مطالبه و گرفتن اجور معوقه (نمونه رای مطالبه اجاره بهای عقب افتاده)

اجور معوقه یا اجاره بهای عقب افتاده، یکی از موضوعات حقوقی است که در روابط موجر و مستاجر و در رابطه با عقد اجاره مطرح می‌گردد. از آنجا که مطالبه اجاره های عقب افتاده از مستاجر، دارای شرایط خاصی بوده، در این مقاله، شرایط و نحوه گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر را توضیح داده و یک نمونه دادخواست و اظهارنامه مطالبه اجور معوقه را نیز ارائه خواهیم کرد.

مطالبه و گرفتن اجور معوقه

اجور معوقه چیست؟

پیش از آنکه به این سوال پاسخ دهیم که اجور معوقه چیست، لازم است تا ابتدا، در مورد عقد اجاره، توضیح مختصری را ارائه کنیم. هنگامی‌که عقد اجاره منعقد می‌گردد، با انعقاد قرارداد، موجر، منافع ملک مورد اجاره را مستاجر انتقال می‌دهد؛ به این معنا که مستاجر می‌تواند از ملک اجاره‌ای استفاده کند. در مقابل، مستاجر موظف می‌گردد که اجاره بها را به موجر بپردازد.

حال، اگر مستاجر، در مواقع تعیین شده در عقد اجاره، از پرداخت اجاره بها خودداری ورزد، به اجاره بهایی که در موعد مقرر پرداخت نشده، اجور معوقه گفته می‌شود. در صورتی‌که مستاجر، با اخطار موجر، همچنان از پرداخت اجاره های عقب افتاده خودداری کند، موجر می‌تواند برای مطالبه اجور معوقه یا گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر اقدام نماید.

برای دریافت مشاوره حقوقی ملکی از بهترین وکیل ملکی ، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

شرایط مطالبه اجور معوقه

برای اینکه مستاجر بتواند اجور معوقه را از مستاجر مطالبه کند، لازم است تا شرایط گرفتن آن فراهم باشد. با توجه به اهمیت بررسی این شرایط، در این بخش، به این سوال پاسخ خواهیم داد که شرایط مطالبه اجاره بهای عقب افتاده چیست.

شرایط گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر

اولین شرط، آن است که عقد اجاره صحیحی میان موجر و مستاجر منعقد شده باشد. بنابراین، در صورتی‌که عقد اجاره، به دلایلی باطل باشد، موجر نمی‌تواند برای گرفتن آن اقدام کرده و باید اجرت المثل ملک را دریافت نماید. شرط دیگر برای گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر، آن است که موعد پرداخت اجاره بها رسیده، اما مستاجر از پرداخت اجاره بها خودداری نماید. در این شرایط است که موجر می‌تواند برای مطالبه اجاره بهای عقب افتاده اقدام کند.   

مطالبه اجاره عقب افتاده در صلاحیت کجاست؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، در صورتی‌ که اجاره بهای عقب افتاده، تا مبلغ 20 میلیون تومان باشد، مطالبه آن، باید از شورای حل اختلاف محل وقوع ملک انجام گیرد. اما، چنانچه این مبلغ، بیش از 20 میلیون تومان باشد، درخواست گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر، باید به دادگاه حقوقی محل وقوع ملک ارائه شود. البته، لازم به ذکر است که به دلیل اینکه منشا دعوای اجاره بهای عقب افتاده، عقد اجاره بوده، شورا یا دادگاه محل انعقاد قرارداد نیز برای رسیدگی به این دعوا، صالح است.  

