جعل سند ملکی (مجازات جعل قولنامه و سند رسمی ملک)
جعل سند ملکی، جرمی است که هم در مورد اسناد ملکی رسمی و هم در مورد اسناد ملکی عادی، قابل انجام است. از آنجا که مجازات این جرم در اسناد رسمی و عادی متفاوت است، لازم است تا مورد بررسی حقوق قرار گیرد؛ لذا، در این مقاله، ماهیت، انواع، مجازات و روش اثبات جعل اسناد ملکی عادی و رسمی را بررسی خواهیم کرد.
جرم جعل سند ملکی چیست
در پاسخ به این سوال که جرم جعل سند ملکی چیست، باید گفت، هنگامیکه شخصی، تغییر فیزیکی مانند خراشیدن بخشی از سند در سند ملکی ایجاد کرده، امضا یا مهر دیگری را ساخته و در سند ملکی به کار برده یا اینکه محتوای سند ملکی را تغییر داده که موجب زیان شخص دیگری میشود، جرم جعل اسناد ملکی صورت میگیرد.
◀ لازم به ذکر است که سند ملکی، نوشتهای است که دلالت بر مالکیت یک شخص نسبت به یک ملک داشته باشد. این سند ملکی، میتواند بهصورت عادی و رسمی باشد. منظور از سند ملکی رسمی، سندی است که توسط ادارات ثبت و دفتر اسناد رسمی تنظیم میگردد. در مقابل، اسناد ملکی یا قولنامههای تنظیمشده توسط سایر اشخاص مانند بنگاههای املاک، سند ملکی عادی هستند.
برای دریافت مشاوره حقوقی ملکی از بهترین وکیل ملکی تهران، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
انواع جعل اسناد ملکی
جعل اسناد ملکی بر دو نوع است: جعل مادی و جعل معنوی (مفادی). منظور از جعل سند ملکی به صورت مادی، آن است که یک شخصی، تغییر و تحریفی را در سند ملکی ایجاد کند. مانند اینکه با تراشیدن یک بخش از سند، دو صفر را از قسمت قیمت معامله حذف کند.
جعل سند ملکی به صورت معنوی یا مفادی، بدین معنا است که شخصی که مسئول تنظیم سند ملکی بوده، گفته یکی از طرفین معامله را تغییر داده و مطلب تحریفشده را وارد سند کند. مانند اینکه سردفتر اسناد رسمی، در هنگام تنظیم سند، مبلغ ثمن معامله را کمتر درج کند.
مجازات جعل اسناد ملکی رسمی و عادی
قانون مجازات اسلامی، جعل سند ملکی را جرم دانسته و برای آن، تعیین مجازات نموده است. نکتهای که میبایست در رابطه با مجازات جعل اسناد ملکی مورد توجه قرار گیرد، این مسئله است که مجازات جعل سند ملکی عادی و رسمی، متفاوت از یکدیگر است؛ لذا، در ادامه، در دو بخش جداگانه، مجازات جعل اسناد ملکی رسمی و عادی را بررسی خواهیم کرد.
مجازات جعل سند ملکی رسمی
مجازات جعل سند ملکی رسمی، در مواد 532 و 533 قانون مجازات اسلامی تعیین شده و برای کارمندان دولت و سایر اشخاص متفاوت است. ◀ به این ترتیب که، اگر کارمند دولت، مرتکب جعل سند ملکی رسمی شود، علاوه بر مجازاتهای اداری و جبران خسارت وارده، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از پنجاه (۵۰.۰۰۰.۰۰۰) تا دویست و پنجاه (۲۵۰.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال محکوم میگردد. اما، اگر اشخاص عادی، مرتکب جعل سند ملکی رسمی شوند، علاوه بر جبران خسارت وارده، به حبس از شش ماه تا سه سال یا جزای نقدی از پنجاه (۵۰.۰۰۰.۰۰۰) تا دویست و پنجاه (۲۵۰.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال محکوم خواهند شد.
مجازات جعل قولنامه دستی و سند ملکی عادی
مجازات جعل اسناد ملکی عادی، نظیر قولنامههایی که در بنگاههای املاک تنظیم میشوند، در ماده 536 قانون مجازات اسلامی مشخص شده است. به موجب این ماده، هر کس مرتکب جعل سند ملکی عادی گردد، علاوه بر جبران خسارت وارده، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از بیست و پنج (۲۵.۰۰۰.۰۰۰) تا صد (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال محکوم میگردد. در مورد مجازات جعل اسناد ملکی عادی، تفاوتی میان کارمندان دولت و اشخاص عادی وجود نداشته و مجازات فوق، در مورد هر دو گروه اعمال میگردد.
مراحل شکایت از جعل سند ملکی
بهمنظور شکایت از جرم جعل سند ملکی، شاکی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم و پرداخت هزینه دادرسی، شکوائیه را ثبت نماید. شکوائیه جعل اسناد ملکی، به دادسرای صالح ارسال شده و به یکی از شعب بازپرسی ارجاع میشود.
دادسرا، پس از اخذ توضیحات از شاکی و بررسی ادله ارائهشده، درصورتیکه دلایل اتهام کافی باشد، متهم را احضار نموده و در صورت خودداری وی از حضور، او را جلب میکند. پس از انجام تحقیقات مقدماتی و تأیید جعل سند ملکی توسط کارشناس رسمی دادگستری، در صورت وارد بودن اتهام، بازپرس، قرار جلب به دادرسی را صادر کرده و پس از صدور کیفرخواست، پرونده به دادگاه کیفری ارجاع میگردد.
