماده صد و هزینه خدمات دفاتر خدمات الکترونیک قضایی؛ جریمه تعلق‌گرفته به تخلف؛ هزینه وکیل‌(در صورت داشتن وکیل).

همچنین، در صورتی‌ که تبدیل رای تخریب به جریمه، با استناد به بند «ت» تبصره 6  قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور انجام گیرد، لازم است تا در مورد بنای مسکونی دوبرابر و در مورد بنای تجاری و اداری سه‌ برابر ارزش معاملاتی سال  ۱۴۰۲ (موضوع قانون مالیات‌های مستقیم) به‌عنوان جریمه پرداخت شود.

هزینه تبدیل رای تخریب به جریمه

نمونه دادخواست تبدیل رای تخریب به جریمه 

در بخش‌های قبل به این سؤال پاسخ دادیم که شرایط تبدیل رای تخریب به جریمه چیست و سپس نحوه، مدارک و هزینه تبدیل رای تخریب به جریمه را نیز توضیح دادیم. در این بخش، یک نمونه دادخواست تبدیل رای تخریب به جریمه را ارائه کرده تا در صورت لزوم، مورداستفاده خوانندگان محترم قرار گیرد.

ریاست محترم دیوان عدالت اداری
با سلام. احتراما به استحضار می‌رساند که اینجانب… نسبت به دادنامه شماره… مورخ… که در تأیید دادنامه شماره… مورخ… کمیسیون بدوی ماده صد صادر شده، معترض بوده و باتوجه‌به توضیحات ذیل، تقاضای نقض دادنامه و تبدیل رای تخریب به جریمه را استدعا دارم.
اینجانب به‌موجب پروانه ساختمانی شماره… مورخ… مجوز ساخت یک ساختمان سه‌طبقه را از شهرداری منطقه… تهران دریافت نمودم. متأسفانه، در تاریخ.. دادنامه شماره… مورخ… صادره از کمیسیون ماده صد به بنده ابلاغ شد، با این مضمون که به دلیل ساخت دو ستون سقف‌دار در جلوی ساختمان و تجاوز به معبر عمومی، ملک ساخته‌شده باید تخریب گردد.
 لیکن، پس از مشورت با کارشناس مربوطه، معلوم گردید که تخریب دو ستون ساخته شده، با رعایت ضوابط فنی، به استحکام ساختمان آسیبی وارد نمی‌سازد؛ لذا، باتوجه‌به توضیحات فوق، تقاضای نقض دادنامه مندرج در ستون خواسته و تبدیل رای تخریب به جریمه، مورد استدعا است.

تبدیل رای قلع بنا به جریمه 

درصورتی‌که بنای ساخته‌شده در محدوده شهر، فاقد پروانه ساختمانی بوده، با پروانه تطابق نداشته یا ضوابط فنی، بهداشتی و شهرسازی، در مورد آن رعایت نشده و تخلف صورت‌ گرفته قابل‌ رفع و یا جبران نباشد، کمیسیون ماده صد شهرداری، رای قلع بنا را صادر می‌کند.

تبدیل رای قلع بنا به جریمه، در موارد خاصی مانند عدم ابلاغ تخلف به مالک، عدم رعایت مهلت‌های قانونی تصمیم‌گیری در کمیسیون و ابلاغ رای آن و اثبات قابل‌ رفع ‌بودن تخلف امکان‌پذیر است. به‌منظور تبدیل رای تخریب به جریمه، مالک باید برای اعتراض به رای کمیسیون ماده صد، به دیوان عدالت اداری مراجعه نماید.

تبدیل رای قلع بنا به جریمه 

جلوگیری از حکم تخریب دیوان عدالت اداری و تبدیل آن به جریمه 

یکی دیگر از مسائلی که باید در راابطه با تبدیل رای تخریب به جریمه، مورد بررسی قرار گیرد، جلوگیری از حکم تخریب دیوان عدالت اداری و تبدیل آن به جریمه است. هنگامی‌که رای قطعی کمیسیون ماده صد، مبنی بر تخریب، به مالک ابلاغ می‌شود، وی می‌تواند نسبت به این رای به دیوان عدالت اداری اعتراض نماید.

حال اگر شعبه بدوی دیوان نیز رای کمیسیون را تأیید کند، مالک می‌تواند با اعتراض موجه به رای شعبه بدوی، برای ثبت درخواست تبدیل رای تخریب به جریمه اقدام کند تا این درخواست در شعبه تجدید نظر دیوان عدالت اداری، مورد رسیدگی قرار گیرد.

کلام نهایی

تبدیل رای تخریب به جریمه، در شرایطی مانند اینکه کمیسیون ماده صد، تخلف ساختمانی را به مالک ابلاغ نکند یا اینکه تخلف انجام‌گرفته، قابل‌رفع بوده به‌نحوی‌که نیاز به تخریب ملک نباشد، امکان‌پذیر است. به‌منظور تبدیل رای تخریب به جریمه، مالک ملک باید در مهلت قانونی، به رای کمیسیون اعتراض کرده که به این اعتراض، در دیوان عدالت اداری رسیدگی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید