اعتراض به حکم طلاق (نمونه رای تجدید نظر طلاق)
اعتراض به حکم طلاق، راهکاری است که قانونگذار با پیشبینی آن، این امکان را برای متضرر از رأی طلاق فراهم کرده است تا برای نقض رای توسط مرجع صلاحیتدار اقدام نماید. از آنجا که هر یک از روشهای اعتراض به رای طلاق، شرایط مخصوص به خود را دارد در این مقاله، روشها، مراحل و مدارک این اعتراض را بررسی کرده و نحوه پیدا کردن و هزینه وکیل برای اعتراض به حکم طلاق را توضیح خواهیم داد.
روش های اعتراض به حکم طلاق
اعتراض به حکم طلاق در هر سه قسم اصلی طلاق، یعنی طلاق توافقی، طلاق از طرف زن و طلاق از طرف مرد امکانپذیر است. اعتراض به رای طلاق، به طور کلی از طریق چهار روش قابل انجام است:
وا خواهی، تجدیدنظر خواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی. در ادامه به توضیح این روشها پرداخته و شرایط اعتراض به حکم طلاق در هر یک را به طور جداگانه بررسی خواهیم کرد.
واخواهی از حکم طلاق
یکی از روشهای اعتراض به رای طلاق، واخواهی است. واخواهی صرفا نسبت به آرایی امکانپذیر است که به طور غیابی صادر شده و تنها از سوی خوانده قابلطرح است. (طلاق غیابی) رای طلاق، زمانی غیابی است که دادخوست طلاق، به خوانده ابلاغ واقعی نشده، خوانده یا وکیل وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشند و لایحهای نیز به دادگاه ارائه نکرده باشد.
تجدید نظر خواهی از حکم طلاق
یکی دیگر از روشهایی که با استفاده از آن میتوان برای اعتراض به حکم طلاق اقدام نمود، تجدیدنظر خواهی است. در تجدید نظر خواهی، یک رای طلاق از دادگاه بدوی صادر شده و طرف متضرر میتواند در مهلت قانونی برای اعتراض به رای طلاق اقدام کند که به این اعتراض در دادگاه تجدیدنظر رسیدگی میشود.
استفاده از این روش اعتراض به رای طلاق، در صورتی برای طرف متضرر از رای امکانپذیر است که یکی از جهات تجدیدنظر وجود داشته باشد. این جهات عبارتاند از: عدم اعتبار مستندات دادگاه، فقدان شرایط قانونی شهادت شهود، عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی، عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادرکننده رای و مخالفبودن رای با شرع یا قانون.
توجه داشته باشید که مدت اعتبار حکم طلاق در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به همین خاطر پیشنهاد میکنیم حتماً در مقاله مربوطه درباره مدت اعتبار این حکم در انواع طلاق اطلاعات کاملی را مطالعه کنید.
فرجام خواهی از حکم طلاق
فرجامخواهی یکی دیگر از روشهای اعتراض به رای طلاق است. برای اینکه طرف متضرر بتواند شخصا یا توسط وکیل برای فرجامخواهی از رای طلاق اقدام نماید، لازم است تا حکم طلاق دادگاه بدوی قطعی شده یا حکم طلاق قطعی، از دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشد. درخواست فرجامخواهی در دیوان عالی کشور، مورد بررسی قرار میگیرد. جهات این روش اعتراض به حکم طلاق عبارتاند از:
عدم صلاحیت ذاتی یا محلی دادگاه، مخالفت رای با شرع یا قانون، عدم رعایت اصول دادرسی، قواعد آمره و حقوق اصحاب دعوا، آرای مغایر یکدیگر، نقص تحقیقات و عدم توجه به دلایل و مدافعات طرفین.
نکته مهمی که باید در رابطه با فرجامخواهی از حکم طلاق مورد توجه قرار گیرد، این مسئله بوده که به موجب قانون حمایت خانواده، در طلاق به درخواست زوج و طلاق توافقی که رای طلاق، در قالب گواهی عدم امکان سازش صادر شده، رای صادره تنها قابل تجدیدنظرخواهی بوده و قابل فرجامخواهی نیست.
اعاده دادرسی از حکم طلاق
از جمله روشهای اعتراض به حکم طلاق، اعاده دارسی است. در این روش، طرف متضرر در صورتی میتواند از رای طلاق اعاده دادرسی کرده که جهات اعاده دارسی، از جمله جعلی بودن اسناد ارائه شده، حیله و تقلب طرف مقابل و یافتشدن اسناد جدید وجود داشته باشد.
درخواست اعاده دادرسی در دادگاه صادرکننده حکم قطعی طلاق، مورد رسیدگی قرار میگیرد. در کنار اعاده دادرسی فوق، نوع دیگری نیز از اعاده دادرسی وجود داشته که از اختیارات ویژه رئیس قوه قضائیه است. به این ترتیب که اگر رئیس قوه قضائیه، رای طلاق را خلاف بین شرع تشخیص دهد، پرونده را جهت بررسی مجدد، به دیوان عالی کشور ارسال میکند.
برای دریافت مشاوره حقوقی طلاق از وکیل خانواده، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
مراحل اعتراض به رای طلاق
مراحل اعتراض به رای طلاق، در تمام روشهای اعتراض به حکم طلاق، یعنی واخواهی، تجدید نظر، فرجام خواهی و اعاده دادرسی، بدین صورت است که متقاضی یا وکیل برای اعتراض به رای طلاق باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و برای ثبت دادخواست اعتراض به حکم طلاق اقدام نماید.
تنها در یک شیوه اعتراض به رای طلاق بوده که نحوه اعتراض متفاوت است. توضیح آنکه در صورتی که اعتراض به حکم طلاق، به دلیل خلاف بین شرع بودن حکم باشد، در این صورت معترض یا وکیل به منظور ثبت اعتراض به حکم طلاق، باید به ساختمان دادگستری کل استان مراجعه نماید.
مدارک لازم برای اعتراض به حکم طلاق
برای ثبت اعتراض به رای طلاق، متقاضی باید مدارک خاصی را ضمیمه دادخواست خود نماید. این مدارک عبارتاند از:
رای برابر اصل مورد درخواست اعتراض، شماره پرونده مورد اعتراض، مدارکی که دلالت بر نادرست بودن رای طلاق و حق اعتراض معترض دارد.
مهلت اعتراض به رای طلاق چند روز است؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت، مهلت اعتراض به حکم طلاق، چه این اعتراض توسط معترض ثبت شود و چه توسط وکیل در روشهای مختلف اعتراض متفاوت است.
با این توضیح که مهلت وا خواهی از رای طلاق، 20 روز از ابلاغ واقعی رای بوده و اگر رای به خوانده ابلاغ قانونی شده باشد، این مهلت از زمان اطلاع فرد از رای خواهد بود. مهلت تجدیدنظر خواهی از حکم طلاق، برای اشخاص مقیم ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور 2ماه از تاریخ ابلاغ رای یا انقضای مهلت واخواهی است.
مهلت فرجام خواهی از حکم طلاق، چه اعتراض توسط طرف دعوا انجام گیرد و چه توسط وکیل برای اعتراض به حکم طلاق، در صورتی که حکم طلاق از دادگاه بدوی صادر شده باشد، 20 روز از تاریخ انقضای مهلت تجدیدنظر خواهی بوده و در صورتی که رای طلاق از دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشد، 20 روز از تاریخ ابلاغ رای است.
مهلت اعاده دادرسی از رای طلاق، برای اشخاص مقیم ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج 2 ماه است. اما، ابتدای مهلت اعاده دادرسی، به جهت اعاده دادرسی بستگی دارد.
به عنوان مثال، اگر جهت اعاده دادرسی، کشف حیله و تقلب طرف مقابل باشد، آغاز مهلت اعاده دارسی، از تاریخ ابلاغ رای نهایی مربوط به اثبات حیله و تقلب است. اما در رابطه با اعاده دادرسی از طریق رئیس قوه قضاییه چه شخصا و چه توسط وکیل برای اعتراض به حکم طلاق انجام گیرد، مهلت خاصی در قانون ذکر نشده است.
هزینه اعتراض به حکم طلاق
هزینه اعتراض به رای طلاق، شامل هزینه دادرسی و سایر هزینههای مربوطه است. از آنجا که دعوای طلاق، یک دعوای غیرمالی بوده، هزینه دادرسی اعتراض به حکم طلاق، در تمام انواع اعتراض، مطابق آخرین تعرفه اعلامی از سوی قوه قضائیه از چهارصد هزار ریال تا یک میلیون و هشتصد هزار ریال است. تنها مورد استثنایی، اعتراض اعاده دادرسی به دلیل خلاف بین شرع بودن رای طلاق است که هزینه آن سیصد هزار ریال است.