◀ دادگاه کیفری، وقت رسیدگی را تعیین نموده و به شاکی و متهم ابلاغ میکند. پس از استماع شکایت شاکی و دفاعیات متهم، در صورت احراز شرایط جرم جعل سند ملکی، دادگاه کیفری، حکم محکومیت را صادر میکند. این حکم، ظرف بیست روز، قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر است.
مدارک لازم برای شکایت از جعل اسناد ملکی
هنگامیکه شاکی، برای ثبت شکوائیه جعل سند ملکی، به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکند، لازم است تا مدارک خاصی را ضمیمه شکوائیه خود نماید. مدارک لازم برای شکایت از جعل اسناد ملکی، شامل این موارد است:
کارت ملی شاکی، سند ملکی جعلشده، استشهادیه (حاوی شهادت شهود مبنی بر جعل) و هر مدرک دیگری که دلالت بر جعل سند ملکی کند. البته، در نهایت، دادسرا و دادگاه، بررسی جعلی بودن سند را به کارشناس رسمی دادگستری واگذار میکنند.
هزینه شکایت از جعل اسناد ملکی
هزینه دادرسی شکایت از جعل اسناد ملکی، شامل این موارد است: مرحله بدوی 10 هزار تومان؛ مرحله تجدیدنظر 30 هزار تومان؛ اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور 50 هزار تومان؛ اعتراض به قرار دادسرا 20 هزار تومان. علاوه بر هزینه دادرسی، شاکی باید هزینه خدمات دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و هزینه وکیل (در صورت داشتن وکیل ملکی ) را نیز بپردازد.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
اثبات جعل قولنامه و سند ملکی رسمی
اثبات جعل قولنامه و سند ملکی رسمی، به طور معمول، با ارجاع مورد به کارشناس رسمی دادگستری انجام میگیرد. در صورت اعتراض شاکی یا متهم به نظر کارشناسی، موضوع به هیأت کارشناسی سهنفره، پنجنفره و گاه هفتنفره ارجاع میگردد. علاوه بر کارشناسی، دلایل دیگری مانند شهادت شهود نیز میتواند برای اثبات جعل اسناد ملکی، مورداستفاده قرار گیرد.
جعل قولنامه توسط بنگاه
یکی از موارد جعل اسناد ملکی، جعل قولنامه توسط بنگاه است. منظور از قولنامه، سند عادی بیع (قرارداد خریدوفروش) بوده که جعل آن، به دو صورت مادی و معنوی امکانپذیر است. در صورتی که جعل قولنامه توسط بنگاه انجام گیرد، صاحب بنگاه علاوه بر جبران خسارت وارده، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از بیست و پنج (۲۵.۰۰۰.۰۰۰) تا صد (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال محکوم میگردد.
جعل اسناد ملکی متعلق به ایرانیان مقیم خارج از کشور
جعل اسناد ملکی متعلق به ایرانیان مقیم خارج، یکی از فروض شایع جعل سند ملکی است. علت شیوع این نوع از جعل اسناد ملکی، عدم حضور صاحب ملک در داخل کشور بوده که بعضا باعث میشود تا جعل سند، تا مدتها پس از انجام جرم نیز کشف نشود. مجازات جعل سند ملکی متعلق به ایرانیان خارج کشور نیز مانند مجازات جعل اسناد ملکی ایرانیان داخل کشور بوده و ما در بخشهای قبل، به بررسی این مجازات پرداختیم. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با وکیل ایرانیان خارج از کشور مشاوره داشته باشید.
چگونه اسناد ملکی جعلی را از اصلی تشخیص دهیم
این سؤال، دغدغه بسیاری از اشخاصی است که قصد معامله ملکی را داشته و نمیخواهند تا در دام جاعلین اسناد ملکی بیفتند. در پاسخ به این سؤال باید گفت، برای تشخیص سند ملکی جعلی از سند ملکی اصل، راههای متعددی وجود دارد که برخی از این راهها را در ادامه مطرح کردهایم:
استعلام سند ملکی و مشخصات مالک آن از اداره ثبت، استعلام سند ملکی از سایت ثبت من و تطابق اوراق هویتی ارائه کننده سند با هویت وی در سند ملکی و چهره وی. اما، در هر حال، راهحل اصلی تشخیص جعل سند ملکی، کمک گرفتن از یک کارشناس متخصص جعل است.
راهکارهای پیشگیری از جعل اسناد ملکی
بهمنظور جلوگیری از جعل اسناد ملکی، میتوان از راهکارهای خاصی استفاده نمود که برخی از این راهکارها عبارتاند از: انجام معامله و تنظیم اسناد ملکی در دفاتر اسناد رسمی دارای مجوز و بنگاههای معتبر؛ خودداری از قراردادن سند ملکی نزد سایر اشخاص؛ خودداری از فرستادن عکس اسناد ملکی برای سایر اشخاص، مگر در مواردی مانند وکیل پرونده؛ درج اثر انگشت در کنار نام و نام خانوادگی در اسناد ملکی؛ عدم امضای سند ملکی پیش از مطالعه دقیق محتوای آن.
کلام نهایی
جعل سند ملکی، به معنی تغییر مادی در سند یا تحریف گفتهها و اطلاعات طرفین معامله در هنگام تنظیم سند بوده که موجب زیان فرد یا افرادی میگردد. به منظور شکایت از جرم جعل اسناد ملکی، شاکی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و با پرداخت هزینه دادرسی به مبلغ دههزار تومان، شکوائیه خود را ثبت نماید.
سوالات متداول
مجازات جعل سند ملکی عادی در قانون جدید چیست؟
مجازات جعل اسناد ملکی عادی در قانون جدید، حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از بیست و پنج (۲۵.۰۰۰.۰۰۰) تا صد (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) میلیون ریال است.
دیدگاهتان را بنویسید