نحوه مطالبه اجور معوقه

به‌ منظور مطالبه اجور معوقه، موجر باید برای طرح دعوا اقدام نماید. از آنجا که دعوای مطالبه اجاره بهای عقب افتاده، مانند سایر دعاوی حقوقی، دارای مراحل خاصی بوده، در این بخش، به بررسی نحوه طرح دعوای مطالبه اجاره های عقب افتاده خواهیم پرداخت. در اولین مرحله، موجر باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اظهارنامه مطالبه اجاره بهای عقب افتاده را برای مستاجر ارسال نماید. هرچند، ارسال اظهارنامه گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر، الزامی نبوده، اما این مزیت را دارد که اگر مستاجر با دریافت اظهارنامه، اجاره بهای عقب افتاده را بپردازد، موجر از ادامه روند طولانی دادرسی معاف می‌گردد.

در صورتی‌ که مستاجر، در مهلت تعیین شده، از پرداخت اجاره های عقب افتاده خودداری کند، موجر باید مجددا به یکی از دفاتر خدمات الترونیک قضایی مراجعه کرده و این مرتبه، دادخواست مطالبه اجاره بهای عقب افتاده را ثبت کرده و برای مرجع قضایی صالح ارسال نماید. پس از ارسال دادخواست اجور معوقه برای شورا یا دادگاه صالح، دادخواست به یکی از شعب ارجاع می‌گردد. پس از اینکه دادخواست به شعبه شورای حل اختلاف یا دادگاه ارجاع شد، وقت رسیدگی تعیین شده و به موجر و مستاجر ابلاغ می‌گردد.

دادگاه، در وقت تعیین‌ شده، به دادخواست مطالبه اجاره بهای عقب افتاده رسیدگی کرده و پس از بررسی دلایل ارائه شده و احراز درستی ادعای موجر، رای بر پرداخت اجاره بهای عقب افتاده صادر می‌نماید. ◀ این رای در صورتی‌ که از شورای حل اختلاف صادر گردد، ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه حقوقی بدوی بوده و اگر از دادگاه حقوقی صادر شود، ظرف 20 روز، قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر خواهد بود.          

نحوه مطالبه اجاره معوقه

نمونه دادخواست مطالبه اجور معوقه

چنانچه، موجر قصد داشته باشد تا برای مطالبه اجور معوقه اقدام نماید، لازم است تا دادخواست گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر را ثبت کند. اما، از آنجا که متن این دادخواست، باید به فرمت خاصی تنظیم گردد، در این بخش، یک نمونه دادخواست مطالبه اجاره بهای عقب افتاده را ارائه خواهیم کرد.

وکیل مطالبه اجاره های عقب افتاده

هرچند، دعوای درخواست اجاره بهای عقب افتاده، یک دعوای به ظاهر ساده بوده، اما توصیه می‌شود که اشخاص برای طرح یا دفاع در برابر این دعوا، به یک وکیل مطالبه اجور معوقه مراجعه نمایند. چنین وکیلی باید به قوانین مرتبط با اجاره، به‌ویژه قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر مسلط بوده و از تجربه کافی در زمینه دعوای گرفتن اجور معوقه برخوردار باشد.

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

نمونه اظهارنامه مطالبه اجور معوقه

هرچند، ارسال اظهارنامه مطالبه اجاره های عقب افتاده، الزامی نیست، اما با ارسال این اظهارنامه، موجر می‌تواند پیش از طرح دعوا، شانس دیگری برای پرداخت اجاره عقب افتاده به مستاجر داده و از طرح دعوای طولانی جلوگیری کند. لذا، در این بخش، یک نمونه اظهارنامه مطالبه اجور معوقه را ارائه خواهیم کرد.

نمونه لایحه دفاعیه اجور معوقه

نمونه لایحه دفاعیه اجاره معوقه

هنگامی‌ که موجر، برای طرح دعوای مطالبه اجاره عقب افتاده اقدام می‌نماید، ممکن است که در تمام موارد، ذی‌حق نباشد. در صورتی‌ که در چنین وضعیتی، موجر برای اقامه دعوا اقدام نماید، مستاجر می‌تواند با ثبت لایحه دفاعیه اجور معوقه، به دفاع از خود در دادگاه بپردازد. به همین دلیل، در این بخش، متن یک نمونه لایحه دفاعیه گرفتن اجاره های عقب افتاده مستاجر را ارائه می‌کنیم که به‌شرح زیر است:

نمونه رای مطالبه اجور معوقه

در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه رای مطالبه اجور معوقه یا گرفتن اجاره عقب افتاده مستاجر را ارائه کرده که علاقه‌مندان می‌توانند جهت مطالعه این رای، فایل پی‌دی‌اف زیر را دانلود نمایند.

