ازدواج موقت مرد بدون اجازه همسر ممکن است؟

ازدواج موقت بدون اجازه همسر، یکی از موضوعاتی است که در حوزه حقوق خانواده مطرح شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد. از آنجا که باطل بودن صیغه بدون اجازه همسر و همچنین، جرم بودن آن، مورد سؤال بسیاری از اشخاص است، در این مقاله، شرایط، مراحل، عواقب و مجازات ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول را توضیح داده و حکم صیغه بدون اجازه همسر را از منظر شرعی بررسی خواهیم کرد.  

حکم صیغه بدون اجازه همسر

آیا ازدواج موقت بدون اجازه همسر باطل است؟  

در رابطه‌ با بطلان یا صحت ازدواج موقت بدون اجازه همسر باید گفت، هنگامی‌ که شرایط صحت صیغه موقت وجود داشته باشد، عقد موقت میان زن و مرد منعقد می‌گردد. منظور از شرایط صحت عقد موقت، آن است که مرد و زن، هر دو، بالغ، عاقل، قاصد و مختار باشند، زن در علقه زوجیت شخص دیگری نباشد و مدت و مهریه عقد موقت میان طرفین تعیین شده باشد.

حال که شرایط صحت صیغه موقت فراهم شده، این تردید مطرح می‌گردد که آیا ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول صحیح است یا خیر؟ برای پاسخگویی به این سؤالات، باید به حقوق و فقه مراجعه نمود. با جست‌وجو در تمام منابع قانونی مربوط به حقوق خانواده و فقه شیعه، معلوم می‌شود که قانون‌گذار و شارع، در هیچ ‌کجا، صیغه بدون اجازه همسر را باطل ندانسته‌اند و بنابراین، حکم صیغه بدون اجازه همسر اول، صحت عقد است. 

برای دریافت مشاوره حقوقی ازدواج از وکیل پایه یک دادگستری، وقت مشاوره خود را رزرو کنید.

0
ما قادر به پردازش پرداخت شما نیستیم. لطفا مجددا تلاش کنید.
از درخواست شما ممنونیم!
شماره تایید شما :
افزودن به تقویم iCAL

اگر مرد صیغه کند زن اول میتواند طلاق بگیرد؟ 

اگر مرد صیغه کند زن اول میتواند طلاق بگیرد؟ 

پاسخ به این سؤال، مثبت است. توضیح آنکه اگر شوهر، بند 12 شروط ضمن عقد را امضا کرده و سپس، برای ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول اقدام کند، زن اول می‌تواند به استناد تحقق شرط وکالت در طلاق، دادخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه کند.

اما، در صورتی‌ که شوهر، بند 12 شروط انتهای عقدنامه را امضا نکرده باشد، این امر به معنای عدم حق طلاق زن اول نیست. با این توضیح که در صورت صیغه بدون اجازه همسر در فرض عدم امضای شرط عقدنامه، زوجه می‌تواند با استناد به بند 10 ماده 8 قانون حمایت خانواده 1353 برای طلاق اقدام نماید. چراکه در این بند ذکر شده که اگر مرد، همسر دیگری اختیار کند، زن اول می‌تواند برای طلاق اقدام نماید. واژه (همسر) در این بند، به‌ صورت مطلق ذکر شده و شامل همسر دائم و موقت می‌گردد.

 البته، عسر و حرج زوجه نیز می‌تواند به زن اول، حق طلاق در صورت ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول را اعطا کند. همچنین، لازم به ذکر است که قانون حمایت خانواده 1355 به طور کامل نسخ نشده و تنها موادی از این قانون که با قانون حمایت خانواده 1391 تعارض داشته، نسخ شده‌اند.    