علاوه بر هزینه دادرسی، متقاضی باید هزینههای دیگری را نیز برای اعتراض به رای طلاق پرداخت کند که از مهمترین این هزینهها میتوان به هزینه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و حقالوکاله وکیل برای اعتراض به حکم طلاق اشاره نمود.
نقش وکیل برای اعتراض به حکم طلاق چیست؟
نقش وکیل برای اعتراض به حکم طلاق را میتوان در این موارد خلاصه کرد: ارائه مشاوره حقوقی مهریه به موکل، اعتراض به رای طلاق در مهلتهای قانونی، تنظیم و ثبت دادخواست و لوایح و حضور وکیل به جای موکل در جلسات دادرسی برگزارشده از سوی دادگاه.
بهترین وکیل برای اعتراض به حکم طلاق
بهترین وکیل برای اعتراض به حکم طلاق در تهران، وکیلی است که دارای دو ویژگی باشد: اولا از دانش تخصصی در زمینه دعاوی خانواده و بهویژه طلاق برخوردار بوده؛ ثانیا دارای تجربه عملی کافی در پروندههای مربوط به طلاق باشد.
هزینه و حقالوکاله وکیل برای اعتراض به حکم طلاق
هزینه و حقالوکاله وکیل برای اعتراض به حکم طلاق، بر اساس توافق وکیل و موکل تعیین میگردد. با این وجود، در میزان هزینه وکیل برای اعتراض به حکم طلاق، معیارهایی اثرگذار است که از مهمترین آنها میتوان به سطح تحصیلات وکیل و میزان تجربه وی اشاره نمود.
پیدا کردن بهترین وکیل برای اعتراض به حکم طلاق
به منظور یافتن بهترین وکیل برای اعتراض به حکم طلاق، متقاضی میتواند از سایتهای جستوجوی وکیل، سایتهای شخصی وکلا و صفحات آنها در فضای مجازی استفاده کند. اما در هر حال معیار اصلی انتخاب بهترین وکیل برای اعتراض به حکم طلاق باید دانش و تجربه وکیل باشد.
چرا مرتضی حلیمی؟!
وکیل پایه یک دادگستری
رتبهی سوم آزمون وکالت استان البرز
بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی
بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی
ارائه آموزشهای حقوقی به بیش از 1000 نفر
با ما، عدالت را تجربه کنید.
شماره تلفن وکیل برای اعتراض به حکم طلاق
برای یافتن شماره تلفن وکیل جهت اعتراض به حکم طلاق، اشخاص متقاضی میتوانند به سایت کانون وکلا یا مرکز وکلای قوه قضاییه یا سایتهای جستوجوی وکیل مراجعه نمایند. مراجعه به صفحات شخصی وکلا در فضای مجازی نیز راه دیگری برای پیداکردن شماره وکیل برای اعتراض به حکم طلاق است.
نمونه لایحه اعتراض به حکم طلاق از طرف زوجه
نحوه نگارش لایحه اعتراض به حکم طلاق از طرف زوجه، در دو فرض مطرح میگردد: نخست، در جایی که حکم طلاق به نفع زوج صادر شده و زوجه قصد دارد تا برای اعتراض به این حکم اقدام نماید؛ دوم در جاییکه طلاق از طرف زوجه بوده و رای نیز به نفع وی صادر شده و در این وضعیت، زوج قصد دارد تا به این رای اعتراض کند؛
لذا در ادامه، نمونهای از هر دو لایحه را به ترتیب ارائه خواهیم کرد.
ریاست محترم دادگاه تجدید نظر استان
با سلام. احتراما اینجانب … در اعتراض به دادنامه صادره از شعبه … دادگاه خانواده شهرستان … مورخ … که در تاریخ … به بنده ابلاغ شده، مطالب ذیل را به استحضار میرساند. به موجب قانون حمایت خانواده، در طلاق به درخواست زوج، دادگاه باید در رای صادره، تکلیف حقوق مالی زوجه را مشخص نماید، حال آنکه در رای صادرشده، تکلیف حقوق مالی اینجانب مشخص نشده است. لذا، با توجه به اظهارات فوق، درخواست نقض دادنامه صادره مورد استدعا است.