خسارت تاخیر تادیه اجور معوقه

در صورتی‌ که مستاجر، علی رغم درخواست موجر، از پرداخت اجاره عقب افتاده خودداری کند، در این صورت، آیا موجر می‌تواند علاوه بر گرفتن اجاره، برای مطالبه خسارت تاخیر تادیه اجور معوقه نیز اقدام نماید؟

پاسخ به این سوال، مثبت است. اما، خسارت تاخیر تادیه اجاره بهای عقب افتاده چگونه محاسبه می‌شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، در صورتی‌که در قرارداد اجاره، میزان خسارت تاخیر تادیه تعیین شده باشد، دادگاه به همان میزان رای خواهد داد؛ در غیر این صورت، میزان خسارت تاخیر تادیه، بر مبنای شاخص ارائه شده از سوی بانک مرکزی محاسبه می‌گردد. 

مطالبه اجور معوقه با جلب نظر کارشناس

در رابطه با مطالبه اجور معوقه با جلب نظر کارشناس باید گفت، از آنجا که میزان این اجور، به‌ موجب قرارداد اجاره مشخص شده است، نیاز به ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری نیست. اما، در صورتی‌که مدت اجاره به پایان رسیده و موجر برای مطالبه اجرت المثل اقدام کند، میزان اجرت المثل ملک، با جلب نظر کارشناس تعیین می‌گردد.

درخواست تخلیه و مطالبه اجاره های عقب افتاده

در صورتی‌ که موجر برای مطالبه اجاره بهای عقب افتاده اقدام نماید، آیا می‌تواند درخواست تخلیه را نیز به شورای حل اختلاف یا دادگاه ارائه کند؟ بله، البته مشروط بر اینکه موجبی برای درخواست تخلیه وجود داشته باشد. به‌عنوان مثال، مدت اجاره به پایان رسیده یا اینکه در قرارداد اجاره شرط شده باشد که در صورت عدم پرداخت اجاره بها، موجر حق دارد تا برای حکم تخلیه ملک اقدام کند.

تفاوت اجور معوقه و اجرت المثل 

تفاوت اجور معوقه و اجرت المثل 

در رابطه با تفاوت اجور معوقه و اجرت المثل باید گفت، اجاره بهای عقب افتاده، یعنی همان اجاره بهای تعیین شده در قرارداد اجاره که علی‌رغم گذشت موعد پرداخت اجاره بها، هنوز پرداخت نشده است. اما، اجرت المثل، مبلغی است که بدون پایه و اساس قرارداد اجاره باید به موجر پرداخت شود. توضیح آنکه اگر مدت قرارداد اجاره به پایان رسیده و مستاجر از تخلیه ملک خودداری کند، دادگاه به درخواست موجر، وی را به پرداخت اجرت المثل محکوم کرده که میزان آن، با نظر کارشناس تعیین می‌گردد.

کلام نهایی

اجور معوقه، به اجاره بهایی که در موعد مقرر پرداخت نشده، گفته می‌شود. به‌ منظور مطالبه اجاره بهای عقب افتاده، موجر باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست مطالبه اجور معوقه را ثبت کرده تا در شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی، مورد بررسی قرار گیرد.   

سوالات متداول

 تلفظ اجور معوقه به چه صورت است؟

اجور معوقه، بدین صورت تلفظ شده که (الف) با ضمه، (م) با ضمه و (و) با فتحه تلفظ می‌گردد.

دیدگاهتان را بنویسید