آیا صیغه بدون اجازه همسر جرم است؟ 

در رابطه‌ با حکم صیغه بدون اجازه همسر از نظر کیفری و جرم بودن یا نبودن ازدواج موقت بدون اجازه همسر باید گفت، صیغه بدون اجازه همسر، جرم نیست. اما، لازم است تا یک نکته مهم در نظر گرفته شود. در فرضی که زن و شوهر در عقد موقت، شرط کنند که نکاح ثبت شود یا اینکه زوجه باردار شود، ثبت نکاح موقت، اجباری بوده و عدم ثبت آن نیز جرم است و مجازات آن، جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت خواهد بود.

مجازات صیغه بدون اجازه همسر 

مجازات صیغه بدون اجازه همسر، از دو جنبه کیفری و حقوقی قابل‌ بررسی است. حکم صیغه بدون اجازه همسر از جنبه کیفری، آن است که چون ازدواج موقت بدون اجازه همسر، جرم نبوده، پس مجازاتی نیز بابت این ازدواج در انتظار شوهر نخواهد بود. اما، اگر مجازات را نوعی جریمه حقوقی در نظر بگیریم، حکم صیغه بدون اجازه همسر، آن است که زن اول می‌تواند برای طلاق اقدام کند. همچنین، علاوه بر حق طلاق، همسر اول می‌تواند مهریه و سایر حقوق مالی خود را نیز مطالبه کند. 

مجازات صیغه بدون اجازه همسر 

شرایط ازدواج موقت مرد متاهل بدون اجازه همسر 

شرایط ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول، آن است که مرد باید اجازه دادگاه را برای ازدواج موقت اخذ کرده که دادگاه در صورت احراز یکی از این شرایط، اجازه ازدواج مجدد را صادر می‌نماید:

شرایط ازدواج موقت مرد متاهل بدون اجازه همسر 

نکته مهمی که در رابطه‌ با شرایط صیغه بدون اجازه همسر، باید به آن توجه شود، آن است که در عمل و عرف جامعه کشور، موارد نادری پیش می‌آید که آقایان برای کسب اجازه از دادگاه جهت ازدواج مجدد به‌ صورت صیغه اقدام کنند. دلیل این مسئله نیز اجباری نبودن ثبت ازدواج موقت است. اما، مسئله آنجا است که در صورتی‌ که مرد برای ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول و بدون حکم دادگاه اقدام کند، همسر اول وی نیز می‌تواند برای طلاق اقدام نماید؛ لذا، اگر مردی قصد دارد تا برای صیغه بدون اجازه همسر اقدام کرده و در عین‌ حال، از طلاق همسر اول جلوگیری کند، لازم است تا شرایط فوق را اثبات کرده و اجازه این امر را از دادگاه اخذ کند. 

مراحل ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول 

در صورتی‌ که مرد قصد داشته تا برای ازدواج موقت بدون اجازه همسر اقدام کرده و در عین‌ حال، مشمول حکم صیغه بدون اجازه همسر، یعنی حق طلاق زن اول خود نشود، لازم است تا از دادگاه کسب اجازه کند. بدین منظور، شوهر باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست تجویز ازدواج را ثبت نماید. در این دادخواست، وی باید دلایل خود برای صیغه مجدد، مثل بیماری صعب‌العلاج زوجه را ارائه کند. دادگاه خانواده محل اقامت زوجه، به این دادخواست رسیدگی کرده و در صورتی‌ که صحت ادعای زوج را احراز کند، رأی بر تجویز ازدواج موقت شوهر صادر می‌نماید.

چرا مرتضی حلیمی؟!

وکیل پایه یک دادگستری

رتبه‌ی سوم آزمون وکالت استان البرز

بیش از 10 سال سابقه فعالیت حقوقی

بیش از 10000 مشاوره تخصصی حقوقی

ارائه آموزش‌های حقوقی به بیش از 1000 نفر

با ما، عدالت را تجربه کنید. 