ریاست محترم شعبه … دادگاه خانواده شهرستان …
با سلام. احترما اینجانب … در اعتراض به دادنامه صادره از شعبه … دادگاه خانواده شهرستان … مورخ … که در تاریخ … به بنده ابلاغ شده، مطالب ذیل را به استحضار میرساند. خواهان در غیبت بنده، ادعای عدم پرداخت نفقه را مطرح کرده و به استناد این مسئله، موفق به دریافت حکم طلاق شده است. حالآنکه به استناد فیشهای بانکی ارائه شده، نفقه ایشان در طول دو سال گذشته، به طور منظم پرداخت شده است؛ لذا، با توجه به اظهارت فوق، درخواست نقض دادنامه صادره مورد استدعا است.
نمونه لایحه اعتراض به حکم طلاق از طرف زوج
همانند آنچه در بخش قبل گفته شده، لایحه اعتراض به رای طلاق از طرف زوج، در دو صورت مطرح میشود: اول، در فرضی که حکم طلاق به نفع زوجه صادر شده و زوج قصد دارد تا برای اعتراض به این حکم اقدام نماید؛ دوم، در موردی که طلاق از طرف زوج بوده و رای نیز به نفع وی صادر شده و در این وضعیت زوجه قصد دارد تا به این رای اعتراض کند؛ لذا، در ادامه، نمونهای از هر دو لایحه را به ترتیب ارائه خواهیم کرد.
ریاست محترم شعبه … دادگاه خانواده شهرستان …
با سلام. احترما اینجانب … در اعتراض به دادنامه صادره از شعبه … دادگاه خانواده شهرستان … مورخ … که در تاریخ … به بنده ابلاغ شده، مطالب ذیل را به استحضار میرساند. خواهان به استناد غیبت بیش از شش ماه بنده که ادعای دروغی بیش نبوده و با ارائه نشانی نادرست، اقدام به دریافت حکم طلاق نموده است. حال آنکه اینجانب در طول شش ماه گذشته، حتی برای یک روز نیز ترک زندگی خانوادگی نکرده که در این زمینه، استهادیه اهالی ساختمان، اثباتکننده ادعای بنده است؛ لذا، باتوجهبه اظهارت فوق، درخواست نقض دادنامه صادره مورد استدعا است.
ریاست محترم دادگاه تجدیدنظر استان
با سلام. احتراما اینجانب … در اعتراض به دادنامه صادره از شعبه … دادگاه خانواده شهرستان … مورخ … که در تاریخ … به بنده ابلاغ شده، مطالب ذیل را به استحضار میرساند. خواهان در تاریخ … اقدام به تقدیم دادخواست طلاق نموده که این درخواست، منتهی به صدور گواهی عدم امکان سازش به شماره … شده است. لیکن در رای صادرشده، تکلیف حقوق مالی اینجانب مشخص نشده است؛ لذا، با توجه به اظهارت فوق، درخواست نقض دادنامه صادره مورد استدعا است.
نمونه رای تجدید نظر طلاق
در بخشهای قبل به بررسی روشهای اعتراض به حکم طلاق پرداخته و مراحل آن را نیز توضیح دادیم. در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه رای تجدید نظر طلاق را ارائه کنیم که علاقهمندان میتوانند جهت مطالعه این رای، فایل پیدیاف زیر را دانلود نمایند.
گواهی قطعیت حکم طلاق
گواهی قطعیت حکم طلاق به گواهی گفته میشود که از سوی شعبه بدوی صادرکننده حکم طلاق، صادر شده و نشاندهنده آن است که به دلیل انقضای مهلت تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی و عدم وصول اعتراض به رای طلاق یا اسقاط حق تجدید نظر خواهی و فرجامخواهی، رای طلاق قطعیت یافته است. به این ترتیب، دارنده رای میتواند با مراجعه به دفاتر طلاق، برای اجرای صیغه طلاق اقدام نماید.
نمونه درخواست قطعیت حکم طلاق
برای اینکه، به استناد عدم اعتراض به حکم طلاق، گواهی قطعیت طلاق صادر شود، متقاضی باید درخواست خود را به دفتر شعبه صادرکننده رای ارائه دهد. متن این درخواست بدین شرح است:
احتراما، نظر به انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی و فرجامخواهی دادنامه شماره … صادره در پرونده شماره …، صدور گواهی قطعیت حکم طلاق مورد استدعا است.
رای قطعی طلاق
رای قطعی طلاق، به یکی از این دو رای گفته میشود: رای بدوی طلاق که به دلیل انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی و فرجامخواهی که از راههای اعتراض به حکم طلاق بوده، قطعیت یافته؛ رای قطعی طلاق که از سوی دادگاه تجدیدنظر یا دیوان عالی کشور صادر شده است.
اعتراض به طلاق توافقی
اعتراض به طلاق توافقی که یکی از انواع اعتراض به رای طلاق بوده، به سه طریق امکانپذیر است: واخواهی، تجدیدنظر خواهی و اعاده دادرسی. لازم به ذکر است که طبق قانون حمایت خانواده، اعتراض به طلاق توافقی از طریق فرجام خواهی امکانپذیر نیست.
اعتراض به رای طلاق از طرف مرد
اعتراض به رای طلاق از طرف مرد، در دو فرض مطرح میگردد: اول، در فرضی که رای طلاق به نفع زن صادر شده و شوهر قصد دارد تا به این رای اعتراض کند. دوم، در فرضی که در طلاق از طرف مرد، زوجه قصد دارد تا برای اعتراض به حکم طلاق اقدام نماید.
در هر حال، روشهای اعتراض در این فرض، شامل واخواهی، تجدیدنظرخواهی، فرجامخواهی و اعاده دادرسی است، جز آنکه در فرض طلاق از طرف مرد، امکان فرجامخواهی وجود ندارد.
اعتراض به رای طلاق از طرف زن
اعتراض به حکم طلاق از طرف زن، در دو حالت مطرح میشود: اول، در فرضی که رای طلاق به نفع شوهر صادر شده و زن قصد دارد تا به این رای اعتراض کند. دوم، در فرضی که در طلاق از طرف زن، شوهر قصد دارد تا برای اعتراض به حکم طلاق اقدام نماید. درهرحال، روشهای اعتراض در این فرض، عبارتاند از: واخواهی، تجدیدنظرخواهی، فرجامخواهی و اعاده دادرسی.
اعتراض به رای طلاق غیابی
اعتراض به حکم طلاق غیابی که یکی از انواع اعتراض به رای طلاق بوده، به چهار طریق امکانپذیر است: واخواهی، تجدیدنظرخواهی، فرجامخواهی و اعاده دادرسی. البته، رای صادره در طلاق توافقی و طلاق به درخواست مرد، قابل فرجامخواهی نیست.
احتمال تغییر رای طلاق در دادگاه تجدیدنظر
یکی از سؤالاتی که در رابطه با اعتراض به حکم طلاق مطرح میشود، مسئله احتمال تغییر رای طلاق در دادگاه تجدیدنظر است. در رابطه با این مسئله باید گفت، احتمال تغییر رای طلاق در دادگاه تجدیدنظر در هر پرونده متفاوت بوده و به تطابق ادعای معترض با قانون و دلایل ارائهشده از سوی وی بستگی دارد.
اعتراض به حکم طلاق در دیوان عالی کشور
اعتراض به رای طلاق در دیوان عالی کشور، فرجامخواهی نامیده میشود. نکته مهمی که در رابطه با اعتراض به حکم طلاق در دیوان عالی کشور با همان فرجامخواهی باید مدنظر قرار گیرد، این مسئله بوده که این روش اعتراض، در طلاق به درخواست زوج و طلاق توافقی امکانپذیر نیست.
کلام آخر
اعتراض به حکم طلاق، به چهار روش واخواهی، تجدید نظرخواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی امکانپذیر است. به منظور اعتراض به رای طلاق، معترض باید با در دستداشتن مدارک لازم، شامل رای مورد اعتراض، شماره پرونده و دلایل اعتراض، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت نماید.
سوالات متداول اعتراض به رای طلاق
آیا وجود وکیل برای اعتراض به حکم طلاق ضرورت دارد؟
با توجه به پیچیده بودن مراحل اعتراض به رای طلاق، حضور وکیل برای اعتراض به حکم طلاق ضروری است.
دیدگاهتان را بنویسید