مرتضی حلیمی

عواقب ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول

عواقب ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول را می‌توان به دو گروه مالی و غیرمالی تقسیم نمود. از منظر غیرمالی، حکم صیغه بدون اجازه همسر، آن است که همسر اول می‌تواند به‌ راحتی برای طلاق اقدام نماید. اما، از منظر مالی، زن اول می‌تواند تمام حقوق مالی خود، از جمله مطالبه مهریه را پیگیری کند؛ همچنین در صورتی‌ که شرط تنصیف نیز در عقد درج شده باشد، همسر اول می‌تواند تا نصف دارایی مرد در دوران عقد را نیز تملک نماید.     

متن رضایت نامه همسر اول برای ازدواج موقت شوهر 

اگر مرد قصد داشته باشد تا برای ازدواج موقت اقدام کرده و در عین‌ حال، مشمول حکم صیغه بدون اجازه همسر، یعنی حق طلاق زن اول خود نشود، لازم است تا پیش از اقدام برای انعقاد عقد موقت، رضایت همسر اول خود را کسب کند؛ لذا، در ادامه، یک نمونه متن رضایت نامه همسر اول برای ازدواج موقت شوهر ارائه شده که خوانندگان محترم می‌توانند با دانلود فایل پی‌دی‌اف زیر برای مطالعه آن اقدام نمایند.

نمونه دادخواست تجویز ازدواج موقت مجدد 

در صورتی‌ که مرد بخواهد برای کسب اجازه از دادگاه، جهت صیغه بدون اجازه همسر اقدام کرده تا مشمول حکم صیغه بدون اجازه همسر، یعنی حق طلاق زن اول خود نشود، لازم است تا دادخواست دعوای تجویز ازدواج موقت را به طور صحیح تنظیم کند؛ لذا، در این بخش، یک نمونه دادخواست تجویز ازدواج موقت را ارائه خواهیم کرد.

حکم شرعی ازدواج موقت بدون اجازه همسر 

حکم صیغه بدون اجازه همسر، از نظر فقه شیعه، صحت عقد موقت منعقد شده است. همچنین، طبق احکام فقه شیعه، شوهر برای صیغه موقت، نیاز به کسب اجازه از همسر اول خود نداشته و از نظر تعداد صیغه نیز با محدودیتی مواجه نیست.

آیا زن متاهل میتواند صیغه مرد متاهل شود؟

پاسخ این سؤال منفی است. با این توضیح که یکی از شرایط صحت ازدواج، اعم از دائم و منقطع، آن است که زن، در قید ازدواج مرد دیگری نبوده و همچنین، در ایام عده ازدواج قبلی خود نیز نباشد.

آیا زن متاهل میتواند صیغه مرد متاهل شود؟

کلام نهایی

ازدواج موقت بدون اجازه همسر باطل نیست، اما، در مقابل، همسر اول مرد نیز حق خواهد داشت تا برای طلاق اقدام نماید؛ بنابراین، در صورتی‌ که مردی قصد داشته باشد تا برای ازدواج موقت بدون اجازه همسر اول اقدام نموده و در عین‌ حال، مانع حق طلاق زن اول خود شود، لازم است تا با اثبات مواردی مانند نشوز زن اول، اجازه دادگاه برای ازدواج مجدد را کسب کند. همچنین، حکم صیغه بدون اجازه همسر از منظر کیفری، آن است که این عمل جرم نبوده و با مجازاتی رو به‌ رو نمی‌گردد.

سوالات متداول

آیا مردی که زن دارد میتواند زن دیگری را صیغه کند؟

بله، مردی که زن دارد میتواند زن دیگری را صیغه کند، اما برای این عمل باید رضایت همسر اول خود را اخذ نماید.

آیا زن می‌تواند با اثبات ازدواج موقت مرد طلاق بگیرد؟

بله، زن می‌تواند با اثبات ازدواج موقت مرد طلاق بگیرد.

آیا ازدواج موقت بدون اجازه همسر مجازات دارد؟

خیر، ازدواج موقت بدون اجازه همسر جرم نبوده و مجازات ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید